Varmeteppe brannfarlig?

- Ikke bruk om natta

Advarer mot å stole blindt på slukkefunksjon.

TREKK UT: Selv om moderne elektriske varmetepper skal være trygge å bruke, er det viktig å alltid ta forholdsregler. Foto: Linn Merete Rognø.
TREKK UT: Selv om moderne elektriske varmetepper skal være trygge å bruke, er det viktig å alltid ta forholdsregler. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Dagens elektriske varmetepper skal ifølge produsenter være trygge å sove med på grunn av automatisk slukke- og overopphetingsfunksjon som ble standard for varmetepper i 2001.

Men selv nyere varmetepper er potensielle brannfeller - og særlig tre faktorer øker faren, ifølge ekspertene.

- Nattbruk kan føre til overoppheting

Elkjøp Norge er en av mange forhandlere av elektriske varmetepper. Og ifølge kommunikasjonssjef, Madeleine Schøyen Bergly, er dette veldig populært blant kundene om dagen.

- Mange bruker varmeteppene i sofaen mens man ser på TV, eller for å varme opp senga før natta. Noen av våre tepper slår seg automatisk av etter 90-180 minutter eller har en funksjon med automatisk sikkerhetssensor som skrur av produktet dersom det har en funksjonsfeil. Folk kan trygt varme seg under disse teppene, sier Bergly.

Samtidig presiserer hun:

- Vi fraråder å ta i bruk varmetepper når man sover, da bevegelser vi gjør i søvne kan ha påvirkning på ledningene i selve teppet og kan føre til at teppet blir overopphetet.

IKKE BRUK DET: Elektrisk varmeteppe må ikke brukes mens du sover, advarer Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef hos Elkjøp Norge. Foto: Linn Merete Rognø.
IKKE BRUK DET: Elektrisk varmeteppe må ikke brukes mens du sover, advarer Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef hos Elkjøp Norge. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Bergly understreker at forholdsregler alltid skal tas ved bruk av elektriske produkter.

- På samme måte som det ikke er anbefalt å lade telefonen ved siden av senga når vi sover, anbefaler vi også å ikke la et elektrisk varmeteppe være på, men slå av og ta ut stikkontakt, sier kommunikasjonssjefen.

- Bytt det ut

At bruk av elektrisk varmeteppe ikke er hundre prosent risikofritt, fikk Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) erfare da de nylig måtte rykke ut til en brann som hadde oppstått i et elektrisk varmeteppe.

NRBR mistenker at det var en mekanisk skade eller produktsvikt i teppet som forårsaket brannen.

Line Hamre, rådgiver Kompetanse ved Brannvernforeningen, har derfor følgende advarsel til brukere av elektriske varmetepper:

- Ikke stol blindt på en slukkefunksjon.

Det aller viktigste før man tar i bruk elektrisk varmeteppe, er alltid å lese bruksanvisningen nøye og vær aktsom, understreker Hamre.

Eldre varmetepper produsert før 2001, bør byttes ut, anbefaler hun.

- Men det samme gjelder for et varmeteppe produsert etter dette, hvis du har brukt det i over ti år, påpeker Hamre videre.

Én av grunnene til det, er at friksjon ved jevnlig bruk sliter på de elektriske ledningene, dermed øker brannfaren, som også Direktoratet for brannsikkerhet (DSB) advarer om i denne saken.

Vanlig problem før

Rune Siewartz Nielsen, teknisk utreder i Gjensidige, kan fortelle at det er lenge siden forsikringsselskapet har fått henvendelser som gjelder branner i elektriske varmetepper.

- Det var ganske vanlig for noen år siden, men nå ser vi ikke slike saker, sier Nielsen.

- Om det er fordi de ikke brenner lenger, eller fordi skadene ofte blir så små at vi ikke får inn sakene, vet jeg ikke, legger han til.

Brannforeningen kjenner først og fremst til hendelser som gjelder feil og uforsiktig bruk av varmeteppe, ifølge Hamre.

- Det er spesielt viktig at teppet ikke brettes når det er oppvarmet, understreker hun.

Og når du ikke bruker teppet, er det alltid best å slå det av umiddelbart:

- Når du ikke er til stede har du ikke kontroll på om teppet bli for varmt eller det begynner å brenne, advarer Hamre.