Ikke glem å smile til kjøleskapet

Neste år kommer kjøleskapet som tar bilde hver gang noen åpner døren.

På nettbrett og smarttelefon kan du sjekke hva som var i kjøleskapet sist gang det ble åpnet. Samtidig blir den som åpner det også foreviget, slik vi ble på IFA-messen i september. Foto: Elisabeth Dalseg
På nettbrett og smarttelefon kan du sjekke hva som var i kjøleskapet sist gang det ble åpnet. Samtidig blir den som åpner det også foreviget, slik vi ble på IFA-messen i september. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er sikkert ikke alene om å stå i butikken etter jobb og tenke: Var det egentlig juice eller melk vi var tom for. Og er det nok soyasaus, og grønnsaker?

En smart måte å huske er å ta bilde av kjøleskapet med mobilen før man går på jobb. Men hva om husets sultne skolebarn har tømt det før du rekker hjem?

– Snart kommer kjøleskapet som automatisk tar bilde hver gang det blir åpnet, sier Gerhard Nüssler, sjefsdesigner i Siemens hvitevarer til DinSide.

Det er på et slikt bilde vi ubevisst blir foreviget på IFA 2013 i Berlin tidligere i høst, som du kan se øverst i artikkelen.

Ikke for å ferske, men for å planlegge

Gerhard Nüssler, sjefdesigner i Siemens. Foto: Elisabeth Dalseg
Gerhard Nüssler, sjefdesigner i Siemens. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Hensikten er ikke å avsløre hvem det er som raner kjøleskapet i nattens mulm og mørke (selv om dette vel kan være en nyttig funksjon for noen). Årsaken er enklere hverdag, og at vi skal få bedre oversikt over hva som er i kjøleskapet. For selv om vi tror vi vet hva som er der, kan vi huske feil. Og om vi deler kjøleskap med noen, har vi ikke kontroll over hva andre har spist mens vi har vært borte.

– Her er det ingen tvil. To kamera tar bilde av kjøleskapet og -døren, slik at man enkelt skal få oversikt over hva man har.

I tillegg til å være praktisk, har det også en økonomisk og milijømessig funksjon. Unngår vi dobbelte innkjøp, kan vi bidra til å kutte mengden matavfall.

Vil matsvinn til livs: Smarte nye funksjoner i kjøleskap bidrar til at maten holder opptil fem ganger så lenge som normalt.

Kjøleskapet er en del av en større showcase der Siemens viser frem hvilke muligheter de ser for seg fremover. Nettbrettet som vi får se skjult kamerabilde av oss selv på kan også snakke med kjøkkenviften, komfyren og oppvaskmaskinen:


Kan det bli for smart?

Det er ikke bare Siemens som utforsker mulighetene i smarte hvitevarer. Se hva Samsung så for seg at kjøleskapet kunne gjøre i fremtiden på fjorårets IFA-messe - og hva vi synes om det på TV2 Hjelper deg. Her kan du også se en litt tidligere versjon av Siemens' kjøleskapsranerkamera.

Alt dette smarte, slik det ser ut i dag, kan virke litt komplisert, kronglete og tidkrevende. Og mange av de smarte funksjonene kan og vil være overflødige.

Men ifølge Nüssler er det ikke nødvendigvis slik at man må benytte seg av alt, i hvert fall ikke på den måten man først tror.

– At mobilen kan snakke med komfyren er vel og bra om man sitter i stuen og vil skru ned platen, men det er jo ingen som vil ønske å sette over potetene fra T-banen. Men å kunne sitte på T-banen og sjekke at du husket å skru av potetene, er det nok mange som skulle ønske de kunne, og som ser stor nytteverdi i.

Kjøleskapsranerene kan imidlertid spise trygt en stund til, men ikke for evig. Siemens planlegger å lansere flere produkter som kan snakke med og kontrolleres av smartmobiler og nettbrett i løpet av neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer