Alkalisk

Ikea slutter med engangs-batterier

Solgte hele 300 millioner av dem i fjor.

IKEA-BATTERIER: Disse Ikea-batteriene forsvinner fra butikkhyllene. Foto: Tore Neset
IKEA-BATTERIER: Disse Ikea-batteriene forsvinner fra butikkhyllene. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikeas populære batterier i gul og sølv er snart historie. Den svenske møbelgiganten varsler i en pressemelding at de ikke-ladbare batteriene forsvinner fra butikkhyllene i løpet av neste år.

Ikea påpeker at flere livssyklusstudier viser at miljøpåvirkningen fra alkaliske batterier er høyere enn oppladbare av typen nickel-metal hydride (NiMH), spesielt når de blir brukt i husholdningsapparater som har høyt energiforbruk.

– Allerede etter kun 10 oppladinger av oppladbare NiMH-batterier, slik som LADDA, er drivhusgassutslippene lavere sammenliknet med å bruke alkaliske batterier for å oppnå like mye energi, sier Ikea, som ønsker å få kundene over på oppladbare batterier.

VOKSER: MacBook-batteriene svulmet opp. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Etter 50 oppladinger skal den totale miljøpåvirkningen fra NiMH-batterier være tilsvarende eller mindre enn bruk av alkaliske, ifølge selskapet.

- Kan redusere avfallet med 5000 tonn

I fjor solgte Ikea så mange som 300 millioner alkaliske batterier, og anslår at det globale avfallet kan bli redusert med 5000 tonn hvert år hvis kundene går over til oppladbare batterier.

Men det er ifølge Ikea ikke bare snakk om miljøgevinst. De mener også at kundene vil spare på dette.

– Kunder som ofte bytter batterier, kan dra fordelen av å erstatte alkaliske med oppladbare batterier. Her er det betydelige besparelser over tid – ikke bare miljømessig, men også på lommeboka.

Etter planen forsvinner Ikeas alkaliske batterier, ALKALISK, fra butikkhyllene innen oktober 2021.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer