Passe på hytta i vinter?

Ikke gjør denne hyttefeilen

Hytta er ekstra populær i jula, men hva er viktig å huske på dersom du tilbringer tid på hytta i vinter?

STILL INN TEMPERATUREN: Det er viktig å alltid ha temperaturen på 10 grader inne i hytta der det er rør. Foto: Arne Voll/Gjensidige
STILL INN TEMPERATUREN: Det er viktig å alltid ha temperaturen på 10 grader inne i hytta der det er rør. Foto: Arne Voll/Gjensidige Vis mer
Publisert

Det er vinter og flere drar til hytta for å bli der i kortere eller lengre tid. Spesielt i jula er hyttekosen viktig for mange.

Men hva bør du huske på dersom du skal bruke hytta i vinter?

Ikke slå av varmen

- Vi går mot en litt annerledes vinter, der mange hytteeiere er bekymret for de høye strømprisene, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige til DinSide.

Han vil absolutt ikke anbefale disse til å slå av all varme, selv om du ikke skal bruke hytta denne vinteren.

- Ha alltid på rundt 10 grader i rom der rør eller rørsystemer kan fryse. Lukk gjerne dør til hems eller rom som ikke er i bruk eller ikke har betydning for rørsystemer eller andre gjenstander som kan bli ødelagt av frost.

Juster med app

I dag har de fleste tilgang på wifi på hytta. Et tips er å investere i en ovn eller enhet hvor du kan justere i en app på mobilen en eller flere ovner etter hvert som været/kuldegradene går opp og ned, ifølge Voll.

- For rundt en tusenlapp får du en helt grei ovn og for rundt 300 kroner en enhet som kan slå av eller på strøm eller en ovn. I tillegg kan en følge med på faktisk temperatur inne i hytta, sier han.

- Hyttebruk varierer veldig. Noen bruker den hele året og andre bare i korte perioder under sommeren eller vinteren. Samtidig er det nok slik at en vinterhytte på fjellet krever noe mer vedlikehold enn ei hytte i lavlandet, presiserer Voll.

- Fremover vil været snu og vi vil få mer ekstremvær i form av regn, snø og ikke minst mye vind.

Skru av stoppekrana

Cecilie Huneide, produktsjef i Storebrand forsikring fortalte Huseierne i en pressemelding at det er viktig å skru av stoppekrana og tømme rørene mens man ikke er på hytta.

De skriver at hvis du kommer på hytta og mistenker at det er blitt brudd på et rør, kan du prøve å finne det med det blotte øye eller ved å lytte etter susing i rørene.

BAKTERIER I ULLPLEDD: Vi tok med oss to ullpledd til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Der gjorde vi noen overraskende funn. Video: Embla Hjort-Larsen / Sofie Persdatter Sangnæs. Vis mer

– Hører du suselyd uten at kranene er i bruk, er det et tegn på lekkasje. Steng stoppekrana og kontakt rørlegger, sier Huneide.

Skader for flere hundre tusen kroner

Voll nevner også at de i Gjensidige har opplevd mange ulike tilfeller der kulda har gått hardt utover hytta:

Voll forteller om en eldre hytte som fikk frostskader og når det ble mildere fosset vannet ut av rørene og inn i hytta.

- Da døra ble åpnet sto det 30 cm med vann i hytta og vannet fosset ut. Skadene beløp seg til flere hundre tusen kroner, sier han.

Han forteller at denne saken ga kraftig avkorting.

Terrassen knakk

Andre eksempler gjelder for eksempel at flere hytteeiere de siste åra har opplevd at store snømengder har presset på takkonstruksjonen slik at tak og vegger har gitt etter for tall vekten.

- Er det meldt store mengder snø og snøen blir liggende over tid og det skjer en skade, kan eier regne med en kraftig avkorting, forteller Voll til DinSide.

En annen historie skjedde da en hytteeier måkte store deler av snøen ned fra taket på samme side.

- Da siste spadetak var gjennomført hørte eier et stort brak. Det var terrassen som knakk sammen pga de store snømengdene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer