Slik tar du inn tulipaner og blomster fra hagen

Ikke gå i «snitte-fella»

Ikke snitt hageblomstene feil: La saksa ligge.

LIGG UNNA SAKSA: Skal du ta inn tulipaner eller andre løkblomster fra hagen, bør du legge igjen saksa inne. Bruk heller en skarp kniv. Foto: Kristin Sørdal
LIGG UNNA SAKSA: Skal du ta inn tulipaner eller andre løkblomster fra hagen, bør du legge igjen saksa inne. Bruk heller en skarp kniv. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er liten vits å kjøpe tulipaner i butikken når du kan ta dem inn fra egen hage. Men hvordan får du løkblomstene i hagen til å bevare blomstringen lengst mulig, og hva skal du tenke på dersom du skal ta tulipaner og andre løk- og hageblomster inn fra hagen?

Her er noen gode tips om hvordan du best tar inn blomster fra hagen. Og pass på så du ikke gjør «snitte-tabben» på tulipanene!

#1: Flytt krukka i skyggen

Tonje Bergh, planterådgiver i selskapet Plantmania - og som du i disse dager kan se i TV 2-programmet Sommerhytta - sier til Dinside at du kan påvirke blomstringssesongen noe ved å tenke på hvor du plasserer blomstene.

- Det man kan gjøre, er ikke å sette krukka eller bedet i stekende sol, men i halvskygge eller vandrende skygge; da vil blomstringen vare litt lenger, sier Bergh.

Hun poengterer at det er en fare for at for mye skygge vil gjøre at blomstringen blir dårligere. Men at vandrende skygge, hvor altså skygge og sol veksler litt gjennom dagen, vil kunne føre til en forsinkelse i blomstringen - og at blomstringen dermed varer litt lenger.

Også Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) poengterer at blomstringstid påvirkes av hvor du setter løken og at en tomt ofte har ulikt mikroklima - og hun understreker i tillegg at du kan påvirke blomstringen med vanning:

- Du kan også påvirke noe med vanning – om våren er bakken som regel fuktig nok, men tørre vårer som i år ser vi tulipaner som henger med hodet og er tørste, sier Ladstein.

#2: Hvilke blomster skal du velge?

Hvilke blomster er det som egner seg best som snittblomster fra hagen? Bergh anbefaler at du lar deg inspirere av utvalget i blomsterbutikkene, for å finne de sortene som kanskje egner seg best som snittblomster fra hagen.

- Jeg ville valgt blomster som er gode til å ta inn som snitt. Her kan et tips være å se på hva du får kjøpt i blomsterbutikken som snittblomster: Tulipaner, peoner, ridderspore, krysantemum, sier Bergh.

Hun sier at man kan dyrke mange av disse blomstene selv, og foreslår også marikåpe som en staude som egner seg godt som fyllblomst i em blomsterbukett inne.

- Valmuer er også koselige å ta inn. Og asters, de holder lenge, sier planterådgiveren.

Og akkurat når, på hvilket blomstringsstadium, er det best å ta inn tulipanene?

- Du bør ta dem inn når knoppen har begynt å vise farge - men pass på at du ikke tar dem inn for tidlig, for da kan de få problemer med å utvikle seg. Knoppen bør ha en godt synlig farge når du høster dem, sier Bergh til Dinside.

IKKE HØST DEM FOR TIDLIG: Tulipanknoppen bør ha en godt synlig farge når du høster dem. Foto: Kristin Sørdal
IKKE HØST DEM FOR TIDLIG: Tulipanknoppen bør ha en godt synlig farge når du høster dem. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#3: Ikke gjør snitte-tabben

Men hvordan er det egentlig man bør gå fram når man skal sanke hageblomster fra blomsterbedet for å sette i blomstervase inne? Det du i alle fall ikke bør gjøre, er å bruke saks på tulipanene:

- Nei, du bør helst ikke bruke saks. Den gjør at du kan knuse stilken nederst, som ødelegger vannrørene som skal ta opp vannet. Og er vannrørene knust så får de så ikke tatt opp vann, advarer Bergh.

#4: Slik snitter du hageblomstene riktig

Så, ligg unna saksa - og finn heller fram en skarp kniv, er rådet fra Bergh og Ladstein:

SLIK KUTTER DU: Bruk en skarp kniv til å kutte stilken på løkblomstene. Foto: Kristin Sørdal
SLIK KUTTER DU: Bruk en skarp kniv til å kutte stilken på løkblomstene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Hvis du skal ta inn løkblomster fra hagen kan du vanligvis best bare snitte dem rett av med en skarp kniv, sier Ladstein.

- Løkblomster skal skjæres rett over. Andre, som har mer «treaktig» stilk, som roser og den slags, skal skråskjæres, sier Bergh.

Det er ikke så nøye hvilen kniv du bruker til dette, bare det er en skarp kniv som er lett å snitte med. For roser er det mange som bruker en rosesaks - også kalt sekatør - men også da bør du ifølge Bergh skråskjære stilken godt med en kniv etterpå, for å skape en stor flate for vannopptak.

SLIK: Stilken skal kuttes rett over, for å få best mulig næringsopptak i blomstervasen. Foto: Kristin Sørdal
SLIK: Stilken skal kuttes rett over, for å få best mulig næringsopptak i blomstervasen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#5: Slik setter du snittblomstene fra hagen i blomstervasen

Når blomstene er snittet, bør du straks sette dem i kaldt vann.

- Sett dem med en gang i kaldt vann. Om du ikke rekker det, kan du legge dem i litt avispapir og legge dem i kjøleskapet, sier Bergh.

- Skal man ta inn løkblomstene vil jeg anbefale å sette dem kjøligst mulig om natta, når man uansett ikke har glede av dem, bruke kaldt, rent vann i en grundig rengjort vase, og ikke forvente samme levetid som løkblomstene vi kjøper ferdig i bukett, sier Ladstein.

Det er også viktig at kun stilken er i vannet; bladet og annet planterusk bør du holde langt unna:

- Blader rusk og rask er med på å danne bakerier i vannet som hindrer stilken i å trekke vann. Det som er under vann skal bare være rene stilker. Skift gjerne vann ofte, og bruk kaldt vann, det hjelper til med å holde buketten lenger, tipser Bergh.

Både Bergh og Ladstein råder deg til å sette blomstene kjølig om natta - og kanskje til og med ta i bruk kjøleskapet:

- Om du ikke har et kjølig rom du kan sette blomstene på, kan du sette hele vasen inn i kjøleskapet, 4 grader er kjempefint for tulipanene, sier Bergh.

#6: Lenge til festen? - Legg blomstene i kjøleskapet!

Dersom tulipanene er perfekte for innhøsting nå, men det fremdeles er mange dager til gjestene kommer og du skal sette blomstene på bordet, er rådet fra Bergh å legge dem i kjøleskapet:

- Om du for eksempel skal ha selskap, men det er meldt regn eller du er redd for at tulipanene ikke holder seg fine så lenge, kan du ta dem inn, legge dem stramt i avispapir og legge dem i kjøleskapet. Tulipaner er en av de få blomstene som tåler nettopp dette og som kan ligge lenge uten vann, sier Bergh.

Slik kan de ifølge planterådgiveren ligge i fire-fem dager. Når du så skal bruke dem, tar du dem ut av kjøleskapet, snitter stilken på nytt og setter dem – med papiret på – i en vase med kaldt vann. Når de har fått sugd til seg vann slik en times tid, kan du ta av papiret og skifte til nytt, kaldt vann. Og da er de klare for hedersplassen på bordet.

#7: Ikke sett blomstene ved fruktfatet

En ting du bør holde blomsterbuketten langt unna, om det er en kjøpt bukett med snittblomster eller om det er blomster fra egen hage, så er det fruktfatet:

- Ikke ha blomstene i nærheten av fruktfatet: Epler og tomater avgir etylengass som er med på å framskynde blomstringen. Så holde blomstene litt unna, råder Bergh.

Hun bemerker at etylengassen kan ha sine fordeler, som for å framskynde modning av avokado eller mango, men akkurat når det kommer til blomster så bør de holdes unna.

Du kan lese mer om blomster og fruktfat her.

#8: Hold dem unna sola

- Snittblomster liker at det er lyst, men ikke stekende sol, så du bør holde de litt unna den verste solsteken, oppfordrer Bergh.

Du bør altså holde blomstervasen litt unna de største vinduene der sola kommer inn.

#9: Hva med snittblomst-næring?

Når du kjøper snittblomster i butikken, får du som oftest med en pose med holdbarhetsmiddel. Det dette gjør, er at det skal hindre algevekst og urenheter i vann som kan tette igjen for næringsopptaket i stilken. Men med snittblomster fra hagen, får du ikke denne posen. Så hva gjør du da?

- Det beste om man ikke har det, er egentlig bare rent, kaldt vann. Det pleier å være bakteriedrepende middel i de posene, så i stedet må du bare passe på at det ikke er noe i vannet som gir bakterier, sier Bergh.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer