Snømåking

Ikke gjør dette!

Dersom du vil ha en kledning som varer år etter år, bør du styre unna dette.

IKKE GJØR DETTE: Husveggen er kanskje ikke det smarteste å oppbevare snøen du har måket ifølge ekspertene. Foto: Celina Stamper
IKKE GJØR DETTE: Husveggen er kanskje ikke det smarteste å oppbevare snøen du har måket ifølge ekspertene. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå på vinteren blir det ofte mye måking rundt boligen. Som regel har man en fast haug eller to som man kaster snøen på.

Men her bør du ikke legge den.

Dersom det ligger mye snø inntil kledningen, kan dette nemlig by på problemer, enten det er hjemme eller på hytta.

Ifølge Reco bygg og skadeteknikks hjemmesider kan det oppstå råte hvis snøen ligger inntil ytterkledningen i lengre perioder på ettervinteren, fordi kledningen er våt over lengre tid.

John Einar Thommesen, seniorrådgiver for Bygninger og installasjoner i Sintef, sier til DinSide at man bør unngå dette.

- Det er ikke lurt å legge snø inn mot grunnmuren eller kledningen. Dette utsetter konstruksjonen for ekstra fuktbelastning, fordi snøen etter hvert vil smelte når den ligger inntil. Grunnmur og vegger som er lite isolert er mest utsatt. Dette kan gi fuktskade, og dermed dårligere isolasjonsevne, forteller han og legger til at oppfuktede materialer har dårligere isolasjonsevne.

Utfordring for ytterveggen

- Det er først og fremst husveggen som skal være fri for snø. Grunnmuren tåler noe mer, men utfordringen ligger i snø som blir liggende inntil malt eller beiset yttervegg, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, som er en interesse- og bransjeorganisasjon for overflatebransjen i Norge.

Han forteller til DinSide at en malingsfilm er relativt tett, men den kan ha sprekker som gjør at vann trekker seg inn i kledningen.

- Dette kan skape grobunn for sopp og råte, samtidig som det kan kondensere på baksiden av kledningen, som igjen kan gi råteskader. Med andre ord ytterveggen bør ha som regel at den skal være fri for snø, sier han.

- Kan fort bli en dyrekjøpt erfaring

- Kan ikke snøen ha en isolerende effekt?

- Alle som har laget snøhule vet at snø kan isolere, men gevinsten ved denne naturlige ekstra isolasjonen for husveggen kan fort bli en dyrekjøpt erfaring dersom resultatet er utskiftning av panelkledningen tidligere enn nødvendig. Ved riktig vedlikehold og overflatebehandling har en panelvegg tilnærmet ubegrenset levetid, forteller han.

Også Thommesen i Sintef forklarer dette:

- Snø inntil grunnmuren vil ha en viss isolerende effekt (spesielt hvis det er veldig kaldt), men det innerste snølaget vil kunne smelte og fukte opp konstruksjonen. Dette kan gi fuktproblemer og gi grunnmuren dårligere isolasjonsevne, forteller han.

- Er det forskjell på om man har drenert eller ei i denne situasjonen?

- Vann nær husvegg og grunnmur skal ledes vekk. Når det gjelder denne snøen langs huset så vil den smelte på et tidspunkt. Så mitt forslag er å finne et annet sted å legge snøhaugen enn rett ved huset, sier Owren.

Thommesen forklarer at dette er litt avhengig av hvordan bygget er plassert og type masser rundt bygget.

- Generelt kan vi si følgende: Snøen som blir lagt inntil veggen vil ikke dreneres bort, men når den smelter vil smeltevannet renne ned i bakken. Dersom bygget er dårlig drenert, vil fuktbelastningen på grunnmuren bli større. Det er uheldig og kan gi fuktskader.

Råteskader over tid

Også teknisk sjef Per Myhre hos malingsleverandøren Nordsjö oppfordrer til å hive snøen en annen plass.

– På nye hus er luftingen bak kledningen normalt god. Men tettes denne får man kondens og fritt vann på baksiden av kledningsbordene. Det kan skape skader i malingsfilmen og råteskader over tid. Spesielt gjerne skjer dette i vær med skiftende temperaturer, sier han til IFI.

Han forklarer i samme intervju at dersom den våte snøen blir frossen når det står vann mot veggen, kan man risikere frostsprengning og skader i kledningen.

Produktsjef for eksteriør i Jotun, Barbro T. Volleng forteller til DinSide at husmalingen skal beskytte mot vann.

- Husmaling beskytter kledningen mot vann, og derfor vil den tåle vannet fra snøen når den smelter og renner av. Jotuns malinger er utviklet for norske forhold og er svært robuste for det tøffe klimaet og det varierende været her i landet, sier hun og legger til:

- Som en generell regel kan vi si at man bør unngå å skuffe snø på veggen, da det vil være en unødvendig belastning for malingen.

Hun forklarer videre at dersom man har hatt snø på eller opp mot veggene, vil man kunne se skitt som snøen kan ha lagt igjen. For at malingen skal holde seg pen lenge, er det lurt å vaske huset på vårparten med en kraftvask og soppfjerner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer