Ikke gjør dette hjemme

Noen ganger bør du bruke fagfolk.

VANNSKADER: Slett rørleggerarbeid utført på egenhånd kan gi lavere erstatning hvis uhellet er ute. Foto: Colourbox.com
VANNSKADER: Slett rørleggerarbeid utført på egenhånd kan gi lavere erstatning hvis uhellet er ute. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker å fikse på hjemmene sine, og vi er på verdenstoppen i oppussing. Nordmenn bruker i snitt 23.700 kroner i året på å pusse opp, viser ferske tall fra Prognosesenteret.

Enkelte vil helst gjøre alt arbeidet på egenhånd, men en del av oppussinga bør du overlate til fagfolk. Dette til tross for at undersøkelser viser at hjemmefikseren er flinkere enn håndverkeren! Skulle det for eksempel bli vannlekkasje eller brann, og det viser seg at ditt slette arbeid er skyld i dette, kan det gi deg problemer med forsikringen.

- Erstatningsutbetalingen vil bli redusert dersom det er årsakssammenheng mellom skaden og det ufaglærte arbeidet som skulle vært gjort av fagfolk, forteller Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Sjekk om det lønner seg å gjøre jobben selv

Ikke koble til

Det er el-tilsynsloven som regulerer hvilket elektrisk arbeid som må gjøres av faglærte.

Å utføre arbeid på faste elektriske installasjoner, som stikkontakter, koblingsbokser og brytere, og ledninger som går mellom disse, er ikke noe amatører bør prøve seg på.

Det man derimot har mulighet til, er å utføre arbeid på utstyr som ikke er koblet til strømnettet. Dette betyr at du blant annet kan feste elektriske kontakter til lamper og montere støpsel på ledninger.

Skal man pusse opp badet, og må legge ny membran, er dette søknadspliktig arbeid, som dessuten må utføres av fagfolk. Søknadsplikten ble innført med den nye plan- og bygningsloven som trådte i kraft 1. juli i fjor.

Dessuten er det viktig å følge byggebransjens våtromsnorm ved oppussing av bad. Denne angir retningslinjer for hvordan man skal utføre arbeid i våtrom. Oversikt over godkjente våtromsbedrifter finner du her.

Ikke installer varmepumpen selv

Dette bør du ikke gjøre selv:

Vil du unngå skader på grunn av feil, og slippe erstatningsvansker i etterkant, bør du overlate følgende arbeid til profesjonelle:

  • Installasjon av varmtvannstank
  • Tilkobling av varmekabler til det elektriske anlegget
  • Tilkobling av downlights/spotter til det elektriske anlegget
  • Skifting av stikkontakter
  • Installasjon av varmepumpe
  • Legging av vannrør
  • Skifting av el-anlegg
- Det mest vanlige å få 10-30 prosent reduksjon i erstatninger, i tilfeller som du nevner her, forteller Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Også ved tilkobling av vaskemaskin eller oppvaskmaskin, som i utgangspunktet ikke krever bruk av fagfolk, kan man få kutt i erstatningen fra forsikringsselskapet.

- Man kan risikere avkortning også ved ufaglært kobling av oppvaskemaskin og vaskemaskin, men risikoen her er nok mindre enn på de andre punktene du nevner. Det er muligheter for amatører å gjøre feil også ved slike koblinger, og det kan bli dyre vannskader dersom maskinen eksempelvis står i rom uten sluk, presiserer Osland.

Så lenge skal badet vare

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer