Sømløs S1 | TEST

Ikke helt sømløs

Sømløs S1 er en stilren og minimalistisk robotstøvsuger, men er den verdt prislappen?

STILSIKKER: Matt svart og rene, minimalistiske linjer skriker designvinner, men når alt kommer til alt er det noen mangler som må snakkes om. Foto: Celina Stamper
STILSIKKER: Matt svart og rene, minimalistiske linjer skriker designvinner, men når alt kommer til alt er det noen mangler som må snakkes om. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En liten hushjelp i form av en robotstøvsuger har definitivt gjort hverdagen til en familie på fire med en katt, mye lettere. Vi føler i hvert fall at man bruker litt mindre tid på støvsuging og vasking og at det generelt ser renere ut.

Sømløs har også robotgressklipperen G1s i sitt sortiment. Nå har de også kommet med en robot for innendørs bruk.

Den stilrene Sømløs S1 kommer på 6500 kroner, noe som gjør den litt stivere i pris sammenliknet med konkurrentene. Et minimalistisk design gjør at den diskré passer inn i hjemmet, med en liten ladestasjon.

Kartleggingsfasen

Det var enkelt å få robotstøvsugeren i gang og koblet til WiFi-nettverket vårt. Den aller første oppgaven til «Klumpen» som ble dens navn, var å kartlegge området rundt seg. Jeg ble imponert over hvor raskt den kartla stuen og spisestua på 25 kvadratmeter til sammen, ifølge appen.

BYTTES PÅ: Både støvsugerbeholderen og vannbeholderen oppbevares samme sted i roboten. Dermed må man bytte dem ut manuelt hver gang. Foto: Celina Stamper
BYTTES PÅ: Både støvsugerbeholderen og vannbeholderen oppbevares samme sted i roboten. Dermed må man bytte dem ut manuelt hver gang. Foto: Celina Stamper Vis mer

En ting jeg fant ut av da jeg leste instruksjonsmanualen, var at man måtte passe på at det var vegger overalt den første runden. Altså måtte jeg dekke til trappa vår slik at den ikke registrerte trappa som en gang. Vi har tre ulike trappegrinder i stua og spisestua. En ned til trappa, en mot gangen og en mot en annen gang. Siden støvsugeren akkurat var lav nok til å dukke under disse, ble jeg nødt til å lage ekstra sperrer i det den kjørte forbi og kartla området. Men etter første runde, hadde den oversikt.

Dermed gikk jeg inn i appen og laget «forbudte områder». Disse la jeg ved hver sin grind og rundt to vanskelige lenestoler med edderkoppben med fem stålben som ikke akkurat har vært hyggelige mot tidligere robotstøvsugere jeg har prøvd.

I kartleggingsfasen krasjet roboten i disse beina flere ganger, men kom seg ned alle gangene i motsetning til en gammel robotstøvsuger jeg har hatt.

Et problem jeg møtte på var peisen. Jeg lot roboten gå rundt peisen et par rundet, men i flere tilfeller satt den seg litt fast mellom to av beina, snurret rundt og dermed ble litt oppskrapet av de skarpe jernkantene på peisbeina. Dette ville jeg løse med å sette opp et forbudt område rundt peisen, men det gikk ikke.

Området var nemlig for nære oppladingsstasjonen og det var ikke mulig å redigere området lite nok til at den unngår peisen, men samtidig har nok plass rundt seg. Dette ble løst ved å plassere forbudt-området unødvendig langt ut i stuen.

PROBLEMATISK PLASSERING: Det mest naturlige var å plassere støvsugerbasen her, mellom vinskapet og peisen. Men ettersom støvsugeren lett setter seg fast mellom peisbena, ble det er problem at den var for nære basen for å sperre av området. Foto: Celina Stamper
PROBLEMATISK PLASSERING: Det mest naturlige var å plassere støvsugerbasen her, mellom vinskapet og peisen. Men ettersom støvsugeren lett setter seg fast mellom peisbena, ble det er problem at den var for nære basen for å sperre av området. Foto: Celina Stamper Vis mer

Å passe på at ladestasjonen har god nok plass rundt seg er derfor viktig å tenke på. En radius på én meter rundt robotstøvsugeren var altså området der man ikke kunne komme inntil med et forbudt område. Ønskelig skulle jeg gjerne ha sett et ordentlig bilde av stuen på kartet i appen, i tillegg til å kunne tegne opp områder og ikke bare operere med minimum én kvadrater eller rektangler.

Norsk patent, men ikke norsk app?

Jo, appen er på norsk. Og den fungerer greit. Men jeg bet meg likevel merke i én spesiell ting. Noen rettskrivingsfeil som «rengjørings tid» eller at noen ord står skrevet med stor forbokstav og andre bare med små.

I tillegg manglet det et mellomrom mellom navnet på støvsugeren og hva den driver med.

APPEN: I appen kan du både dele opp huset i rom, avgrense områder og velge styrke på vann og sugekraft. Her kan du også naturligvis starte, stoppe og pause støvsugeren i tillegg til å foreta en spotcleaning av spesifikke områder. Foto: Celina Stamper
APPEN: I appen kan du både dele opp huset i rom, avgrense områder og velge styrke på vann og sugekraft. Her kan du også naturligvis starte, stoppe og pause støvsugeren i tillegg til å foreta en spotcleaning av spesifikke områder. Foto: Celina Stamper Vis mer

Dermed fikk jeg opp meldinger som: «Klumpenstart clean», «Klumpengå tilbake til ladestasjonen» og «Klumpenlader». Jeg løste dette selv ved å putte et mellomrom bak navnet, men bare for å dempe irritasjonen.

I tillegg er det spesielt at noen varslinger kommer på engelsk og andre på norsk. Likevel har ikke dette noe med funksjonaliteten til selve robotstøvsugeren å gjøre.

Jeg skulle med andre ord likt å se en oppdatering i appen med mer konsekvent språkbruk. Noe som kanskje burde ha skjedd for lenge siden, i og med at siste registrerte oppdatering i App Store er registrert for ett år siden i versjon 1.0.4.

DinSide tok opp denne skjønnhetsfeilen med Andreas Haneborg i Sømløs, som forteller at de nå tar en gjennomgang på appen og retter opp i feilene.

ENKEL Å RENGJØRE: Støvsugerbørsten er enkel å rense ved hjelp av kniven som sitter festet på støvbeholderen inne i støvsugeren. Foto: Celina Stamper
ENKEL Å RENGJØRE: Støvsugerbørsten er enkel å rense ved hjelp av kniven som sitter festet på støvbeholderen inne i støvsugeren. Foto: Celina Stamper Vis mer

Error, error

I støvsugermodus plukker den opp det aller meste og lager seg en god rute for å gå gjennom rommene del for del. Det virker som at den får med seg de fleste kriker og kroker og med sine tre støvsugerstyrker kan du enkelt justere lyd og styrke etter ønske.

Selv om støvsugeren fungerer akkurat slik den skal i støvsugermodus, har jeg likevel møtt på problemer med S1 i moppemodus. De to første gangene jeg prøvde vaskefunksjonen har den halvveis i runden sagt «watertank missing». Det til tross for at vanntanken var halvfull og hadde vasket helt fint rett før. Da løftet jeg vanntanken opp, tørket litt av vannet inne i roboten og satset på at det fikset problemet, noe det gjorde.

Kan det være mulig at noe av vannet som var inne i boksen lakk ut på sensoren? Ikke vet jeg - men problemet ordnet seg, og det har ikke skjedd siden.

Likevel har jeg to ganger møtt på et annet problem. Etter moppingen er ferdig og støvsugeren er tilbake i dokken har den ved to anledninger fortsatt å slippe ut vann. I begge tilfellene sto moppen i boksen opptil et par timer etter den var ferdig. Dermed kom jeg til en stor vanndam på parketten. Hadde jeg vært av gårde, kunne dette medført skadet på parketten, men heldigvis var jeg i nærheten for å tørke opp.

Til dette svarer Andreas Haneborg i Sømløs:

- Når enheten er ferdig å moppe er det viktig å bytte tilbake til støvbeholder om det fortsatt er vann igjen i tanken. Dette er fordi moppen absorberer vannet, og over tid vil dette kunne lekke.

SÅPEVANN: Her har jeg blandet varmt vann og ajax for å få mest ut av rengjøringen. Det har funket helt fint. Foto: Celina Stamper
SÅPEVANN: Her har jeg blandet varmt vann og ajax for å få mest ut av rengjøringen. Det har funket helt fint. Foto: Celina Stamper Vis mer

Men når det kommer til moppingen alene tar den de lettere flekkene ved første forsøk. Vanskeligere flekker gikk bort ved spot-rengjøringsmodus. Det er også enkelt å fylle i varmt vann, litt såpe og legge beholderen inn i roboten igjen.

Ved flere anledninger mistet også robotstøvsugeren de små sidebørstene sine. Det skjedde spesielt i kontakt med tepper eller stoff, da det kan virke som at de kilte seg litt fast. Det ble løst ved å sette opp forbudte områder der problemet oppsto. Dette gjelder rundt spisebordet det vi har et lett juteteppe under. Selv om robotstøvsugeren kom seg opp på teppet, så jeg ikke noe poeng i at den skulle krangle med alle bord- og stolbein. Det skal jo tross alt være en smidig prosess som man ikke bør følge med på hele tiden.

Haneborg i Sømløs forklarer at dette er en sikkerhetsmekanisme som er til for at enheten ikke skal sette børstene fast under rengjøring.

- Det er selvfølgelig uheldig at forbudt sonene ikke fungerer for det hadde jo løst utfordringen her.

EN PRAKTISK ANBEFALING: Støvsugeren i dokken tar ikke stor plass, men en anbefaling er å feste dobbeltsidig teip under dokken slik at den ikke beveger seg.
EN PRAKTISK ANBEFALING: Støvsugeren i dokken tar ikke stor plass, men en anbefaling er å feste dobbeltsidig teip under dokken slik at den ikke beveger seg. Vis mer

Velge områder

En smart funksjon jeg benyttet meg av under testperioden var områdebasert vasking. I løpet av testtida hadde vi arbeidere som jobbet på badet og derfor gikk gjennom spisestua for å komme seg fram og tilbake. For å unngå at roboten ikke skulle gå i veien for dem, kunne jeg avgrenset området den støvsuget og vasket på mens de var her på dagtid.

Når det gjelder rot i huset så skal man fjerne så mye som mulig fra gulvene før man starter. Alt av rot, ledninger og større matbiter er eksempler på ting som bør fjernes i forkant. Men én gjenstand som dessverre kommer og går i stua vår er klesstativet. Og det er ikke robotstøvsugeren særlig fan av. Det hadde vært fint om det fantes en løsning på hvordan de ikke henger seg opp i bena på denne slik at støvsugeren setter seg fast og må hjelpes av.

Kommunikasjonsproblemer

En viktig ting jeg merket meg etter noen dager uten bruk, var at da jeg kom hjem igjen for å skru på støvsugeren, var den ikke lenger tilkoblet. Jeg forsøkte flere ganger å koble den til igjen etter instruksjonene på skjermen - men uten hell. Det endte opp med at jeg måtte slette produktet fra appen og installere på nytt. Med det mistet jeg kartet og de forbudte sonene og måtte starte på nytt. Den føltes altså ikke så sømløs likevel.

Her fikk jeg beskjed av Andreas Haneborg i Sømløs, at verken de eller kundene deres hadde opplevd dette problemet tidligere. Jeg ble anbefalt å avinstallere og installere appen på nytt.

Problemet løste seg etter dette.

Konklusjon

Til å være en norsk merkevare, føler jeg mer at den fokuserer på det internasjonale markedet. Appen er dårlig oversatt og har flere pirkefeil i språk og funksjoner. Jeg synes også at det var knotete å få den tilkoblet igjen etter at den koblet seg ut første gang.

Når den først støvsuger og vasker gulvene synes jeg den er systematisk og effektiv. Jeg sitter alltid igjen med følelsen av en ren stue. Likevel gjør den vanskelige «forbudt»-grensesettingen det knotete å lage et nøye oppmålt område som den kan støvsuge.

Det finnes også flere robotstøvsugere på markedet om dagen som både er rimeligere og har flere funksjoner, som blant annet videovisning i appen og lengre batteritid. Dermed føles den litt dyr ut fra de funksjonene man får brukt.

Alt i alt er Sømløs S1 en god støvsuger med moppefunksjon og den er enkel å ta i bruk, til tross for noen av hindrene vi møtte i testen. Dersom produsent endrer appspråket vil appen bli mye mer brukervennlig og føles litt smartere enn den er i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer