- Ikke bruk høytrykkspyleren

Tipsene som gjør den årlige husvasken mest mulig effektiv.

Du bør ikke høytrykksspyler når du vasker huset utvendig, det kan flise opp treet, sier Enrico Bastiani fra Nordsjö. Det holder lenge med en vanlig hageslange, som her.  Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Du bør ikke høytrykksspyler når du vasker huset utvendig, det kan flise opp treet, sier Enrico Bastiani fra Nordsjö. Det holder lenge med en vanlig hageslange, som her. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én gang i året, minst, bør du ta børste og vannslangen fatt, og gi huset ditt en real vask - utenpå. I hovedsak er dette en relativt enkel affære; du vasker over treverket med en kraftvask (om du skal male eller beise etterpå) eller husvask med sopp- og algedreper, lar den virke angitt tid, og skyller av med hageslangen.

Hopper du over husvasken? Det kan bli dyrt

Gjør det ordentlig, når du først gjør det

Hageslangen har mer enn kraft nok for å skylle husvasken av boligen, sier Enrico Bastiani.  Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Hageslangen har mer enn kraft nok for å skylle husvasken av boligen, sier Enrico Bastiani. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer


Ifølge Enrico Bastiani fra malingsprodusenten Nordsjö er det slettes ikke vanskelig å vaske boligen, men du bør være oppmerksom på et par ting, slik at du ikke gjør mer skade enn gagn.

– Det er mange som bruker høytrykkspyler, men ikke gjør det. Den er alt for sterk, og du risikerer å flise opp treverket, sier Enrico Bastiani fra malingsprodusenten Nordsjö til DinSide, men legger til at han synes høytrykkspylere er et fantastisk produkt, der de egner seg.

For når det kommer til boligen, er det mekanisk vask som gjelder. Bland ut ønsket såpe og vann, og vask veggen med børste og såpevann.

– Begynn nedenfra og arbeid deg oppover. Det gjør ingen ting at det renner ned og at det vil være litt mer eksponeringstid for såpen, treverket er stort sett mest skittent nederst, og det er her de fleste soppangrepene starter, sier Bastiani.

I tillegg kan såpevannet lage merker på husveggen hvis det renner nedover panelet sammen med skitten, og det vil du jo ikke!

Når husvasken har virket i angitt tid, og du skal spyle av, er det imidlertid motsatt som gjelder: Start øverst, og vask nedover.

Trenger du høytrykkspyler til andre ting? Sjekk hvilken høytrykkspyler du bør velge


Se an været

Det er heller ikke bare når du maler at du bør tenke over været; overskyet tørt vær er det beste. For er det sol, kan såpevannet tørke inn før det rekker å virke ordentlig, og regner det, kan det bli skylt av veggen for fort. Regner det, bør du utsette husvasken, men er det sol og varmt, kan du forhindre tørke ved å fukte veggen lett med hageslangen først.

– Det lønner seg også å arbeide med solen. Det vil si at du jobber på de sidene av boligen som er i skyggen, sier Bastiani.

Skal du male etterpå! Ikke glem å gi plankene tid nok til å tørke ordentlig

Vaske huset utenpå, sier du?

Vårrengjøring er et innarbeidet konsept. Når den lyse, lave vårsolen titter frem, og lyser inn, synes skitten på vinduene og støvet i krokene ekstra godt. Men det er ikke bare innendørs du bør gi huset en skrubb. Det er minst like viktig å vaske huset utvendig. Heldigvis trenger du ikke gjøre det like ofte som du vasker gulvet inne, men du bør vaske boligen hvert år for å forhindre at råte og sopp får feste. Dette kan i verste fall føre til at du må bytte kledning.

For å vaske boligen anbefales ofte å bruke spesialvaskemidler, som husvask eller kraftvask (før du skal beise eller male), men en svensk test viser at du like godt kan bruke flytende oppvaskmiddel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer