Tilbakekalling

Ikea tilbakekaller knekkebrød

For høye verdier av giftig gass i sesamfrøene er grunnen.

TREKKES: Knäckebröd Flerkorn 250 gram produsert av Lantmännan Cerealis med lotnummer 1000402718 og best før dato 2021-02-12 tilbakekalles av Ikea. Les mer om hvorfor i saken under. Foto: Ikea
TREKKES: Knäckebröd Flerkorn 250 gram produsert av Lantmännan Cerealis med lotnummer 1000402718 og best før dato 2021-02-12 tilbakekalles av Ikea. Les mer om hvorfor i saken under. Foto: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske varehusgiganten ber folk som har kjøpt knekkebrød av typen «Knäckebröd Flerkorn» om å levere det tilbake til sin nærmeste Ikea for å få full refusjon, melder Matportalen.

Knekkebrødpakken er 250 gram stor, produsert av Lantmännan Cerealis, har lotnummer 1000402718 og best før-dato 2021-02-12.

Ifølge Ikea er det solgt 3845 forpakninger av aktuelle produktet fra flere varehus i Norge.

Inneholder for høye giftgass-verdier

Årsaken til at knekkebrødet tilbakekalles er funn av for høye grenseverdier av etylenoksid i sesamfrøene knekkebrødene inneholder.

Etylenoksid er en giftig gass som brukes til desinfeksjon og produksjon av etylenglykol. Gassen er utgangsstoff for en rekke tekniske produkter, og etylenoksid dreper insekter og bakterier og benyttes i blandinger med karbondioksid som middel mot utøy.

Men, det er ikke akutt helsefare

Du blir imidlertid ikke akutt syk av å spise sesamfrø eller produkter laget med disse sesamfrøene.

Folkehelseinstituttet vurderer det slik at inntak av sesamfrø som inneholder etylenoksid ikke utgjør noen akutt helsefare, men siden stoffet kan skade gener, kan det over tid gi økt kreftrisiko.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer