Hvordan vaske riktig

Ikke gjør denne feilen

Det er flere måter vi kan vaske bedre på i hjemmet. Vi har sjekket tipsene.

BØR VASKES: Har du noen gang vasket dobørsten din? I denne videoen viser vi deg hvordan du bør gjøre det. Video: Julia Muggerud. Vis mer
Publisert

Det finnes mange måter å vaske et hus på. Men noen er smartere enn andre.

Tiktok-profilen @neat.caroline har laget en video hvor hun forklarer de 184.000 følgerne sine hvilke feil de gjør når de vasker huset.

Vi har spurt norske eksperter – er disse feilene faktiske feil?

Å putte toalettbørsta rett i holderen igjen etter dovask

Tiktok-profilen forteller at det er dumt å legge toalettbørsten rett ned i skåla igjen etter bruk. Hun mener den heller skal få hvile under dolokket med børstehodet dryppende over doskåla til det er tørt. Dersom du ikke lar den tørke, kan bakteriene utvikle seg.

Vi har tidligere skrevet en sak om hvordan man vasker toalettbørsten.

- Det er en god idé å lufte eller tørke børsten slik hun viser, men det vil jo ikke alltid være praktisk mulig. Derimot er dette er god måte å vaske børsten på, forteller sjef for Orklas kundeservice, Malin Skaar.

Hun mener men kan legge den slik for så å spraye over en desinfirerende klorspray.

Vibeke Scavenius, leder for markedsføring og kommunikasjon i CityMaid forteller at trikset kan være upraktisk.

- Det vil være veldig upraktisk å la børsten lufttørke under doringen dersom man har barn i huset som må kjapt på do, sier hun.

Hun vil derfor heller foreslå at man går til innkjøp av en toalettbørste med holder hvor det er luftrom til dryppskål.

- Da vil ikke toalettbørsten stå i vannet som drypper av. Vi anbefaler at man alltid skyller av børsten en ekstra gang i toalettskålen etter vask, forteller Scavenius.

Å vaske nedenfra og opp istedenfor ovenfra og ned

Skal du vaske en stor overflate? Hvor skal man da begynne for at det skal bli «korrekt»?

- Å vaske ovenfra og ned er veldig lurt! Det vil alltid falle ned litt støv og smuss når du tørker eller vasker, sier Skaar.

Scavenius forteller at de med CityMaid-metoden alltid vasker fra venstre til høyre og nedenfra og opp.

- Dersom man bruker vann eller kjemi vil ikke dette lage striper på underlaget, hvis man vasker nedenfra og opp. Skal man kun støvtørke derimot, er det kjekt å starte ovenfra og ned, sier Scavenius,

Å spraye direkte på møbelet istedenfor på kluten

Det er kanskje vanlig å spraye rett på bordet før man vasker over det. Men Tiktok-profilen mener at det å spraye rett på kluten forhindrer striper eller overflødig produkt som bygger seg opp over tid.

- Om man skal spraye direkte på overflaten eller på en klut først er muligens litt forskjellig fra produkt til produkt, men når det gjelder våre produkter så kan man spraye direkte på flaten man skal vaske og deretter vaske over med klut umiddelbart etterpå. Som alltid er det viktig å sjekke om området man skal vaske tåler sprayen og dette sjekker man best ved å prøve på et lite synlig sted først, sier Skaar.

Scavenius mener dette tipset er fint for å unngå spraytåke som kan pustes inn,

- CityMaid bruker for det meste kun mikrofiber fuktet med vann – for å spare underlag og miljø for kjemi. I tillegg er det bevist at rent vann og mikrofiber fjerner smuss og bakterier bedre enn klut med kjemi. Dersom det er vanskelige flekker og man må bruke kjemi, anbefaler vi å spraye på kluten istedenfor direkte på underlaget. Da unngår du spraytåke som du puster inn, sier Scavenius.

Å kun vaske med klut inni mikroovnen, i stedet for også å putte en kopp med eddik og vann i og skru på mikroen

Skaar har selv ikke prøvd eddik-og-vann-trikset, men har en annen metode som funker.

- Dette tipset har jeg ikke prøvd selv så jeg vet ikke hvordan det fungerer. Men et godt tips når det gjelder mikro er å alltid vaske kjapt over med en fuktig klut etter bruk. Da rekker det ikke å sette seg fast smuss som blir vanskelig å få vekk, sier Skaar.

I CityMaid bruker de egne metoder, men Scavenius mener tipset kan bidra godt.

- Våre servicemedarbeidere benytter seg av nøye utprøvde og profesjonelle rengjøringsprodukter når de vasker hvitevarer hos kunder som for eksempel profesjonell ovnsrens. Men å varme en vannskål med eddik eller sitron i mikroen, kan være en fordel før vask, sier Scavenius.

Hun forklarer at vanndamp kombinert med syre vil løsne inntørkede matrester på en lettvint måte.

- Vi anbefaler å bruke tørkepapir før du går over med en fuktig mikrofiberklut i etterkant, sier hun videre.

Å bruke for mye vaskemiddel kan føre til at maskinen blir dårligere og at klærne får såperester på seg.

På OMO sine hjemmesider står det: «Spesielt overdosering er lite gunstig for klærne. For mye vaskemiddel kan for eksempel påføre hvite flekker fordi vaskemidlene ikke blir skylt ut ordentlig».

- Det er viktig å følge doseringsanvisningen på vaskemiddel. Å dosere for mye er hverken bra for miljø, lommeboken eller klærne, forteller Skaar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer