Ikke hell ribbefettet i vasken

Ribbefett er drepen for avløpsrørene.

Matfett har skylden: Når varmt fett avkjøles, stivner det og danner avleiringer på innsiden av avløpsrørene.  Foto: Rørinspeksjon Norge
Matfett har skylden: Når varmt fett avkjøles, stivner det og danner avleiringer på innsiden av avløpsrørene. Foto: Rørinspeksjon Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tette rør og flere rotter i kloakken er et økt problem. Både store og små kommuner over hele landet oppfordrer nå folk til ikke å kaste matavfall i toalettet og ribbefett i vasken. Alt matavfall skal kastes i søpla.

– Det unormalt kalde været i Sør-Norge måneden før jul, kombinert med grisebillig svineribbe, er en viktig årsak til at selv rørene fra kjøkkenvasken tetter seg med fett, sier rørleggermester Roger Kjær i Varme & Bad Gustavsen VVS i en pressemelding.

Fettet legger seg som en tykk hinne inne i rørene, slik du blant annet kan se på bildene under. Og det er dessverre ikke bare ekkelt å se på: Tette avløpsrør kan føre til oversvømmelser, korrosjon, og økte reparasjons- og vedlikeholdskostnader.

Artikkelen fortsetter under bildet

Les mer og se store bilder: Dette gjør fett med rørene

Ribbefett ekstra ille

Rørleggerne i Varme & Bad rapporterer om svært mange rørproblemer i 2010. Det skyldes ikke bare frostsprengte vannrør i boliger og privatbygg, men også flere tette avløp på grunn av tilstopping.

– Det er fremdeles veldig mange underdimensjonerte støpejernsrør i bruk på norske kjøkken. Disse rørene er ikke beregnet for dagens bruk, og de gror og tetter seg raskt fordi de ikke har en glatt overflate slik som plastrørene har.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer