Hvordan bli kvitt mus

Ikke bruk ost!

Trodde du at osten i musefelle vil lokke musene fram? Det er ikke så sikkert...

MUSEFELLE: Du trodde kanskje osten var det perfekte lokkemiddelet for musa? Ifølge Anticimex er det veldig lite effektivt, dersom du ønsker å fange skadedyret. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du forhindre å få et museproblem i huset ditt, er det ett råd som gjelder: Å få tettet igjen alle åpninger, der musa kan komme seg inn. En mus trenger nemlig minimalt med plass for å komme seg inn.

Men har du allerede hørt krasling i husveggen, har du en aldri så liten jobb foran deg.

Kommer med kulda

Skadesjef Stein Norstein i Anticimex sier til Dinside at det er i disse dager, når kulda setter inn, at det gjerne er at musene kommer seg inn i hus som ikke er tette.

Kollega og assisterende skadesjef Jens Galby forteller at det viktigste tiltaket ved oppdagelse av mus i huset, er å finne ut hvordan de har tatt seg inn i huset og tette disse åpningene.

- De vanligste stedene mus tar seg inn i en bolig er via åpninger oppunder kledning, eller hjørnekasser og sprekker i grunnmuren. Dårlige ventiler inn til krypkjeller og utette kjellervinduer eller kjellerlemmer er også aktuelle steder for mus å ta seg inn, forteller assisterende skadesjef i Anticimex, Jens Galby.

Han forteller at man enkelt kan filme oppunder kledning og hjørnekasser med selfie-funksjonen på smarttelefonen, for å se om det er risiko for mus i åpningen.

I tillegg kan mus komme inn for eksempel gjennom ventiler som ikke er sikret, eller under terrassen som er bygd inntil huset, hvor det kan være åpne sprekker.

- De fleste byggevareforretninger selger nå forskjellige typer børster som er beregnet for å tette åpninger for å hindre gnagere i å ta seg inn. Dette er et godt produkt, spesielt oppunder kledning og hjørnekasser. Med musebørster, en avbitertang og 10 tommeltotter klarer de fleste å tette boligen sin mot mus, sier han.

En centimeters åpning er nok

Iføle en pressemelding fra Fremtind trenger en mus bare seks millimeter for å komme igjennom en sprekk, og en rotte kommer seg gjennom en åpning på 12 millimeter.

- Tar man frem linjalen er ikke dette store åpningen, så det kan være lurt å ta en god gjennomgang av kjelleren, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank1 og DNB.

Nielsen forteller at boligeiere faktisk er pliktig til å forebygge og eventuelt oppdage skadedyr. Dette er regulert i Forskrift om skadedyrbekjempelse.

- Dette er nok en ukjent plikt for de aller fleste. I forskriftene står det at kommunen kan pålegge eier eller leietaker å gjennomføre nødvendige tiltak, sier hun.

Nugatti og peanøttsmør på størrelse med en ert, er perfekt å bruke som åte.
Nugatti og peanøttsmør på størrelse med en ert, er perfekt å bruke som åte. Vis mer

Slik blir du kvitt dem

Galby forteller at mus som allerede måtte befinne seg i boligen plukkes best bort med musefeller og at det er lite hensiktsmessig å bruke gift til dette.

Det er også greit å være klar over at for private, er det kun musegift og ikke rottegift som er tillatt. Musegift kan bare brukes innendørs i åtestasjoner. Du kan lese mer om reglene som gjelder hos Miljødirektoratet.

- Vær oppmerksom på at det finnes mye feller av ekstremt dårlig kvalitet på markedet. Disse er både vanskelige å bruke, er lite effektive, og dessverre ofte lite humane. Legger man noen ekstra kroner i noen anerkjente, gjerne norskproduserte, musefeller, er du sikrere på at musa forlater denne verden på en ok måte, forteller han.

Og heller ikke ost er riktig åte dersom du ønsker å fange musa raskt.

- Husk at ost ikke er spesielt bra åte mot mus. Bruk heller peanøttsmør, nugatti, sjokolade eller liknende. Dette lukter mye mer enn en tørr bit gulost, og fanger mye bedre, sier Galby.

Deler av artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer