Vask og lagring av dyne

Ikke gjør disse feilene

Pass opp for fukt, sol og kompresjonsposer når du skal legge vekk vinterdyna!

DYNER: Feilaktig lagring av dyna kan forringe dynas levetid, så hvordan bør man egentlig lagre dyna når man bytter fra sommerdyne til vinterdyne eller omvendt? Ekspertene har flere råd. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva gjør du med dyna før du bytter fra sommer- til vinterdyne eller omvendt? Det er ikke nødvendigvis smart å velge plassbesparende løsninger for lagring, ifølge dyneeksperter.

Feilaktig lagring av dyna kan forringe dynas levetid.

Ikke bruk kompresjonsposer

For mange er plass et evig dilemma, og det å finne plass til lagring av en storfamilies vinterdyner, er ikke alltid like lett.

Det finnes kompresjonsposer for oppbevaring av større ting, hvor du suger ut luft av posen og objektene - og dermed blir tekstilene mindre plasskrevende.

Dette kan være smart - men når det kommer til dyneoppbevaring, er det ikke så veldig smart å benytte seg av dette.

HER MÅ DU PASSE PÅ: Noen forhandlere sier dette kan forringe levetiden på produktene. Men uansett hva du gjør: Dyna må være helt tørre dersom du skal benytte en kompresjonspose - hvis ikke, kan det føre til mugg og vekst av midd. Høie anbefaler å ikke bruke kompresjonsposer i det hele tatt. Foto: KRISTIN SØRDAL
HER MÅ DU PASSE PÅ: Noen forhandlere sier dette kan forringe levetiden på produktene. Men uansett hva du gjør: Dyna må være helt tørre dersom du skal benytte en kompresjonspose - hvis ikke, kan det føre til mugg og vekst av midd. Høie anbefaler å ikke bruke kompresjonsposer i det hele tatt. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

– Dyner og puter har generelt ikke godt av å bli komprimert, eller vakuumpakket, da både dun og fiber mister noe av sin gjenreisningsevne, hvis de er komprimert over lengre tid, sier Fatima Elkadi, kommunikasjonssjef i Jysk Norge til DinSide.

Hun sier videre at de anbefaler å oppbevare dyna i de dyneveskene de selges i, eller tilsvarende vesker som ikke er fullstendig tette - men som puster.

– En kompresjonspose vil for eksempel være helt tett og slipper ikke ut eventuell fuktighet som er igjen i dyna når den blir pakket bort. Det kan da oppstå mugg i dyna, forteller Elkadi.

Også Ola Berg, produktsjef i Høie, sier at bagene man kjøper dynene i er egentlig den perfekte lagringsplass.

– Bretter du de fint sammen tar dyna liten plass, påpeker Berg, og legger til at de ikke anbefaler kompresjonsposer til oppbevaring over lengre tid.

– Dun har en enestående evne til å gjenvinne volum, men oppbevaring av dunprodukter under kompresjon over lengre tid øker sannsynligheten for at duna mister sin bæreevne, spesielt hvis den er fuktig. Det samme gjelder også for produkter med syntetisk fyll, men de påvirkes i noe mindre grad, sier Berg.

Formering under lagring?

Ifølge forhandlerne bør du generelt sett vaske dyna din to ganger i året, og dette bør du gjøre før du legger den bort - for å forhindre at husstøvmidd formerer seg i dyna.

– Før man legger bort en dyne for sesongen så bør den vaskes, for i løpet av natta svetter vi cirka 3-5 dl fuktighet. Denne fuktigheten kan være en blanding av salter, svette, hudproduktet eller andre kroppsvæsker, og dette danner grobunn for at midd og muggsopp trives i sengetøy, madrasser, dyner og puter, sier Berg, og legger til at hudavfall og mugg er mat til midden.

For at midden skal dø bør dundyner vaskes på 60 grader, påpeker Høie. Den kan også tørkes i trommel på lav temperatur.

Vask og tørk

Og husk å bruke riktig vaskemiddel, når du skal vaske dundyna. Du kan ikke bruke vanlig vaskemiddel.

– Vasker du en dundyne med vanlig vaskemiddel vil dette fjerne det naturlige fettlaget i dunet, noe som resulterer i en flat dyne som mister sin isolasjonsevne. Bruk et enzymfritt spesialvaskemiddel som fås kjøpt hos forhandler ved vasking av dunprodukter, sier Elkadi i Jysk.

Høie anbefaler Milo eller annet vaskemiddel uten enzymer, for vask av dundyner eller -puter. Dette gjelder også for fiberdyner, ifølge Berg.

– Bruk bare 2/3 dosering vaskemiddel slik at du er sikker på at alt pulver er vasket godt ut og ikke ligger igjen i fyllet og klumper det sammen, sier han.

Du må imidlertid passe på at dyna er skikkelig tørr, før du pakker den vekk eller tar den i bruk igjen.

– Dersom man pakker bort dyna uten å vaske den, eller mens den ennå er litt fuktig – kan forekomsten av bakterier og muggsopp øke og dyna kan i verste fall «slå seg» eller mugne. Dette gjelder spesielt for dundyner, da dunet trekker til seg store mengder med fuktighet og da trenger lengre tid for å transportere bort fuktigheten i forhold til fiberdyna. Det er derfor også viktig at dyna blir helt tørr etter vask – før den pakkes bort, oppfordrer Berg.

Pass på sola!

Både fiber - og dundyner og puter bør luftes ofte, og da best i tørr luft.

Og så er det én ting du bør passe på, når det gjelder dundyner:

– Om du har en dundyne eller -pute må du huske at den ikke skal luftes i direkte sollys. Dette kan ødelegge dunets naturlige lanolinlag slik at dyna mister spenst, sier Elkadi til Dinside.

Berg er ikke fullt så kategorisk. Han advarer også mot sollys på dunproduktene, men åpner for noe lufting under solstrålene.

– Når det gjelder sollys – så skal ikke dundyner henge for lenge slik at varmen tørker ut det naturlige fettlaget som gjør dunet mykt og fjærene spenstige. Men å la dyna ligge i sola for å lufte seg en stund, eller til den akkurat har tørket - går helt fint, sier Berg.

Det kan ødelegge dyna

Hvordan du oppbevarer dyner og puter, vil også kunne ha en innvirkning på forventet levetid.

Fukt og overdreven komprimering vil minske dynas levetid. I verste fall, helt ødelegge den. Og dun mister deres bæreevne, hvis de ikke oppbevares tørt, eller de utsettes for overdreven komprimering, ifølge dyneprodusentene.

Ola Berg i Høie anbefaler heller ikke lagring av dyner i kalde rom.

– Det er selvfølgelig ikke et så stort problem nå på sommeren, men på vinteren kan det å lagre dyna i kalde og fuktige rom gjøre at dyna aldri blir helt tørr og derfor mugner. Det er også ofte grunnen til at vi ikke anbefaler dundyner på dårlige isolerte hytter. Da vil det være smartere å velge fiberdyner, sier Berg.

Og får du ikke vasket vinterdyna før du pakker den bort nå i høst, bør du starte med å vaske den, før du tar den i bruk.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer