Vintertips til boligen

Ikke gjør denne ventiltabben

Unngå dårlig inneklima, lekkasjer og vannskader.

IKKE LUKK VENTILEN: Lukker du ventilen kan det forårsake dårlig inneklima. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulda vi har opplevd mange steder i landet den siste tiden, og på Østlandet spesielt siste uka, er ingen spøk for boligen din. Heldigvis kan mange av utfordringene løses med litt egeninnsats.

Det første du bør gjøre er å åpne ventilene, selv om det er kaldt ute. Ja, du leste riktig. For det kan jo være fristende å stenge ventilene for å holde den kalde lufta ute, men det bør du absolutt unngå.

Hold ventilene åpne

Stenger du alle ventiler om vinteren for å unngå kald trekk, kan luftskiftet i boligen bli for lite, ifølge Sintef. Det kan utvikle seg til å bli en fuktbombe.

Resultatet blir gjerne at det hoper seg opp fukt, som igjen fører til at det dugger og rimer på vinduene. Det kan også føre til kondens og soppvekst på innsiden av dårlig isolerte yttervegger bak møbler og skap.

I tillegg kan mangelfull ventilasjon øke sannsynligheten for heksesot, som er svarte skjemmende flekker som setter seg på vegger og i taket. For selv om det er sammensatte årsaker til at heksesot blir dannet, er det et fellestrekk som går igjen.

– Gjør deg kjent med ventilene og bruk dem aktivt slik at boligen får skiftet inneluften, oppfordrer Kai Gustavnsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer