Ikke glem dette når du pusser opp badet

Her er de vanligste feilene.

Det viktigste når du pusser opp badet skjer bak flisene, sier rørleggermester Ben Schreier. Foto: ANTI MEDIA / SKIKKELIGRØRLEGGER
Det viktigste når du pusser opp badet skjer bak flisene, sier rørleggermester Ben Schreier. Foto: ANTI MEDIA / SKIKKELIGRØRLEGGER Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste er mest opptatt av hvilken farge det skal være på flisene og om toalettet skal henge på veggen når de skal pusse opp badet. Men de viktige valgene handler om det som er bak flisene.

Ikke minst om du velger vegghengte toaletter, som kan være fuktfeller.

For mange starter oppussingsdrømmen med et interiørmagasin, foran PC-en eller med en katalog på glanset papir. Linoleum og baderomspaneler skal byttes ut med fliser fra gulv til tak. Vi drømmer om fossefall i dusjen og massasjebad - eller kanskje et klassisk kar med løveføtter?

Å planlegge et nytt bad handler om langt viktigere valg. Og ifølge rørleggermester Ben Schreier som også er talsmann for bransjeinitativet skikkelig rørlegger, er dette noe litt for mange glemmer.

– Det er lett å skjønne at mange bruker mest tid på å planlegge detaljene som handler om de praktiske opplevelsene du forbinder med badet. For eksempel hva slags dusj du skal ha og designet på servanten. Men for bruken av et bad – og ikke minst for å sikre lang levetid – er det viktig tenke også på de ”kjedelige” detaljene, sier Ben Schreier.

Dette glemmer vi

Etter å ha pusset opp utallige bad gjennom et langt yrkesliv, opplever rørleggermesteren at det er de samme tingene folk glemmer å tenke på:

  • Sluket må byttes langt oftere enn det folk tror – og i alle fall de som er eldre enn 30 år. Dette er fordi det stilles nye krav til tettheten i overgang mellom membran og sluk. Det betyr at det umulig å ringe rørleggeren dagen før du ønsker jobben gjort. Har du som beboer i en bygård eller blokk for eksempel tenkt på at taket til naboen kanskje må pigges opp dersom du skal få et bad som holder i nye 30 år?
  • Kanskje er det lett å tenke at det man ikke ser ikke er så viktig. På badet er det stikk motsatt. Det som koster aller mest, ligger bak flisene. Som membran, rør og koblinger, støp og snekkerarbeid.
  • Ventilasjon er et annet viktig stikkord. Ventilasjonen skal være slik at luftehullene i vegg eller tak trekker mer luft enn det som kommer inn gjennom en slisse i døren. Det skaper et undertrykk, som trekker fuktigheten ut gjennom ventilasjonsanlegget, ikke ut gjennom døren og ut i boligen.
Les også: Så lenge skal de ulike delene av baderommet vare

Glem heller ikke å være ute i god tid med å kontakte rørlegger.

– Vi får av og til telefoner fra folk som lurer på om vi kan begynne med badet deres dagen etter. Men det er ikke sikkert naboen i etasjen under synes det er greit at vi ringer på klokken syv om morgenen og sier at vi skal pigge opp taket i leiligheten hans, sier rørleggermester Ben Schreier.

Se mer i videoen, og en smart sjekkliste under:

Videoen er produsert av Anti media og Skikkeligrørlegger for DinSide Bolig.

Sjekkliste

De som planlegger å pusse opp badet, bør derfor begynne i god tid. Til hjelp for å huske også de usynlige detaljene, har skikkeligrølegger.no utarbeidet en sjekkliste med utgangspunkt i det mange glemmer å tenke på. Samtidig er det viktig å understreke at en fagutdannet rørlegger skal gi råd og veiledning om disse tingene:

  1. Ikke drøm deg bort i forgylte servanter før du har snakket med fagfolk om det som ligger bak flisene – det er her det virkelig koster.
  2. Forsikre deg om at badet får god nok lufting gjennom en fungerende ventilasjon.
  3. Er badet ditt over 30 år gammelt? Sluket skal skiftes når eldre bad pusses opp. Nye forskrifter stiller strengere krav til tett overgang mellom membran og sluk.
  4. Bor du i bygård eller flermannsbolig bør du informere naboene om oppussingsplanene dine slik at de er forberedt på at du eventuelt må pigge opp taket deres.
  5. Når du henter inn anbud bør du forsikre deg om at rørleggeren følger standarder og bruker skikkelige produkter tilpasset norske vanntrykk.
  6. Sikre deg dokumentasjon. Bestiller du en VVS-tjeneste har du rett til å be om en såkalt DDV-instruks som forteller deg hva som er gjort og hvilke produkter som er brukt. DDV-instruksen forteller deg også hva du bør gjøre av vedlikehold – og gjør eventuelle reparasjoner enklere og billigere. Gjør rørleggeren klar over din forventning til dokumentasjon før du inngår avtale.

Les også: En av to har ikke skiftet toalettsete

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer