Ikea smarthus

Ikea lanserer smartkontakt til 150 kroner

Ikea utvider serien med smarte strømprodukter med en smartkontakt.

UTVIDER SMARTHUS-SERIEN: I oktober kommer Ikea med en smartkontakt som gjør at du kan styre lamper og andre enheter som ikke i seg selv er smarte. Smartkontakten er en plugg du setter mellom stikkontakten og støpselet på enheten du vil styre. Foto: Ikea.no
UTVIDER SMARTHUS-SERIEN: I oktober kommer Ikea med en smartkontakt som gjør at du kan styre lamper og andre enheter som ikke i seg selv er smarte. Smartkontakten er en plugg du setter mellom stikkontakten og støpselet på enheten du vil styre. Foto: Ikea.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikeas Trådfri-serie ble lansert i Norge våren 2017, først med en smartlyspære - men seinere har serien blitt utvidet med flere produkter.

Smarthusteknologi brer om seg, og er noe som vil prege mye av den snarlig forestående og veldig viktige teknologimessen IFA i Berlin.

Trådfri er Ikeas bidrag til smarthusteknologien, og nå utvider de altså serien med en smartkontakt. Det var Tek.no som først skrev om denne lanseringen i Norge.

Dette er det

Det er altså snakk om en smartkontakt som du plugger i stikkontakten, og som står mellom støpselet til eksempelvis en lampe - og stikkontakten på veggen.

Pluggen er smart på den måten at den gjør at du kan skru av og på lys eller andre enheter via en app på mobilen eller nettbrettet ditt, eller via en fjernkontroll. Du kan altså gjøre utstyr smart, som ikke i utgangspunktet er smart i seg selv.

Ifølge Ikea Norge vil det komme to varianter:

- Det stemmer at det kommer en adapter som vil gjøre at du kan kontrollere eksisterende belysning, TV, A/C og andre produkter som ikke er utviklet med smart-teknologi via en app på telefonen sammen med Trådfri gateway eller med fjernkontroll. Produktet vil være tilgjengelig på ikea.no og i alle varehus fra oktober, forteller kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, Jorunn Stokke Aamodt, til Dinside.

Hun forteller at Trådfri kontrollsett vil koste 200, kroner - og bestå av et sett med av- og på-bryter, mens kun Trådfri-kontakten, altså kun pluggen, vil koste 150 kroner.

Mange som leverer liknende produkter

Smartkontakter er ikke noe revolusjonerende nytt i seg selv. Slike produkter har vært på markedet i årevis - og Dinside har skrevet om flere av dem, blant annet Dlink

I vinter lanserte Clas Ohlson sin egen smartkontakt, i serien CI Home, til 299 kroner for én eller et sett på tre til 699 kroner. Da Dinside testet dette i februar, synes vi det var billig moro i forhold til liknende systemer til flere tusen kroner - men vi hadde likevel en god del å utsette på Clas Ohlsons smartkontakt.

Vi har også skrevet om flere andre løsninger fra ulike produsenter, eksempelvis et system fra Viva og egenkomponert smarthusløsning med Nexa-kontakter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer