Ikke glem stoppekranen før du tar ferie

Skulle uhellet være ute mens du har ferie, kan boligen din få enorme skader.

STORE SKADER:  Pass på så du slipper å komme hjem fra ferie til store skader på boligen din. Foto: Colourbox
STORE SKADER: Pass på så du slipper å komme hjem fra ferie til store skader på boligen din. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye det er lurt å sjekke før du reiser av gårde på ferie. Men mange fokuserer kun å å trekke ut ledninger til elektriske apparater, og sikre boligen med boligalarm. I så fall glemmer de noe som er vel så viktig - å skru av vannet.

For er du ikke hjemme slik at du kan stoppe lekkasjen i løpet av kort tid, vil en vannlekkasje fort resultere i store skader i hjemmet ditt.

LES OGSÅ: Vet du hvor utestoppekranen er?

180 familier - hver dagg

– Hver eneste dag opplever over 180 familier å få hjemmet sitt oversvømt av vann her i landet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Totalt sett er det snakk om vannskader for godt over to milliarder i året. Konsekvensene ved en lekkasje kan bli store. Både elektriske anlegg, gulvbelegg og isolasjon kan bli ødelagt.

Dessuten kan innbo og løsøre som klær, møbler, bøker og lignende få store skader.

Automatiske vannstoppere kan være redningen

Synes du det er et ork å skulle skru av vannet hver gang du forlater huset for en lengre periode, finnes det en løsning - vannstoppere.

De består av sensorer og en magnetventil som monteres på rørene. Ventilen stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie.

– Særlig på kjøkkenet er det viktig å ha vannstopper. Det er der det store skadepotensialet ligger. Får du en vannlekkasje her, sprer den seg fort til stua og videre ut i boligen, sier Øystein Lange i Varme og bad i en pressemelding.

LES OGSÅ: Lekkasjevarsleren som ringer deg

Denne må du vite hvor er

Visste du at du også har en utendørs stoppekran? Fra en kommunal vannledning og inn i boligen går det en privat vannledning med en egen utendørs stoppekran.

Stoppekranen ute bør også skrus av før du drar på tur - spesielt hvis den du har inne er vanskelig å stenge skikkelig. Vet du ikke hvor i hagen din denne er, er det vel anvendte minutter å finne det ut.

Gamle rør gjør deg utsatt

Mange norske boliger har røropplegg fra 1950, 60- og 70-tallet - og eldre. Disse er i økende grad utsatt for brudd. Også gammelt sanitærutstyr kan være tikkende bomber, en gammel toalettsisterne kan sprekke uten forvarsel når en skjult spenning i godset gjør at det plutselig gir etter.

Ønsker du mer informasjon om vannskader og beslektede temaer kan du ta kontakt med Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Du finner også brosjyrer på vannskadekontorets nettsted.

LES OGSÅ: Stoppekraner gror fast

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer