Ikke bland klorin og salmiakk!

Skaper den farlige gassen kloramin - som kan gjøre deg syk.

GIFTIG: Kombinerer du disse to kjente rengjøringsmidlene? Det må du slutte med! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Å blande sammen oppvaskmiddel og eddik gjør dusjkabinett og dusjvegger skinnende rene. Også salmiakk og Zalo blandet sammen kan gi ekstra god effekt om du skal vaske områder med mye fett, ifølge Malin Skaar i Lilleborg.

Men det er enkelte vaskemidler du for all del ikke må blande:

Dette gjelder spesielt klorin og salmiakk.

- Enkelte har en veldig trang for å få det skikkelig rent, og blander sammen klorin og salmiakk. Det bør man ikke gjøre, sier Mari Tosterud, avdelingsdirektør i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dinside.

Danner gassen kloramin

Det som skjer om du blander disse to vaskemidlene, som inneholder henholdsvis hypokloritt og amoniakk, er at det dannes en gass, nærmere bestemt kloramin.

- Kloramin er veldig irriterende for luftveiene, og når man puster inn slike gasser får enkelte kraftige reaksjoner fra luftveiene. I noen tilfeller blir det behov for sykehusinnleggelse, forteller Tosterud.

Noen av reaksjonene kan eksempelvis være hoste, svie i nese og hals, kvalme og oppkast, spyttflod, hodepine, brystsmerter og tung pust.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer