- Ikke gjør det!

Det danske Mattilsynet kommer med klar advarsel før julerestene skal lagres i kjøleskapet.

TABBE: Disse matvarene bør du ikke dekke til med aluminiumsfolie. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Fødevarestyrelsen i Danmark advarer mot å dekke mat med aluminiumsfolie.

- Visste du at syrlige matvarer kan løse opp aluminiumsfolie?, spør de i et Facebook-innlegg.

Den danske Fødevarestyrelsen tilsvarer Mattilsynet i Norge.

- Ikke lurt

Aluminium fra stanniol, som er det grunnleggende elementet i folien, kan ifølge Fødevarestyrelsen være et problem for helsen hvis det samler seg i kroppen over lang tid.

- Det er derfor ikke lurt å legge sølvfolie over julerester av rødkål, syltede rødbeter eller sylteagurk, opplyser de.

Aluminiumet fra rullen kan nemlig bli oppløst ved å komme i kontakt med syren, og det kan dermed komme aluminium inn i selve matvaren.

Det danske Mattilsynet forteller at det beste er å oppbevare slik mat i glass, porselen eller plastskåler som er dekket med for eksempel plastfolie eller lokk.

Når det gjelder oppbevaring av mat i glass, poengterer de at maten ikke skal oppbevares i krystallglass.

JULETRIKS: Det er en ingrediens du alltid bør ha i kjøkkenskuffen, det kan nemlig redde både kålrotstapper og sauser. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kan oppløse det

Fungerende seksjonssjef i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, Julie Tesdal Håland, bekfrefter det Fødevarestyrelsen skriver.

- Aluminiumsfolie er oftest ikke egnet til kontakt med sure og salte næringsmidler. Sure matvarer som syltede rødbeter og agurker kan oppløse aluminium, forteller hun til DinSide.

På spørsmål om dette kun gjelder mat som er syltet, eller om det gjelder all mat, svarer Håland:

- Det gjelder sur mat som syltede rødbeter, tomatsaus eller syrlig agurksalat.

Så lenge maten ikke er sur eller salt, kan man ifølge Håland altså dekke det med aluminiumsfolie.

Kommer med råd

Fødevarestyrelsen kommer også med råd dersom du ønsker å ovnsbake små pakker med kjøtt, fisk eller grønnsaker.

- Da er det best å bruke stekeposer eller bakepapir i stedet for aluminiumsfolie. Du gjør også miljøet en tjeneste hvis du velger bort stanniol, opplyser Fødevarestyrelsen.

Det er sjelden at en og samme type matemballasje egner seg til alle typer mat og til bruk ved alle temperaturer.

- Til deg som forbruker er det viktig å sjekke merkingen og eventuelle bruksbegrensninger, råder Håland i Mattilsynet.