Peis og vedfyring:

Ikke gjør denne peistabben

Det kan være fristende å dra med seg en pakke vedbriketter eller peiskubber i butikken når vedlagrene er tomme. Men ekspertene anbefaler ikke å bruke annet enn ved og ber deg være forsiktig.

VÆR OPPMERKSOM: Vedbriketter blir fortere varme enn ved og bør brukes varsomt, forteller Norsk Brannvernforening. Foto: fortton / Shutterstock / NTB
VÆR OPPMERKSOM: Vedbriketter blir fortere varme enn ved og bør brukes varsomt, forteller Norsk Brannvernforening. Foto: fortton / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har det noen gang fristet å dra med seg en pose vedbriketter i vinter, når strømprisene har vært på sitt dyreste og vedprisene har steget?

Det kan by på problemer ifølge peisprodusenten og brannvernforeningen.

Råvarer som ellers ville gått til spille

I Byggmax selger de mye vedbriketter om dagen. De lages av restprodukter etter treindustrien og er av 100 prosent tre, altså komprimert sagflis, uten noen form for tilsettingsstoffer.

- Vedbriketter er egentlig et bedre produkt enn ordinær ved. De har et høyere energinnhold enn tradisjonell ved, de brenner lengre og de frigjør mer varme, forteller Niklas Hamberg, Norgessjef i Byggmax og fortsetter:

- Mange har fått øynene opp for brikettene og blander noen vedbriketter sammen med vanlig ved i ovnen. Likevel er det viktig å ikke fyre for hardt med briketter, så brenn én av gangen. For mye brensel kan gi for høye temperaturer i ildstedet, skorstein og tilliggende bygningsdeler, forklarer han.

Les peisprodusent-, brannvernforeningen- og selgers svar lengre ned i saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer