IKEA-app vs. Fagmøbler-app

Synes du det er vanskelig å finne møbler som passer inn der du bor? Vi har testet to AR-apper som skal hjelpe deg.

Her har vi valgt en litt sprek farge på sofagruppen. Vi satte også inn en stol og en reol. Foto: Fagmøbler
Her har vi valgt en litt sprek farge på sofagruppen. Vi satte også inn en stol og en reol. Foto: Fagmøbler Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sofaen ser så flott ut i katalogen, og målene ser ut til å stemme. Men vil den egentlig passe inn? Blir den kanskje litt for massiv i den lille stua?

Det er ikke alt man kan ta høyde for når man er på møbeljakt, men det blir i det minste stadig enklere å ta beslutningene.

Til syvende og sist er beslutningene basert på det du til enhver tid har av informasjon, og da er det greit å kunne innhente så mye informasjon som mulig.

Få sofaen "i stua"

IKEA og Fagmøbler er to møbelkjeder som nå har gjort det hakket enklere å møblere boligen. Eller i alle fall prøvemøblere.

Med appene kan du få et utvalg møbler "inn i stua", for å se om de vil passe. Teknologien som brukes kalles Augmented Reality, forkortet til AR. Vi har testet appene og er i all hovedsak overrasket over hvor godt det fungerer.

Denne appen kan ødelegge telefonen

La det likevel være sagt: Dette er ikke noen fullkommen løsning - dit er ikke teknologien ennå. Men til å gi deg et inntrykk fungerer de helt som de skal.

Ta en rundtur

IKEA-appen gir deg en live-visning av møbelet i rommet. Det vil si at du bare holder mobiltelefonen eller nettbrettet med kameraet rettet mot katalogen på gulvet, og møbelet dukker på "magisk" vis opp på skjermen. Du kan da bevege deg rundt møbelet og se det fra forskjellige vinkler.

I teorien, i alle fall.

For da vi testet appen skulle det fort vise seg at det ikke var så enkelt. Kameraet må nemlig fange opp katalogen, og det er ikke nødvendigvis like lett i praksis.

Først må du gå veldig nærme, og så kan du bevege deg bakover. Skulle du da peke kameraet bort fra katalogen forsvinner møbelet, og det er vanskelig å hente det inn igjen. Tilbake til start, altså.

Slik ser IKEA-appen ut:

Ta et bilde

Da likte vi bedre løsningen fra Fagmøbler. I Fagmøblers app tar du nemlig et bilde av rommet du skal møblere, og plasserer deretter inn de møblene du vil.

Flytter du den virtuelle sofaen bakover i bildet blir den mindre, som om den skaleres til bildet. Vi mistenker imidlertid at skaleringen ikke er helt eksakt, men mer veiledende.

Her er sjekklisten du trenger på visning

Likevel var altså appen fra Fagmøbler lettere å forholde seg til enn IKEAs app. En av grunnene til dette er enkelheten. Du trenger ikke scanne noen katalog eller bevege deg sakte rundt i rommet. Du tar et bilde, plasserer inn møbler på skjermen og det er det.

Du kan også bruke et standardbilde fra appen eller hente et Finn.no-bilde du har lagret på enheten. Bilder du legger til blir lagret i Mine bilder dersom du er logget på.

Slik ser Fagmøbler-appen ut:

Lite utvalg

I begge appene følte vi det var lite å velge mellom på møbelfronten. IKEA hadde riktignok litt flere produktgrupper, blant annet bord og skrivepulter, men å finne fram til dem var litt verre.

Fagmøbler hadde færre møbler, men grensesnittet for å finne fram var langt mer brukervennlig.

I tillegg kan du i Fagmøblers app møblere rommet med flere møbler samtidig. Det klarte vi ikke med IKEAs app.

Et annet poeng er at du i IKEAs app ikke får gjøre fargevalg. På Fagmøblers sofaer kan du velge stofftype, trevalg, farger og annet. Du kan også sette sammen egenkomponerte reolsystemer, om enn fra et litt begrenset utvalg.

Forskjellig bruksområde

Det som slår oss er at de to appene fungerer godt til hvert sitt bruk. IKEA-appen fungerer greit for deg som er fast bestemt på å kjøpe et bestemt IKEA-møbel, og vil "prøve" det hjemme først.

Spar penger: Møbler boligen helt gratis

Fagmøblers app er mer for en allrounder å regne. Den kan brukes til å prøve ut ulike møbleringsløsninger og fargekombinasjoner. Du får ikke den samme 3D-følelsen som med IKEA-appen, men det var strengt tatt ikke noe vi savnet.

Hvis vi skal anbefale en app mer enn den andre, må det bli Fagmøbler som stikker av med seieren. Den var mest brukervennlig og ga det beste inntrykket.

Begge appene er imidlertid gratis, så her er det bare å laste ned og prøve selv. IKEA-appen er tilgjengelig til både iOS og Android, mens Fagmøbler kun har en dedikert iPad-app.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer