Ikke glem å rense varmepumpen

Visste du at pollen kan stoppe varmepumpen?

Støv og skitt samler seg i både varmepumpens utedel og innedel, og det er viktig å rengjøre for at den skal yte maksimalt. Dette er ekstra viktig under - og etter - pollensesongen. Foto: EcoAir
Støv og skitt samler seg i både varmepumpens utedel og innedel, og det er viktig å rengjøre for at den skal yte maksimalt. Dette er ekstra viktig under - og etter - pollensesongen. Foto: EcoAir Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En varmepumpe gir deg mer varme per kWh om vinteren og bidrar til å kjøle ned innetemperaturen på de heteste sommerdagene. Det er imidlertid viktig å huske på å rengjøre den med jevne mellomrom for at den skal yte maksimalt. Heldigvis er dette en enkel sak.

Sjekk om det lønner seg for deg med varmepumpe med vår varmepumpekalkulator

Vær ekstra påpasselig i pollensesongen

For luft-til-luft- og luft-til-vann-pumper holder det vanligvis å ta ut og rengjøre støvfiltrene hver tredje uke. Når pollennivået i luften er på sitt høyeste er det smart å øke frekvensen, og ikke minst ta en ekstra grundig rengjøring når pollennivået dabber av. Dermed gjør du også varmepumpen klar for høsten og vinteren.

– Først og fremst må du sjekke at det er fritt rom både over og i forkant av pumpa. Dette gjelder både inne og ute. Luftstrømmen må ikke blokkeres, sier Carsten Engh, rørlegger og varmepumpeekspert fra Porsgrunn Rørleggerforretning i en pressemelding fra Skikkeligrørlegger.no. Han er også talsmann for bransjeinitiativet skikkelig rørlegger.

– Rens både støv- og finfiltrene som sitter i delen av pumpa som er inne i huset. Dette er spesielt viktig nå i pollensesongen. Mange modeller har et ioniseringsprogram som lader partikler som for eksempel pollen elektrisk. Det gjør at pollenet faller ned på gulvet og enkelt kan støvsuges opp, sier Engh.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer