Ikke bland klorin og salmiakk!

Skaper den farlige gassen kloramin - som kan gjøre deg syk.

GIFTIG: Kombinerer du disse to kjente rengjøringsmidlene? Det må du slutte med! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Å blande sammen oppvaskmiddel og eddik gjør dusjkabinett og dusjvegger skinnende rene. Også salmiakk og Zalo blandet sammen kan gi ekstra god effekt om du skal vaske områder med mye fett, ifølge Malin Skaar i Lilleborg.

Men det er enkelte vaskemidler du for all del ikke må blande:

Dette gjelder spesielt klorin og salmiakk.

- Enkelte har en veldig trang for å få det skikkelig rent, og blander sammen klorin og salmiakk. Det bør man ikke gjøre, sier Mari Tosterud, avdelingsdirektør i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dinside.

Danner gassen kloramin

Det som skjer om du blander disse to vaskemidlene, som inneholder henholdsvis hypokloritt og amoniakk, er at det dannes en gass, nærmere bestemt kloramin.

- Kloramin er veldig irriterende for luftveiene, og når man puster inn slike gasser får enkelte kraftige reaksjoner fra luftveiene. I noen tilfeller blir det behov for sykehusinnleggelse, forteller Tosterud.

Noen av reaksjonene kan eksempelvis være hoste, svie i nese og hals, kvalme og oppkast, spyttflod, hodepine, brystsmerter og tung pust.

Hun sier videre at det er høyere risiko for alvorlige reaksjoner om man har vært i et rom med mye gass, oppholder seg der lenge eller har luftveissykdommer som astma eller kols.

Tosterud minner også om å være forsiktig når man heller salmiakk oppi vaskevannet.

- Salmiakk er etsende og man bør ikke få det på øynene, for eksempel hvis det spruter fra flaska, forteller Tosterud.

Hvordan bruke klorin?

Også når du skal bruke klorin, påpeker Malin Skaar at du bør vise forsiktighet. Prøv på et lite synlig sted om du er usikker på om materialet du skal vaske, tåler klorin.

- Områder hvor man kan bruke klorin, er inni kjøleskap, fryser, i sluk og i toalett. Det kan også brukes til å desinfisere oppvaskbørsten, forteller hun.

Klorin bleker og desinfiserer, kan fjerne flekker og misfarging og kan brukes til bleking av tøy.

Hvordan bruke salmiakk?

Salmiakk er effektivt for å fjerne fett.

- Det fjerner fett og smuss på bad og kjøkken, og er veldig effektivt på vanskelig fettbelegg, for eksempel oppå kjøkkenskapene, sier Skaar.

Skaar anbefaler også å bruke salmiakk til å vaske over vegger og tak før oppussing, til å fjerne røykbelegg og til nedmatting av flater.

- Det kan også helles i sluk for å forebygge tette sluk, sier Skaar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer