Advarer om varmepumpe

Ikke bruk skjøteledning

Både garantien og forsikringen kan ryke om du ikke kobler varmepumpa riktig.

UNNGÅ SKJØTEKABEL: Det er viktig å koble varmepumpa riktig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
UNNGÅ SKJØTEKABEL: Det er viktig å koble varmepumpa riktig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med usedvanlig høye strømpriser i vinter, som ser ut til å fortsette utover våren, er det ikke overraskende at mange velger å installere varmepumpe hjemme for å varme opp boligen.

Nå går det riktignok mot varmere tider, men det kjekke med varmepumper er at de også har kjølefunksjon slik at de kan sørge for behagelige innetemperaturer når sola steker som verst.

Hvordan koble varmepumpe?

Én ting mange gjør feil når de skaffer seg varmepumpe, er å kjøpe en som enten er for kraftig eller ikke kraftig nok. I stedet for å kjøpe en som er for kraftig, bør du kjøpe en som er beregnet på størrelsen til boligen din. Da kan du samtidig spare noen kroner. Dog vil en varmepumpe som ikke er kraftig nok, bruke mer strøm for å forsøke å varme opp/kjøle ned boligen, som den ikke har tilstrekkelig kapasitet til å gjøre.

En annen tabbe er å koble utedelen rett i utestikkontakten, nærmeste innekontakt eller med skjøteledning. Skjøteledning er spesielt farlig, ettersom den ikke er beregnet for langvarig bruk med høy belastning.

I sin kjøpsveileder for luft-til-luft-varmepumper skriver Enova at utedelen bør kobles til en egen strømkurs på 10–16 ampere, som kun brukes til varmepumpa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer