Fyller 40 år:

Ikea Billy - tips for dummies

Les dette før du monterer Billy-bokhyllen din - i hvert fall om du har noen tilvalg.

TIPS: Hvordan får du plassert hyllene helt oppunder taket? Her får du vite det. Foto: Brynjulf Blix
TIPS: Hvordan får du plassert hyllene helt oppunder taket? Her får du vite det. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert

I år er det 40 år siden den velkjente Billy-hylla så dagens lys, skriver Ikea i en pressemelding.

Bokhylla, som er solgt i mange millioner eksemplarer, har endret seg lite gjennom årene, ifølge Ikea. Den originale Billy-hylla ble designet av Gillis Lundgren, og navnet fikk den etter kollegaen Billy Liljedahl, som hadde snakket om at han ønsket seg «en skikkelig bokhylle».

I denne artikkelen gir vi deg våre beste Billy-tips, etter selv å ha montert en rekke av dem gjennom mange år.

Utmerket konsept

Møbler som flatpakkede byggesett har vist seg å være en svært god idé. Til en hver tid sitter tusener på gulvet og monterer møbler etter beste evne. Mange fryder seg, andre fortviler og enkelte raser over utfordringene dette byr på. Men alt i alt så fungerer konseptet utmerket.

Men er byggeveiledningene alltid gode nok? Og hva med tilpasninger? Hva skjer når du skal sette sammen kombinasjoner?

Det finnes mange som modifiserer - eller hacker - Ikea-møbler, men det er en helt annen sak. Her tenker vi på helt ordinær bruk.

Billy - system i deler

Systmet dreier seg om selve basishylla som finnes i forskjellige materialer, bredder, dybder og høyder. Alle monteres på samme måte.

I tillegg finnes det overhyller, dører og forskjellige løsninger for belysning, som gjør at hylla framstår som både mer praktisk og elegant.

Men det er noen små feller man kan havne i hvis man ikke tenker seg godt om på forhånd. Og byggeveiledningene forteller jo ikke om dette.

Hylla blir litt høyere når diagonalen er vertikal.  Foto: Brynjulf Blix
Hylla blir litt høyere når diagonalen er vertikal. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Når takhøyden er for lav

Standardhøyden på basishylla er 202 cm høy. Da får du rikelig med avstand til taket i normale boliger, men i kjeller, kott eller andre steder med lav takhøyde kan det bli for høyt.

For å unngå en stor, støvsamlende glippe mot taket over hylla finnes det overhyller til å feste på basishylla. Da blir den totale høyden 35 centimeter høyere og vi er oppe i 237 centimeter.

Finleser man kjøpshjelpsbrosjyren ser man derimot at det står «Minimum takhøyde 240 cm». Årsaken til dette er at du ikke får reist opp hylla med påbygg uten at den støter i taket, hvis takhøyden er lavere enn diagonalen på siden av hylla. Regner man ut dette helt nøyaktig ved hjelp av gamle Pytagoras får vi 2372 + 282 = 238,652. Ikea tar med andre ord i litt, slik at det er litt å gå på.

Du trenger ekstra klaring for å kunne reise opp bokhylla. Foto: Brynjulf Blix
Du trenger ekstra klaring for å kunne reise opp bokhylla. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Men hva gjør du hvis taket er akkurat litt for lavt til at dette går?

Hvis det bare dreier seg om noen få millimeter kan du montere overhylla etterpå, etter at basishylla er montert og reist opp. I overhylla har sidevangene åpninger til festebolter som skrus inn i basishylla. Disse hullene er såpass romslige at du kan tre over sidevangene uten at de støter i taket, og så låse dem med den dreibare plastlåsen. Først setter du fast den ene, trer bakplate og topplate inn og får en hjelpende hånd til å holde disse, og låser så bakplata fra baksiden med den dreibare plastlåsen.

Det ser penest ut når hyllene går helt oppunder taket. Foto: Brynjulf Blix
Det ser penest ut når hyllene går helt oppunder taket. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Et lite aber er at du nå må vende topplata slik at plastlåsene vender ned og blir synlige. Men litt hvit maling eller bare en rund etikett over de grå låsene gjør at de ikke synes så godt. Dessuten venner man seg til det etter hvert ...

Synlige grå låseplugger kan kamufleres med hvite etiketter eller males hvite. Foto: Brynjulf Blix
Synlige grå låseplugger kan kamufleres med hvite etiketter eller males hvite. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Hvis det er mer enn noen millimeter, er den eneste løsningen å sage av sokkelen. Har du en kapp og gjærsag med uttrekk går det, men 28 centimeter er litt i meste laget for de fleste rimelige sager. Vi anbefaler at du spenner opp en vinkel eller annet bredt 90-graders anlegg i saga slik at du får helt riktig avstand og sagvinkel når du plasserer hyllevangen i saga. Da kan du bare sage så langt ut det går i første omgang, og så snu hyllevangen og sage resten fra andre siden.

Sidenvangene må kuttes når takhøyden er for lav. Foto: Brynjulf Blix
Sidenvangene må kuttes når takhøyden er for lav. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Montering av skapdører

Hvis du allerede har montert hyllene og allerede satt inn bøker og annet i hyllene, kan du få deg en liten overraskelse når du skal montere dører.

Hengslene til dørene skal nemlig festes på helt bestemte posisjoner, og hvis du ikke har tatt hensyn til dette ved plassering av hyllene må du ut med bøker og flytte de hyllene som står i veien. Da kan det hende at hyllene under og over ikke lenger passer til det du hadde plassert der og du må gjøre større eller mindre omkalfatringer.

Dørene har heller ingen håndtak, men en mekanisme som dytter opp døra når man gir den et lite trykk. Denne mekanismen festes i den midterste, fastmonterte hylla. Denne mekanismen sitter på en liten plastskinne som må skrus fast fra undersiden av hylla.

Dørene åpnes ved å trykke karmen inn, da spretter den opp ved hjelp av denne mekanismen. Foto: Brynjulf Blix
Dørene åpnes ved å trykke karmen inn, da spretter den opp ved hjelp av denne mekanismen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Hvis du allerede vet at du skal ha dører når du monterer selve hylla, så er det en fordel å montere disse plastskinnene før du setter sammen basishylla. Det er jo langt enklere å måle, lage hull og skru på en løs hylle enn å ligge på gulvet og jobbe på undersiden.

Hva med lys i hyllene?

Har du tenkt å ha belysning i hyllene finnes det mange varianter. Noen kan festes på toppen og stikker ut over kanten og lyser nedover og innover. Men det finnes også LED-spotter til å feste direkte på hyllene, varmeutviklingen er så liten at dette er helt trygt.

LED-belysning består ofte av mye kabling og kontakter i tillegg til strømforsyningen. Foto: Brynjulf Blix
LED-belysning består ofte av mye kabling og kontakter i tillegg til strømforsyningen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Her støter vi på den samme utfordringen som med døråpnermekanismen, det er vesentlig lettere å bore og tilpasse i hyllene før de monteres. Det er spesielt lurt med tanke på å feste kabler og kontakter på baksiden, siden mange av disse forgrenes via spesialkontakter som bør festes, ikke henge og dingle og belaste ledninger og plugger.

Holderen til LED-spottene må skrus fast på undersiden av fiberplaten Foto: Brynjulf Blix
Holderen til LED-spottene må skrus fast på undersiden av fiberplaten Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Har du flere tips?

Det er solgt milloner av Billy-hyller og mange har garantert gjort seg forskjellige erfaringer med tilpasninger og kombinasjoner.

Send oss gjerne dine beste Billy-tips, på tips@dinside.no

Deler av saken har vært publisert tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer