Ikke fyll E85 på peisen

Bioetanol er ikke bare-bare bioetanol.

Noen utsalgssteder for biopeiser har anbefalt E85 som "drivstoff" for biopeisen. - De er stein gærne, disse produktene må ikke forveksles, sier Ole Petter Theodorsen i Decoflame Norge AS. Foto: Per Ervland
Noen utsalgssteder for biopeiser har anbefalt E85 som "drivstoff" for biopeisen. - De er stein gærne, disse produktene må ikke forveksles, sier Ole Petter Theodorsen i Decoflame Norge AS. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette bør du huske først som sist: Drivstoffet bioetanol (E85) er på langt nær det samme som bioetanol for biopeiser - på tross av den sammenfallende betegnelsen.

E85 er altså beregnet som drivstoff for kjøretøyer, og består av 85 prosent etanol og 15 prosent bensin. Avgassene fra E85 er i en helt annen liga enn avgassene fra den rene bioetanolen som er beregnet for bruk i biopeiser eller lamper.

Så eksplosiv er spriten til biopeisen

- Har anbefalt E85

På tross av dette finnes det utsalgssteder for biopeiser som sier E85 i biopeisen er ok, ifølge senioringeniør Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Jeg kjenner ikke til hva importørene sier, men enkelte utsalgssteder har anbefalt E85. Jeg kjenner noen som har forsøkt dette, men peisen måtte slukkes umiddelbart på grunn av sot, forteller Tegneby til DinSide.

- Det er skremmende å høre at enkelte utsalgssteder har anbefalt E85. Dette viser at enkelte ikke burde selge slike produkter, sier senioringeniøren i DSB, til DinSide.

I de tilfellene som DSB kjenner til, har de tatt kontakt med utsalgsstedene og underrettet dem om konsekvensene og faren ved å fyre med E85.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer