Ikke bry deg om renten

Det er ikke dagens rentebeslutning, men signaler for høsten boligeiere bør følge med på.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå er snart lønnsoppgjøret spist opp av inflasjon. Det som så ut til å være et veldig godt lønnsoppgjør, er nå spist opp.Hans Petter Skogstad, MakroSikt


Skal renten opp en kvart prosent i dag, eller blir den stående på stedet hvil? Ifølge Christian Dreyer, leder av Norges Eiendoms-meglerforbund (NEF) vil et rentehopp på en kvart prosent ha lite å si for boligprisene, men han er likevel spent på dagens rentemøte.

Se hva som skjer med renten på DinSide.no klokken 14:00

- Det er Gjedrems beskrivning av fremtiden vi er spente på, hvordan han ser for seg rentebanen videre, sier Dreyer til DinSide. - Hvis han signaliserer at rentetoppen er nær, eller allerede er her, vil vi se en litt lysere fremtid for boligmarkedet.

Skulle Gjedrem signalisere fortsatte renteøkninger fremover, vil det bygge oppunder et usikkert boligmarked videre, mener Dreyer.

Christian Dreyer Foto: NEF
Christian Dreyer Foto: NEF Vis mer


Sannsynligheten for at dette vil skje er imidlertid liten. Norges Bank byr sjelden på overraskelser, og i Pengepolitisk rapport nummer 2 i år, som ble presentert i slutten av juni, staket Gjedrem ut kursen for høsten.

Hovedstyret har vedtatt at styringsrenten bør ligge i intervallet 5,25 - 6,35 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 29. oktober, med mindre norsk økonomi blir utsatt for uventet store forstyrrelser. Nå ligger den midt imellom: 5,75 prosent.

Les også: Renten opp igjen (25. juni)

Leiemarkedet mer komplisert

Hvilken vei renten går vil også påvirke leiemarkedet, men dette er mer komplisert satt sammen. Dersom renten fortsetter oppover, og boligprisene nedover, vil leieprisene øke som en naturlig følge av dette. Og Dreyer utelukker ikke at boligeiere vil se seg om etter andre investeringsmuligheter. - Til og med banken kan virke som en mer attraktiv investering enn eiendom, sier han.

På den annen side kan økte renter medføre at flere førstegangskjøpere bestemmer seg for å leie i stedet for å eie. - Disse faktorene trekker i motsatte retninger.

Leiemarkedet nå er på det heteste. Høye leiepriser er et augustfenomen, og selv om økte renter vil kunne presse leieprisene ytterligere oppover tror ikke Dreyer vi vil få se en ny topp i leieprisene før i august neste år. - Utover høsten vil leiemarkedet stabilisere seg.

Se våre tips for hvordan du kaprer drømmeboligen

Les også hva ekspertene svarte da vi spurte dem: Bør en selge eller leie ut?

DinSide: Hvordan ser du på boligmarkedet fremover?

- Jeg er vel nøktern optimist i forhold til et år frem i tid. Jeg tror vi er veldig nær bunnen i denne bølgedalen vi nå er inne i.

Nyttig på DinSide Bolig: Se hvor mye boligen din er verdt

Hans Petter Skogstad Foto: MakroSikt
Hans Petter Skogstad Foto: MakroSikt Vis mer


Overraskelser presser prisene nedover

Hans Petter Skogstad i MakroSikt mener en renteøkning i dag vil forsterke nedgangen i boligprisene.

- De aller fleste forbrukerne regner med at renten skal opp, men ikke at den skal opp i dag, sier Skogstad til DinSide. Han tror en renteheving vil komme overraskende på norske forbrukere, og understreker alvoret i inflasjonstrusselen.

- Nå er snart lønnsoppgjøret spist opp av inflasjon. Det som så ut til å være et veldig godt lønnsoppgjør, er nå nesten spist opp, sier han.

Han anser scenarioet om rentekutt i høst som helt usannsynlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer