Vepseår 2022

– Ikke gjør dette

Mange ønsker å holde vepsen unna, men det er ikke sikkert du bør det.

FALSKT VEPSEBOL: Du kan hindre at vepser slår seg til ro og bygger bol i huset ditt, men bør du gjøre det? Foto: Shutterstock/NTB
FALSKT VEPSEBOL: Du kan hindre at vepser slår seg til ro og bygger bol i huset ditt, men bør du gjøre det? Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange er redd for å bli stukket av veps, men som vi har tidligere har skrevet om, trenger du ikke å bekymre deg for vepsestikk før slutten av juli og i august. Om i det hele tatt, for vepsen er stort sett ikke aggressive.

Vepsen bruker våren på å bygge bol og øke kolonien. Dersom du har vepseallergi eller er bekymret for at kjempeveps skal etablere et vepsebol på boligen din, kan det være fristende å gjøre preventive tiltak.

For i år er det faktisk vepseår – noe som skjer annethvert år – og da er det flere vepser enn normalt.

Preventive tiltak

Stadig kommer vi over tips til hvordan du kan holde veps og andre insekter unna boligen. Mange går ut på å lure dem inn i drapsfeller, men da er det i stedet bedre å gjøre preventive tiltak.

Tidligere har vi skrevet om det å sjekke og tette eventuelle åpninger slik at dronningene ikke kan komme seg inn, samt sikre sprekker og luker for å hindre at de setter opp bol.

PS. Kommer du over gamle vepsebol, kan du ta dem ned. Bolene er nemlig ettårige og blir ikke brukt igjen.

Et annet tips går ut på å lure vepsene til å tro at det allerede er et vepsebol til stede. Vepsene passer på sitt revir og de holder seg unna vepsebol de ikke tilhører, skriver svenske Leva och bo, og derfor kan det være lurt å sette opp et falskt vepsebol for å forhindre at de etablerer et hos deg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer