Snømåking

Ikke gjør dette!

Dersom du vil ha en kledning som varer år etter år, bør du styre unna dette.

IKKE GJØR DETTE: Husveggen er kanskje ikke det smarteste å oppbevare snøen du har måket ifølge ekspertene. Foto: Celina Stamper
IKKE GJØR DETTE: Husveggen er kanskje ikke det smarteste å oppbevare snøen du har måket ifølge ekspertene. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå på vinteren blir det ofte mye måking rundt boligen. Som regel har man en fast haug eller to som man kaster snøen på.

Men her bør du ikke legge den.

Dersom det ligger mye snø inntil kledningen, kan dette nemlig by på problemer, enten det er hjemme eller på hytta.

Ifølge Reco bygg og skadeteknikks hjemmesider kan det oppstå råte hvis snøen ligger inntil ytterkledningen i lengre perioder på ettervinteren, fordi kledningen er våt over lengre tid.

John Einar Thommesen, seniorrådgiver for Bygninger og installasjoner i Sintef, sier til DinSide at man bør unngå dette.

- Det er ikke lurt å legge snø inn mot grunnmuren eller kledningen. Dette utsetter konstruksjonen for ekstra fuktbelastning, fordi snøen etter hvert vil smelte når den ligger inntil. Grunnmur og vegger som er lite isolert er mest utsatt. Dette kan gi fuktskade, og dermed dårligere isolasjonsevne, forteller han og legger til at oppfuktede materialer har dårligere isolasjonsevne.

Utfordring for ytterveggen

- Det er først og fremst husveggen som skal være fri for snø. Grunnmuren tåler noe mer, men utfordringen ligger i snø som blir liggende inntil malt eller beiset yttervegg, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, som er en interesse- og bransjeorganisasjon for overflatebransjen i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer