Ber folk se opp:

- I verste fall dødelig

I Sør-Norge kan væromslaget skape farlige situasjoner. I Oslo ber Bymiljøetaten folk om å se opp.

DÅRLIG NYTT: Ser taket på boligen din slik ut? Da bør du ta grep. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Kort fortalt

  • Bymiljøetaten i Oslo advarer om fare for ras fra bygninger etter væromslaget til plussgrader, og ber folk være oppmerksomme.
  • Snø og is som har samlet seg på tak kan rase ned og forårsake skader, i verste fall dødelige.
  • Ansvaret for å sikre at fotgjengere kan ferdes trygt ligger hos huseierne.
  • De må sette opp varsler om rasfare, og rydde takene for snø og is.
  • Brytes bestemmelsene, kan det medføre et gebyr på 5000 kroner.

Etter en periode med isende temperaturer og mye snø, våknet mange til plussgrader torsdag morgen. Og selv om varmere temperaturer kanskje var etterlengtet for mange, kan væromslaget også skape skumle situasjoner.

Snø og is kan ha samlet seg på både hustak og bygårder rundt om, og i takt med plussgradene øker også faren at det raser ned.

- Når det nå er blitt mildere, så er faren for ras enda større, sier fagkonsulent Vigdis Johansen i Bymiljøetaten i Oslo til Dagbladet.

Hun har et klart råd til folk som ferdes ute i gatene nå:

- Det er veldig viktig at folk nå ser opp, for å se om det henger varsler om fare for ras, eller om det henger istapper ned eller er overheng av snø/is. Å få en istapp i hodet vet vi at kan gi store skader, og i verste fall dødelig utgang.

FARLIG: Fra bygårdene i Oslo sentrum har det den siste tida hengt mange faretruende israpper. I takt med at gradene nå øker, øker også faren for at de skal falle ned. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
FARLIG: Fra bygårdene i Oslo sentrum har det den siste tida hengt mange faretruende israpper. I takt med at gradene nå øker, øker også faren for at de skal falle ned. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB Vis mer

Kan få store konsekvenser

Men hvem har ansvaret for at fotgjengerne skal kunne ferdes trygt langs gatene?

Ansvaret ligger hos huseierne, og er nedfelt i politivedtektene, sier Bymiljøetaten.

Johansen sier det er viktig at gårdeiere er nøye med å overholde disse pliktene, og er tidlig ute med å sjekke om takene må ryddes etter snøfall.

- Snø og is skal fjernes på hele taket da ethvert ras er forbundet med en potensiell fare. Man eliminerer ikke faren ved bare å ta det som henger utover taket, sier Johansen, og fortsetter:

- Hvis ikke gårdeier er nøye med å overholde disse pliktene, kan det medføre store skader og, i aller verste fall, tap av liv.

PLIKT: Huseiere er pliktige til å sørge for at snø og is som truer med å falle ned blir fjernet. Her pågår arbeid med å fjerne snø og is fra et tak på et bygg i Oslo sentrum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
PLIKT: Huseiere er pliktige til å sørge for at snø og is som truer med å falle ned blir fjernet. Her pågår arbeid med å fjerne snø og is fra et tak på et bygg i Oslo sentrum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Risikerer bøter

Avvisere, som er skilt eller bannere som viser at det er rasfare, skal settes opp straks snø og is truer med å falle ned.

- Gårdeier må snarest iverksette rydding av taket. Det er ingen standardisering på hva en avviser er, men det skal være en innretning som tydeliggjør at ferdsel er forbundet med fare. De fleste benytter vimpler som festet på vegg.

Avvisere skal fjernes når eventuell fare er eliminert og det igjen trygt å ferdes.

- De skal ikke stå ute utover 7 dager. Dersom avvisere blir stående ute når det ikke er behov for det, mister avviserne sin varslingseffekt. Unødvendig bruk av avvisere kan også føre til trafikkfarlige situasjoner ved at fotgjengere velger å gå ut i veibanen for å unngå takras, sier Johansen.

AVVISERE: Skilt som varsler fare for ras, såkalte avvisere, skal settes opp for å varsle forbipasserende som faren. Deretter skal huseier straks iverksette rydding av snø og is på taket. Foto: Heiko Junge / NTB
AVVISERE: Skilt som varsler fare for ras, såkalte avvisere, skal settes opp for å varsle forbipasserende som faren. Deretter skal huseier straks iverksette rydding av snø og is på taket. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Brytes bestemmelsene, risikerer man et gebyr på 5000 kroner, forklarer hun. Gebyret kan økes med 50 prosent ved alvorlige eller gjentakende forhold.

- Se opp!

Også Frende forsikring advarte om farlig snøras og fallende istapper i en pressemelding tidligere denne uka.

- Se opp! Snø og is fra hustak kan slippe brått og treffe barnevogner, syklister eller folk med musikk og podkaster på øret, sa fagsjef i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.

Ras kan også føre til skader på biler og andre ting som står ute.

- Det er heldigvis sjelden vi hører om personskade, men det hender. Det har skjedd at isblokker på 30-40 kilo har rast og truffet forbipasserende i hodet, sa Klementsen.