Tørkerull

Ikke bruk dette tørkepapiret til mat

Tørkepapir til kjøkkenbruk kan i verste fall inneholde helseskadelige stoffer, og bør derfor ikke brukes i kontakt med mat.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Har du noen gang tenkt over at det kan være store forskjeller på hva slags tørkerull du bruker på kjøkkenet?

Ifølge Matportalen.no er det slett ikke alt tørkepapir som er egnet brukt i kontakt med mat.

I verste fall kan det inneholde helseskadelige stoffer.

Se på merkingen

Vi har spurt Mattilsynet hvorfor du bør være forsiktig med bruk av tørkerull i kontakt med mat.

Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon fremmedstoffer og EØS, sier til Dinside at det ikke er sikkert at tørkerullen er laget for å være i kontakt med mat.

- Dermed er den kanskje ikke egnet til slik bruk. Vårt generelle råd er å bruke produkter man vet er ment til matkontakt. Sjekk om produktet er merket med at det kan brukes til kontakt med mat.

Nå lurer du sikkert på hvordan du sjekker dette. Jo, ved å sjekke emballasjen ved innkjøp av tørkepapiret.

- Fra merkingen skal man se om det kan brukes til mat. Mange bruker et gaffel og glass-symbol, mens andre skriver at det kan brukes til kontakt med mat. Fremgår det av merkingen at produktet kan brukes til mat, så er det produsentens ansvar at det er trygt å bruke til kontakt med mat, forklarer Håland.

TRYGG TIL BRUK PÅ MAT? Se etter dette symbolet, eller om produsenten har skrevet på pakken at det egner seg brukt i kontakt med næringsmidler. Foto: Berit B. Njarga
TRYGG TIL BRUK PÅ MAT? Se etter dette symbolet, eller om produsenten har skrevet på pakken at det egner seg brukt i kontakt med næringsmidler. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Også generelt for andre produkter skal det fremgå i form av merking, om det kan brukes i kontakt med mat.

Helseskadelige stoffer

På Matportalen.no skriver de at tørkepapir laget av resirkulert papir, kan inneholde tungmetaller og trykkfargerester, og derfor kun er egnet til å tørke hender og kjøkkenbenker.

Julie Tesdal Håland sier til Dinside at de ikke har gjort analyser av tørkerull, men at resirkulert papp og papir kan inneholde ukjente stoffer fra utgangsmaterialene.

Hun forklarer videre at det i EU eksempelvis har vært funn av mineraloljehydrokarboner (MOH) i noen produkter.

- MOH er et fellesnavn på mange stoffer. Vi har en gruppe stoffer som er såkalt aromatiske (MOAH) og enkelte av disse kan være gentoksiske, det vil si skadelig for arvestoffet/DNA, sier Håland.

Hva med Torky?

Av merking på Torky-rullene står det kun «100 meter til 1000 saker/ting», og ingenting om næringsmidler.

Ingrid Haugvik i Essity Norway, som står bak Torky, har tidligere uttalt til Dinside at kjøkkenpapiret deres likevel trygt å bruke også i kortvarig kontakt med mat.

- Alle papirprodukter fra Essity er kvalitetssikrede og godkjente for den tiltenkte bruken, og er i samsvar med relevant lovgivning. Det vil si at Lotus Torky husholdningspapir trygt kan komme i kontakt med mat i en begrenset (eller kort) periode, sier Haugvik.

Hun sier videre at alle papir – og hygieneprodukter fra Essity overholder gjeldende forskrifter og høye sikkerhetskrav for produkter som brukes i kontakt med mat.

- Det er ikke nødvendig å indikere sikker bruk på emballasjen for papirprodukter som kan komme i kontakt med mat i en kort periode, mener Haugvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer