Ikke gjør disse lystabbene

Tenner og blåser du ut lyset riktig?

STEARINLYS: Disse fem triksene kan hjelpe deg å unngå at stearinlyset renner. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert

Vi er inne i høytida for å tenne stearinlys, som også er en av årsakene til at det er en økning i boligbranner nå i desember.

Om du tenker at du har kontroll på sikkerheten rundt lysbruken din, er det likevel ting å tenke på når du kommer hjem med et flunkende nytt lys og du skal plassere det i rommet og tenne det.

Opplever du for eksempel at lyset brenner skjevt eller at det begynner å renne, har du kanskje gjort noe galt.

Det er flere feller å gå i, som du kanskje ikke var klar over, når det gjelder bruken av stearinlys. Ja, for du ønsker vel å få det beste ut av produktet du har investert i?

Og når det skal slukkes, gjør du det egentlig korrekt - eller velger du feil metode?

I videoen ovenfor kan du se fem lystabber du ikke bør gjøre - og hvordan du kan bruke lyset på riktig måte.

Pass på inneklimaet

Tenner du mye lys, skal du også huske på at det endrer inneklimaet på en uheldig måte:

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) kan overdreven lysbruk gi helseplager og forurenset inneluft.

Stearinlys er en kilde til svevestøv og forurenset luft innendørs – og ifølge FHI kan gi kortvarige episoder med partikkelkonsentrasjoner på nivå med moderat røyking inne eller med uteluften i svært forurensede byer.

Dette forklarer de slik:

Når stearinlys brenner vil en del av stearinet forbrenne ufullstendig – dette sees som en svart stripe av sotrøyk over flammen, eller som misfarging på vegger og tak i nærheten av der stearinlyset står. Det delvis forbrente kullholdige materialet vil gi økte nivåer av bitte små, såkalte ultrafine, sotpartikler som svever lenge rundt og forurenser luften.

Det er spesielt astmatikere og små barn som kan få plager av dårlg inneklima, som dette.

Astmatikere rapporterer at de føler problemer når det brennes mye levende lys, og barn påvirkes generelt mer av luftforurensning enn voksne.

Et alternativer selvsagt å bytte ut levende lys med batterilys (led-lys). Det er også tryggere, med tanke på brannfaren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer