Om sommeren er det høytid for grilling - og de fleste nordmenn tyr til gassgrill når de skal kose seg med en kotelett eller to i sommervarmen.
Med høye strømpriser har stadig flere også tatt i bruk gassovner til oppvarming av hjemmet på høsten og vinteren.
Selv om bruken av propangass er utbredt, får Brannvernforeningen stadig spørsmål fra forbrukere om hvordan gass skal oppbevares i hjemmet.
Og reglene er krystallklare.

Nok igjen? Slik sjekker du
Unngå kjeller og loft
- Maksimalt tillatte mengde brannfarlig gass (som propan) er ifølge regelverket to beholdere på maks elleve kilo hver i en boenhet, sier Tor Erik Skaar i Brannvernforeningen til Dagbladet.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har utarbeidet et sett med gassvettregler som sier at beholderne aldri skal oppbevares i kjelleren eller andre rom under bakken.
Årsaken er at propangass er tyngre enn luft. Dersom beholderen går lekk, vil gassen sive ut og samle seg langs kjellergulvet. Da skal det ikke mer enn en liten gnist til før gassen blir antent, noe som kan forårsake en stor eksplosjon.

- Vi anbefaler alle som bruker gass innendørs til å sette seg inn i hva som gjelder for montering, bruk og vedlikehold av de produktene de har. I tillegg gir det en ekstra sikkerhet å anskaffe gassvarsler samt co-varsler om du bruker gass til oppvarming, forklarer Skaar.

Sjekk dette!
Ikke ha den i sola
Gassflasker skal heller ikke utsettes for varme eller sterk sol.
Dersom man oppbevarer gass utendørs, bør beholderen stå i skyggen.
Når du griller skal gassflaska heller aldri stå under, men utenfor grillen. Da kan man lett stenge av gassen etter bruk.
Slange og koblinger bør også jevnlig sjekkes for lekkasjer. Det kan man gjøre ved å pensle på konsentrert såpevann. Når du åpner for gassen vil det komme såpebobler der lekkasjen er.
Man skal også bare bruke slanger som er egnet for bruk til gass, og det er ikke lov å bruke slanger som er lengre enn 1,5 meter.
Sprukne eller ødelagte slanger bør byttes med en gang.
Én gruppe bør passe på
Ifølge Brannvesenets oversikt er det registrert 116 branner i Norge som følge av gass siden 2016 og fram til i dag. Det er et lite antall, sier Skaar.
Men:
- Det reelle antallet hendelser er trolig en god del større, men er ikke fanget opp da de ikke har utløst utrykning fra brannvesenet.

– Kunne ha smelt skikkelig
Skaar opplever at de fleste nordmenn har god kunnskap om håndtering av gass, men han oppfordrer særlig én gruppe til å være ekstra forsiktige.
- De fleste har fått med seg at gass er ganske potente greier, så det er lurt å behandle dette med respekt. Men de som nylig har begynt å bruke gass på hytte, båt og camping, bør være oppmerksomme, avslutter han.