Tørkerull

Ikke bruk dette tørkepapiret til mat

Tørkepapir til kjøkkenbruk kan i verste fall inneholde helseskadelige stoffer, og bør derfor ikke brukes i kontakt med mat.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang tenkt over at det kan være store forskjeller på hva slags tørkerull du bruker på kjøkkenet?

Ifølge Matportalen.no er det slett ikke alt tørkepapir som er egnet brukt i kontakt med mat.

I verste fall kan det inneholde helseskadelige stoffer.

Se på merkingen

Vi har spurt Mattilsynet hvorfor du bør være forsiktig med bruk av tørkerull i kontakt med mat.

Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon fremmedstoffer og EØS, sier til DinSide at det ikke er sikkert at tørkerullen er laget for å være i kontakt med mat.

- Dermed er den kanskje ikke egnet til slik bruk. Vårt generelle råd er å bruke produkter man vet er ment til matkontakt. Sjekk om produktet er merket med at det kan brukes til kontakt med mat.

Nå lurer du sikkert på hvordan du sjekker dette. Jo, ved å sjekke emballasjen ved innkjøp av tørkepapiret.

- Fra merkingen skal man se om det kan brukes til mat. Mange bruker et gaffel og glass-symbol, mens andre skriver at det kan brukes til kontakt med mat. Fremgår det av merkingen at produktet kan brukes til mat, så er det produsentens ansvar at det er trygt å bruke til kontakt med mat, forklarer Håland.

TRYGG TIL BRUK PÅ MAT? Se etter dette symbolet, eller om produsenten har skrevet på pakken at det egner seg brukt i kontakt med næringsmidler. Foto: Berit B. Njarga
TRYGG TIL BRUK PÅ MAT? Se etter dette symbolet, eller om produsenten har skrevet på pakken at det egner seg brukt i kontakt med næringsmidler. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Også generelt for andre produkter skal det fremgå i form av merking, om det kan brukes i kontakt med mat.

Helseskadelige stoffer

På Matportalen.no skriver de at tørkepapir laget av resirkulert papir kan inneholde tungmetaller og trykkfargerester, og er derfor spesielt viktig å sjekke om er ment å brukes i kontakt med mat.

Julie Tesdal Håland sier til DinSide at de ikke har gjort analyser av tørkerull, men at resirkulert papp og papir kan inneholde ukjente stoffer fra utgangsmaterialene.

Hun forklarer videre at det i EU eksempelvis har vært funn av mineraloljehydrokarboner (MOH) i noen produkter.

- MOH er et fellesnavn på mange stoffer. Vi har en gruppe stoffer som er såkalt aromatiske (MOAH) og enkelte av disse kan være gentoksiske, det vil si skadelig for arvestoffet/DNA, sier Håland.

Deler av artikkelen ble publisert august 2020. Sist oppdatert juni 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer