Vepseår 2022

– Ikke gjør dette

Mange ønsker å holde vepsen unna, men det er ikke sikkert du bør det.

FALSKT VEPSEBOL: Du kan hindre at vepser slår seg til ro og bygger bol i huset ditt, men bør du gjøre det? Foto: Shutterstock/NTB
FALSKT VEPSEBOL: Du kan hindre at vepser slår seg til ro og bygger bol i huset ditt, men bør du gjøre det? Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange er redd for å bli stukket av veps, men som vi har tidligere har skrevet om, trenger du ikke å bekymre deg for vepsestikk før slutten av juli og i august. Om i det hele tatt, for vepsen er stort sett ikke aggressive.

Vepsen bruker våren på å bygge bol og øke kolonien. Dersom du har vepseallergi eller er bekymret for at kjempeveps skal etablere et vepsebol på boligen din, kan det være fristende å gjøre preventive tiltak.

For i år er det faktisk vepseår – noe som skjer annethvert år – og da er det flere vepser enn normalt.

UNNGÅ DRIKKE FRA BOKS: Har du allergi mot insekter, eller tror du kan ha det, kan det være risikabelt å drikke søt drikke fra boks - som en veps i verste fall har forvillet seg nedi. Video: Embla Hjort-Larsen / AP Vis mer

Preventive tiltak

Stadig kommer vi over tips til hvordan du kan holde veps og andre insekter unna boligen. Mange går ut på å lure dem inn i drapsfeller, men da er det i stedet bedre å gjøre preventive tiltak.

Tidligere har vi skrevet om det å sjekke og tette eventuelle åpninger slik at dronningene ikke kan komme seg inn, samt sikre sprekker og luker for å hindre at de setter opp bol.

PS. Kommer du over gamle vepsebol, kan du ta dem ned. Bolene er nemlig ettårige og blir ikke brukt igjen.

FALSKT VEPSEBOL: Papirposen lurer vepsen til å tro at det allerede finnes et vepsebol her. Foto: Shutterstock/NTB
FALSKT VEPSEBOL: Papirposen lurer vepsen til å tro at det allerede finnes et vepsebol her. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Et annet tips går ut på å lure vepsene til å tro at det allerede er et vepsebol til stede. Vepsene passer på sitt revir og de holder seg unna vepsebol de ikke tilhører, skriver svenske Leva och bo, og derfor kan det være lurt å sette opp et falskt vepsebol for å forhindre at de etablerer et hos deg.

Her anbefales det å fylle en brun papirpose med noe som gjør den rund og henge opp posen rundt boligen.

Men bør du gjøre det? Naturvernforbundet anbefaler at du tilrettelegger for veps og andre viktige insekter i stedet for å hindre dem.

– La dem etablere seg

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mener at du bør unngå å hindre at vepsen etablerer seg. Han forteller at de aller fleste veps ikke er aggressive og ikke plager mennesker.

– Nå opplever vi insektsdød og habitatstap fordi vi hindrer insektene i å etablere seg og sette opp bol, så det blir feil å råde om hvordan man kan hindre at de etablerer seg. Det som er viktig er å tilrettelegge for at insekter får etablert seg, sier han til DinSide.

– Jo mer tilrettelegging, desto bedre.

Tiltak som å la gresset gro og klippe det sjeldnere, ha gress på taket og ha insektsvennlige blomster nevnes som gode tiltak for at vepser og andre viktige insekter skal etablere seg i hagen din, forklarer Gulowsen og legger til at han anbefaler alle å lese Maja Lundes roman «Bienes historie».

Og husk: Stikkevepsen er ikke å regne som et klassisk skadedyr, ifølge FHI, men heller et av de viktigste insektene for vårt økosystem. Daglig fanger de et stort antall fluer, sommerfugllarver og andre insekter som kan være skadedyr. De tar også mygg.

Veps sørger også for pollinering, altså befruktning av flere blomsterarter. Skulle stikkeveps dø ut, ville dette ført til en kraftig endring i plantesammensetningen i verden.

Derfor er vi helt avhengig av vepsens innsats:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer