Advarer om varmepumpe

Ikke bruk skjøteledning

Både garantien og forsikringen kan ryke om du ikke kobler varmepumpa riktig.

UNNGÅ SKJØTEKABEL: Det er viktig å koble varmepumpa riktig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
UNNGÅ SKJØTEKABEL: Det er viktig å koble varmepumpa riktig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med usedvanlig høye strømpriser i vinter, som ser ut til å fortsette utover våren, er det ikke overraskende at mange velger å installere varmepumpe hjemme for å varme opp boligen.

Nå går det riktignok mot varmere tider, men det kjekke med varmepumper er at de også har kjølefunksjon slik at de kan sørge for behagelige innetemperaturer når sola steker som verst.

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer

Hvordan koble varmepumpe?

Én ting mange gjør feil når de skaffer seg varmepumpe, er å kjøpe en som enten er for kraftig eller ikke kraftig nok. I stedet for å kjøpe en som er for kraftig, bør du kjøpe en som er beregnet på størrelsen til boligen din. Da kan du samtidig spare noen kroner. Dog vil en varmepumpe som ikke er kraftig nok, bruke mer strøm for å forsøke å varme opp/kjøle ned boligen, som den ikke har tilstrekkelig kapasitet til å gjøre.

En annen tabbe er å koble utedelen rett i utestikkontakten, nærmeste innekontakt eller med skjøteledning. Skjøteledning er spesielt farlig, ettersom den ikke er beregnet for langvarig bruk med høy belastning.

I sin kjøpsveileder for luft-til-luft-varmepumper skriver Enova at utedelen bør kobles til en egen strømkurs på 10–16 ampere, som kun brukes til varmepumpa.

– Bruker du stikkontakt må den være jordet, og kursen må ha tilstrekkelig kapasitet og jordfeilbryter, skriver Enova.

Kobler du den til et uttak som ikke er beregna på varmepumper, risikerer du at både garanti og forsikring ryker, samtidig som du øker risikoen for at feil kan oppstå.

Varmepumpe og garanti

Abdul Ghaffar Ali, daglig leder i Varmepumpe Energy, forteller til DinSide at det er viktig med egen kurs med jordfeilbryter for varmepumpa ettersom varmepumpa kan ryke ved for eksempel et lynnedslag.

En jordfeilbryter kobler automatisk ut strømmen dersom det skulle oppstå en feil, og kan forhindre skader på det elektriske anlegget og apparatene som er tilkoblet.

– Det er viktig å følge de lovene og forskriftene som er satt, sier han til DinSide.

Ali fraråder å bruke skjøtekabel som en mellomløsning, og anbefaler at kunden engasjerer en el-installatør for å koble varmepumpa til det elektriske anlegget så fort som mulig etter den er montert.

På generelt grunnlag sier Morten Østerhagen, produktsjef teknisk informasjon i Mitsubishi Electric, at bruk av skjøteledning til varmepumpe aldri er en fast og langsiktig løsning.

– Det er ikke å anbefale, men det er en midlertidig løsning som bare benyttes til oppstart for å sjekke om anlegget fungerer, sier han til DinSide.

Dersom det skulle oppstå noe og det avdekkes på kontroll at forbrukeren har koblet varmepumpa til med skjøteledning, er det likevel ikke slik at garantien automatisk bortfaller. Østerhagen sier at det avhenger på saken.

– Det vil avhenge av type skjøtekabel. Dersom det er en åpen løsning der regn kan trenge inn som kan føre til kortslutning, er det ikke bra. En lang skjøteledning kan også få spenningstap som kan påvirke varmepumpa. Da stiller det seg annerledes med en kortere skjøtekabel med ordentlig jording, forteller han.

Bør ikke bruke skjøteledning over tid

Jon Eirik Holst, seksjonssjef for elsikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, skriver i en e-post til DinSide at det er ingen spesiell regulering av den elektriske installasjonen til varmepumper slik det er til for eksempel varmtvannsbereder og elbil-lader.

– En varmepumpe er et elektrisk utstyr som kan trekke høy effekt over en lengre tidsperiode. Normalt sett vil det være tilstrekkelig å koble utstyret til en vanlig 16 A-jordet stikkontakt, men størrelse og behov for effekt fra strømnettet vil variere. Derfor må man alltid følge produktets installasjonsveiledning.

Samtidig oppfordrer han om å være obs på bruk av skjøteledning på apparater som bruker mer enn 1000 watt.

- Skjøteledning er til midlertidig og begrenset bruk. Utstyr som bruker over 1000 watt ikke bør kobles til med skjøteledning over lengre tid.

Forsikringen kan ryke

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, sier det er to områder de er nøye på. Det ene er VVS-arbeid som skal utføres av en autorisert rørlegger. Det andre er elektrisk arbeid som må utføres av en autorisert el-installatør.

– Før hadde vi et inntrykk av at folk ofte fikk en «onkel» til å utføre arbeid hjemme, men nå har jeg inntrykk av de fleste er godt kjent med dette og overlater arbeidet til proffene, sier han.

Når det gjelder spesifikt varmepumpe og eventuell feilkobling, sier Clementz at forsikringen ikke bortfaller automatisk dersom det skulle skje noe, men at det avhenger fra sak til sak.

– Det er ulik alvorlighetsgrad for uaktsomhet. Det handler om hva som har skjedd og hvordan det skjedde. Forsikringsselskapet vil ta en vurdering på hvor uaktsom personen ha vært, og den kan risikere å sitte igjen med en stor del av regninga, forteller Clementz.

Han kommer samtidig med samme oppfordring som Ali, om å følge de lover, regler og forskrifter som er satt av myndighetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer