Ikke gjør dette selv

Vurderer du å pusse opp, men er usikker på hva du kan koble til selv? Vi har svaret.

MONTERE: Ikke monter produkter som leder vann selv. Foto: Rørkjøp
MONTERE: Ikke monter produkter som leder vann selv. Foto: Rørkjøp Vis mer
Publisert

Det er mye man kan gjøre selv når man pusser opp, men en god del ting bør du også overlate til fagfolk.

– Utgangspunktet er at du som forbruker ikke gjør noe selv som har med vanntransport i et hus å gjøre. Ikke minst når det kommer til oppvaskmaskin, med tanke på risikoen det kan føre til for lekkasje. Har du ikke røropplegg for oppvaskmaskinen fra før, må en rørlegger uansett tilkalles for hjelp av installasjon, sier Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp til Dinside.

Hold deg unna

Du bør ikke gjøre noe med produkter som leder vann. Derfor er det også en del ting du ikke kan koble opp selv på badet.

- Når det gjelder temaet "gjør det selv", bør strøm og vann overlates til fagfolk, som en hovedregel, forteller Olsen.

Du bør altså ikke bytte dusjkabinett eller kraner selv.

Hvis man ikke får hjelp fra fagfolk kan man risikere vannlekkasjer. Kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz, forteller til Dinside at de har sett en økning av skader på parkettgulv.

- Parketten begynner å bule opp foran oppvaskmaskinen ved skade, så det er klart skadene blir mer kostbare og omfattende.

Bransjetall fra Finans Norge viser at det bare i fjor var 5984 vannlekkasjer og skader fra vanntilkoblete maskiner. Dette er det høyeste tallet noensinne og utgjorde skader for over 292 millioner kroner, skriver Ifi.no.

- Det er ikke noe pålegg om at du må bruke rørlegger, men vil du hindre at for eksempel kjøkkengulvet blir fullt av vann er det et par ting du bør tenke på, forteller Clementz og fortsetter.

- Les produsenten sin bruksanvisning godt – står det at det må brukes rørlegger til noe, er dette påbudt. Du må skru alt veldig godt fast. Det anbefales også å ta ut maskinen ut hvert til annethvert år for å sjekke at alt enda sitter som det skal.

Dette kan du gjøre selv

Selv om mye frarådes finnes det også ting som du kan gjøre selv.

- Det finnes en rekke ting man kan gjøre, som handler om vedlikehold. Man kan for eksempel rense sluk og vannlåser, påpeker Olsen.

Når det gjelder badet, kan man også sette opp dusjvegg, bytte toalettsete og montere nye baderomsmøbler, skriver Comfort.no.

Men montering av produkter som leder vann bør du altså holde deg langt unna.

Lurer du på hva slags el-arbeid du kan gjøre selv? Les mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer