Ikke glem å få papirer av håndverkerne

Boligen din skal få karakter når den selges. Uten papirer står den til stryk.

DOKUMENTÉR ARBEIDET: Det hjelper ikke om jobben er forskriftsmessig utført om du ikke har papirer på det.  Foto: ALL OVER PRESS
DOKUMENTÉR ARBEIDET: Det hjelper ikke om jobben er forskriftsmessig utført om du ikke har papirer på det. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du pusse opp? Be for all del håndverkeren om papirer. Uten ordentlig dokumentasjon på det som er gjort, kan boligen din bli langt mindre verdt.

Årsaken er skrittet boligbransjen tar mot at boliger som skal selges skal ha utfyllende tilstandsrapport, eller boligsalgsrapport som det også kalles. Som første trinn er det satt en standard for hvordan denne rapporten skal utarbeides, NS 3600, og denne trer i kraft i mai i år. Det er ennå ikke lovpålagt å legge ved en tilstandsrapport når man selger, men alle som selger bolig med tilstandsrapport må forholde seg til den nye standarden.

Det kan få store konsekvenser, om du ikke har papirene i orden.

Les også: Forbrukere vil ha tilstandsrapport ved boligsalg

Uten papirer synker verdien

Et av elementene er at boligen skal få karakter på alt fra vedlikehold og standard til elektrisk anlegg og baderom. Karakterskalaen vil gå fra null til tre, der null er feilfritt, mens tre tilsier at du har alvorlige feil og mangler som må utbedres. Og det er her du bør ha papirene i orden:

– Hvis du ikke har papirer som viser hva som er gjort, vil det splitter nye badet ditt ved taksering automatisk få graden 2 i stedet for toppkarakter. Det er som slakt å regne for et bad som kanskje har kostet flere hundretusen kroner, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer