Juletre som drysser

Ikke gi juletreet varmesjokk

Forebygg dryssing med tre enkle grep!

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når juletreet står ferdig pynta i stuen og glitrer med all sin prakt, er det ikke særlig stas om det begynner å drysse etter en dag eller to, og står aldeles bart i løpet av ei uke.

For å unngå dette, er det særlig tre tips som er viktige å følge – ett av dem er det mange av oss som glemmer.

Her får du eksperttipsene!

Ta en kvalitetssjekk først

Skal du kjøpe juletre av en forhandler, er det lurt å ta en kjapp kvalitetssjekk på trærne som står utstilt, tipser Heidi Amundsen, daglig leder hos Norsk Juletre.

- Se på fargen på treet. Er nålene gulaktig kan det være et dårlig tegn. Stryk hendene langs grenene med nålene, ikke mot, og sjekk at det drysser minimalt, sier Amundsen.

Et vanlig grantre bør være så ferskhogget som mulig, så du kan gjerne spørre forhandler når det er hogget, tipser hun videre.

I Norge starter juletre-hogsten vanligvis i slutten av november eller tidlig i desember.

Vanlig gran er mye mer skjørt enn edelgran, understreker hun, og får støtte fra May Heggestad, daglig leder Reiersøl Planteskole. Edelgran holder seg fint i flere måneder, forsikrer ekspertene.

- Edelgran kan stå flott helt til påske og gjerne lenger. En edelgran av kvalitet har et mørkt utseende. Mørkegrønne, blanke nåler er tegn på at det er ferskt. Det bør være tett mellom grenene og ha en enkel topp, ikke dobbel topp, sier Heggestad.

Dekk det til før frakt

Når du har kjøpt ditt favorittre og lastet det opp på biltaket hengeren, er det greit å vite at forebyggingen av dryssing starter allerede ved frakten hjemover, understreker Amundsen.

- Juletreet utsettes for mye uttørking i vinden når du kjører et godt stykke med det på taket eller hengeren uten at det er tildekket med presenning. Denne biten er en viktig faktor for om nålene vil sitte lenger festet på treet eller ikke, forteller hun.

La det stå

Når du har fått juletreet hjem, bør du vente et par dager før du setter det opp i stuen, råder de to ekspertene. Dette er spesielt viktig når det er stor forskjell på ute- og innetemperatur.

Er det -10 grader eller kaldere ute, vil juletreet få «varmesjokk» om det umiddelbart plasseres inn i vanlig innetemperatur på 22 grader.

Og når juletreet får varmesjokk, kan det begynne å drysse så tidlig som etter noen få timer.

- En vanlig gran vil da være visnet innen en-to uker, sier Heggestad.

Derfor: Om du har mulighet til det, bør treet akklimatiseres før det plasseres i stua, råder ekspertene.

Det gjør du på følgende måte:

  • Ha klar en bøtte fylt med lunkent vann
  • Kutt av et par centimeter nederst på trestammen rett før du setter treet oppi vannbøtta
  • La treet stå i et kjøligere rom, for eksempel i gangen, kjelleren eller i en lukket garasje hvor det er litt varmere enn ute
  • Treet bør få stå slik i to-fire dager før du tar det helt inn i stuen og plasserer det i juletrefoten fylt opp med vann

Hold treet frisk gjennom jula

Edelgran er altså mer robust enn vanlig gran, og vil holde seg frisk vesentlig lenger. Men trivselsreglene er de samme for begge tretypene:

- Juletreet bør ikke plasseres nært varmekilder som ovn eller varmepumpe. Dette tørker ut nålefestene ganske kjapt, sier Amundsen.

Og det viktigste av alt:

- Juletreet trenger jevnlig påfyll av vann gjennom hele jula. En stor juletrefot er en fordel. Treet drikker mest i begynnelsen, så pass på å sjekke at det er godt med vann i juletrefoten, sier Heggestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer