Tilbakekalling

Ikea tilbakekaller knekkebrød

For høye verdier av giftig gass i sesamfrøene er grunnen.

TREKKES: Knäckebröd Flerkorn 250 gram produsert av Lantmännan Cerealis med lotnummer 1000402718 og best før dato 2021-02-12 tilbakekalles av Ikea. Les mer om hvorfor i saken under. Foto: Ikea
TREKKES: Knäckebröd Flerkorn 250 gram produsert av Lantmännan Cerealis med lotnummer 1000402718 og best før dato 2021-02-12 tilbakekalles av Ikea. Les mer om hvorfor i saken under. Foto: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske varehusgiganten ber folk som har kjøpt knekkebrød av typen «Knäckebröd Flerkorn» om å levere det tilbake til sin nærmeste Ikea for å få full refusjon, melder Matportalen.

Knekkebrødpakken er 250 gram stor, produsert av Lantmännan Cerealis, har lotnummer 1000402718 og best før-dato 2021-02-12.

Ifølge Ikea er det solgt 3845 forpakninger av aktuelle produktet fra flere varehus i Norge.

Inneholder for høye giftgass-verdier

Årsaken til at knekkebrødet tilbakekalles er funn av for høye grenseverdier av etylenoksid i sesamfrøene knekkebrødene inneholder.

Etylenoksid er en giftig gass som brukes til desinfeksjon og produksjon av etylenglykol. Gassen er utgangsstoff for en rekke tekniske produkter, og etylenoksid dreper insekter og bakterier og benyttes i blandinger med karbondioksid som middel mot utøy.

GIFTSTOFFER: Visste du at helt vanlige matvarer kan inneholde skadelige stoffer som du bør begrense inntaket av? Foto: NTB. Video: Berit B.Njarga. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men, det er ikke akutt helsefare

Du blir imidlertid ikke akutt syk av å spise sesamfrø eller produkter laget med disse sesamfrøene.

Folkehelseinstituttet vurderer det slik at inntak av sesamfrø som inneholder etylenoksid ikke utgjør noen akutt helsefare, men siden stoffet kan skade gener, kan det over tid gi økt kreftrisiko.

Hvor mye risikoen øker, er avhengig av hvor mye etylenoksid du får i deg fra forurensede sesamfrø over tid.

Melding om flere etylenoksid-funn

Mattilsynet mottok i oktober 2020 flere meldinger fra EU om funn av etylenoksid i sesamfrø med opprinnelse India.

Norske importører har i henhold til matloven plikt til å stanse omsetning når det foreligger grunn til mistanke om fare for helseskadelige næringsmidler. Det er importørenes/virksomhetenes ansvar at produkter og råvarer de omsetter på det norske markedet er trygge, skriver tilsynet.

Antallet meldinger om etylenoksid-funn gjør at det er stor grunn til å mistenke at andre importerte partier fra India også kan ha ulovlig innhold av giftgassen.

Det medfører at importører av tilsvarende produkter må ta sitt ansvar etter matloven for å hindre at det kommer flere produkter med ulovlige råvarer på markedet, framholdt Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer