Kjøleskapstabbene du bør unngå:

Ikke ha dette i kjøleskapet

Det er flere ulike grønnsaker og frukt som heller bør bevares utenfor kjøleskapet enn inni, ifølge ekspertene.

HØRER IKKE HJEMME HER: Har du tomater i kjøleskapet, bør du heller rydde plass til dem på kjøkkenbenken, mener ekspertene. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB
HØRER IKKE HJEMME HER: Har du tomater i kjøleskapet, bør du heller rydde plass til dem på kjøkkenbenken, mener ekspertene. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang hørt at du ikke skal putte tomater i kjøleskapet, eller ha tomater og agurker i nærheten av hverandre?

Det er faktisk flere typer frukt og grønnsaker som med fordel kan oppbevares på kjøkkenbenken, for å bevare dem lenger.

Foto: goffkein.pro / Shutterstock / NTB
Foto: goffkein.pro / Shutterstock / NTB Vis mer

Tomater

Tomater bør ikke oppbevares i kjøleskapet. Også på grønnsakslagrene har de andre temperaturer for tomater enn for annet frukt og grønt. Det er fordi de mister en del sødme og aroma hvis det blir for kaldt. De kan også fort bli litt melne i konsistensen – og det er synd med gode tomater!

- Du kan merke forskjellen når du spiser en tomat som kommer rett fra kjøleskapet og en som har vært i romtemperatur. Da smaker den rett og slett mye mer, forklarer matfaglig rådgiver i MatPrat, Britt Marlene Kåsin.

Foto: 271 EAK MOTO / Shutterstock / NTB
Foto: 271 EAK MOTO / Shutterstock / NTB Vis mer

Agurk

Også agurken kan ta skade av for kalde temperaturer. Samtidig er kjøkkenbenken ofte litt i varmeste laget hvis det er veldig varmt, så mange oppbevarer den i kjøleskapet likevel.

- Da er det viktig å tenke litt på hvor i kjøleskapet du plasserer den, og bruke grønnsaksskuffen der det ofte er litt mildere. Agurken inneholder veldig mye vann, og blir det for kaldt, for eksempel inntil veggen i kjøleskapet, kan den få frostskader og bli bløt og ødelagt, forteller Kåsin.

Foto: Shutterstock / NTB
Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Brød

Brød og bakervarer bør du heller ikke oppbevare i kjøleskap, sier Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat:

- I kjøleskapet vil aldringsprosessen gå raskere enn om de oppbevares på kjøkkenbenken, fordi brød tørker lettere i temperaturer mellom 4 og 7 grader. Så vi anbefaler å oppbevare brødet i romtemperatur for å holde det ferskt lengst mulig, sier hun.

Foto: Sharaf Maksumov / Shutterstock / NTB
Foto: Sharaf Maksumov / Shutterstock / NTB Vis mer

Banan og avocado

Selv om mange typer frukt har det best i kjøleskap, er det flere som kan ta skade av for kalde temperaturer, for eksempel banan og avokado.

- Her kan rett og slett aldringsprosessen gå litt fortere hvis du oppbevarer dem i kjølelskapet. La avokadoen få kose seg på kjøkkenbenken til den er perfekt moden til fredagstacoen, anbefaler Kåsin og fortsetter:

AVOKADOSKADER: Å fjerne stenen fra avokadoen kan føre til kutt i hånda og en tur til legevakta om man ikke er forsiktig, men om du gjør det på denne måten vil du unngå dette! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem Vis mer

- På bananene kan du merke at de blir brune og misfargede av for kald temperatur, noe som også gir dem en søtere smak. Brune bananer er det mange som kaster, men husk at du fint kan bruke dem i retter som smoothie, bananbrød eller bananpannekaker, oppfordrer hun.

Foto: NP27 / Shutterstock / NTB
Foto: NP27 / Shutterstock / NTB Vis mer

Egg

Egg er en matvare som har godt av å lagres kaldt på grunn av holdbarhet, men som gjerne kan overnatte på benken før du skal bruke dem. Eggets egenskaper kommer bedre frem når egget er romtemperert. Dette merker du blant annet ved at du kan få luftigere bakverk og større volum på marengsen når du bruker romtempererte egg. Hvis du skal koke frokostegg, kan det også være smart å la dem overnatte på benken – da sprekker de ikke like lett under koking.

- Vi pleier å si at eggene kan bo i kjøleskapet, og overnatte på kjøkkenbenken, sier Kåsin.

Foto: Val_R / Shutterstock / NTB
Foto: Val_R / Shutterstock / NTB Vis mer

Poteter

Ifølge Coop bør potetene holde seg utenfor kjøleskapet.

– De færreste eier en potetkjeller, men har du et kaldt lager trives de best der, i 5–12 grader. Mørkt skal det være, poteten liker ikke lys. Den er heller ikke glad i kjøleskap. Står potetene for kaldt vil stivelsen omdannes raskere til sukker, og du får en søt, kornete potet, står det på deres hjemmeside.

De anbefaler å ha potetene over i en papirpose ettersom de råtner raskere i plastpose. Vask dem først når du skal tilberede dem.

Foto: SAM THOMAS A / Shutterstock / NTB
Foto: SAM THOMAS A / Shutterstock / NTB Vis mer

Mango

Også mangoen mener Coop at hører hjemme på kjøkkenbenken.

– Litt umoden mango og kiwi smaker best hvis de får modne i romtemperatur. Når de er spiseklare, men du vil vente: Putt dem i en boks i kjøleskapet, står det på hjemmesiden deres.

Foto: Viktory Panchenko / Shutterstock / NTB
Foto: Viktory Panchenko / Shutterstock / NTB Vis mer

Sitrusfrukter

Coop mener at sitrusfrukter som sitron og lime heller bør ligge i en skål utenfor kjøleskapet.

– Du kan fint ha en skål med velduftende sitrusfrukter på kjøkkenbenken. Sitronen har lang holdbarhet og trenger ikke være i kjøleskap. Den er litt sårbar for kulde. Det samme gjelder for lime, mens appelsiner tåler kaldere temperaturer og holder seg fint i kjøleskapet.

Foto: stockcreations / Shutterstock / NTB
Foto: stockcreations / Shutterstock / NTB Vis mer

Sauser

Dagbladet har tidligere skrevet om at en annen ting de aller fleste oppbevarer i kjøleskap er sennep, ketsjup, soyasaus, sriracha, HP-saus og worcestersaus. Slike sauser, eller condiments, som det mer treffende engelske ordet er, har det like bra på kjøkkenbenken.

– Ketsjup og sennep kan fint oppbevares i romtemperatur. De ødelegges ikke av å stå i kjøleskapet, men det er ikke nødvendig, sier kokken James Maxwell-Stewart til Dagbladet ved en tidligere anledning, og innrømmer at han selv har både ketsjup og sennep på kjøl.

Ifølge det britiske forbrukermagasinet Which skal sauser oppbevares i kjøleskap etter åpning: Majones, pesto, salatdressing, lønnesirup, tartarsaus og ripsgelé.

Følgende sauser anbefales ikke å sette i kjøkkenskapet: Ketsjup, HP sauce, honning, myntesaus, Branston pickle, olivenolje, soyasaus, mangochutney, eddik, sterke sauser som chilisaus og peppersaus, worcestersaus.

Sennep, både pølsesennep, grov sennep og dijonsennep, havner i kategorien «gjør som du vil».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer