Aske

Ikke bruk denne

Denne vinteren er det blitt registrert flere brannskader som følge av at aske fra peis og ovn ikke håndteres på en forsvarlig måte.

BRANNFARLIG: Aske kan være brannfarlig selv etter flere dager, så man skal ikke tømme aske i en plastbøtte. Foto: Berit B. Njarga
BRANNFARLIG: Aske kan være brannfarlig selv etter flere dager, så man skal ikke tømme aske i en plastbøtte. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Det skriver skadeforsikringsselskapet Fremtind i en pressemelding.

- Det er tydelig at mange sparer på strømmen og heller fyrer med ved. Det gir økt brannfare, og i tillegg til mange pipebranner ser vi også at mange ikke vet hvordan de skal håndtere aske på en trygg måte, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Videre skriver Fremtind at de opplevde en kraftig økning i store brannskader. Årsaken bak dette skal være vedfyring og håndtering av aske.

Forsikringsselskapet skriver at en rekke av sakene fortsatt etterforskes, og at tallene foreløpig viser at håndtering av aske og varmt avfall har forårsaket skader for over 23 millioner kroner bare i desember.

- Når du fjerner aske fra peisen eller ovnen din, må du legge dette i en brannsikker beholder, for eksempel en askebøtte. Så må dette stå i to døgn før du legger den over i annen emballasje som kastes i restavfallet, sier Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i OBRE, til Fremtind.

Hvis du må kaste asken før det, bør den fuktes med vann før den kastes i restavfallet.

- Gjør det til en vane aldri å ta asken rett ut fra peisen og i en plastpose. Følg rådet om å bruke brannsikker beholder, og sørg for at asken settes i god avstand fra annet brennbart materiale og underlag, sier Dalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer