Sikkerhet i hjemmet

- Ikke inviter tyvene inn

Skal du på ferie eller være borte en helg? Sørg for at du ikke inviterer tyvene inn - og hvertfall ikke lar verdisaker ligge og slenge.

LEGG VEKK VERDISAKER: Det kan være lurt å rydde vekk alt av verdisaker du har liggende åpenlyst hjemme, slik at eventuelle tyver ikke skal bli fristet. Foto: NTB Shutterstock
LEGG VEKK VERDISAKER: Det kan være lurt å rydde vekk alt av verdisaker du har liggende åpenlyst hjemme, slik at eventuelle tyver ikke skal bli fristet. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Noe av det mest ubehagelige du kan oppleve, er at noen har brutt seg inn i hjemmet ditt og tatt med seg verdisakene dine, rotet, og invadert det stedet du følte deg tryggest.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå var det hele 92.866 anmeldte eiendomstyverier til sammen i Norge i 2018.

En fersk undersøkelse som er gjort på vegne av hjemmesikkerhetsselskapet Ring viser at 45 prosent av de norske respondentene fra undersøkelsen ikke har noen som helst form for sikkerhetssystem hjemme.

Sikkerhetssystem kan være viktig for forebyggelse mot innbrudd, men det er langt fra det eneste du kan gjøre for å unngå tyvenes vrede.

Vi har samlet åtte enkle forebyggingstiltak du kan gjøre for at du skal ha et sikkert hjem når du forlater det - og når du kommer tilbake - enten fra ferie, helgetur eller ærender.

#1. Ikke kunngjør at hjemmet ditt står tomt

Kommunikasjonssjef i Europa for hjemmesikerhetsselskapet Ring, Claudia Fellerman, anbefaler i en pressemelding at du burde tenke gjennom hva du deler på sosiale medier - og ikke minst hvem som kan se det du legger ut mens du er på ferie.

- På den måten kan du nyte ferien uten den bekymringen, tipser Fellerman.

#2. La huset ditt se bebodd ut

Ikke la posten hope seg opp i postkassen din mens du er borte; da er det nemlig lett å se at ingen er hjemme hos deg. Sørg derfor for at en nabo eller annen bekjent tar inn posten ved jevne mellomrom.

Inni huset bør du også variere belysningen: - Du kan bruke smart belysning eller timer. Dette gjør at du kan styre belysningen slik at huset virker bebodd, selv på lange reiser hjemmefra, tipser Fellerman.

#3. Ikke oppbevar verdisaker synlig

Sigmund Clementz, informasjonssjef hos If Forsikring, har tidligere fortalt til Dinside at du ikke burde la verdisaker ligge framme i boligen, og at dette bidrar til å sikre hjemmet ditt mot et mulig innbrudd.

- Unngå å la dyre duppeditter, lommebøker, bilnøkler, smykker og dyre klokker ligge lett synlig fra vinduene. Tyvene vet forresten godt hvor smykkene er i norske hus. De ser etter smykkeskrin på badet, på eller i nattbordet og roter rundt i klesskapet, forklarte Clementz for noen måneder siden til Dinside.

Fellerman i Ring mener nøkkelen aldri er gjemt så godt som du tror, og hun sier at erfarne innbruddstyver kjenner de vanligste gjemmestedene for husnøkler.

- Mange huseiere har fortsatt reservenøkler et gjemt et sted foran huset. Dette er en dårlig vane og en stor sikkerhetsrisiko, advarer Fellerman, og påpeker at det er mye sikrere å gi naboen reservenøkkelen enn at den ligger gjemt ute.

#4. Lås alle dører og vinduer

- Det høres ganske banalt ut, men et forbausende antall innbrudd skjer fordi folk har glemt å låse alle dører og vinduer i huset, sier Fellerman.

Hun sier at ulåste dører og vinduer er en åpen invitasjon til innbruddstyver.

Nettopp derfor mener hun at du burde dobbeltsjekke både dører og vinduer før du reiser noe sted - enten på ferie eller om du bare skal være borte for en helg.

- Ha alltid godkjente låser til ytterdører; har du lave vinduer bør du også installere lås for ekstra sikkerhet, opplyser Fellerman.

Ifølge Clementz i If Forsikring, er tyvenes favoritt-framgangsmåte for å komme seg inn i en bolig å bryte opp et vindu. Det viser forsikringsselskapets egen analyse.

- De vinningskriminelle fortrekker å bryte opp vinduet framfør å knuse glasset, sier Clementz.

#5. Skap falskt liv

Et annet tips er å installere utendørslys og bevegelsesfølsomme kameraer.

Noe av det nyeste på sikkerhetsmarkedet er Wi-Fi tilkoblet videodørklokke og sikkerhetskameraer, som gir deg øyeblikkelig beskjed via smarttelefonen din dersom det oppdagess mistenkelig aktivitet utenfor hjemmet.

- Ved å installere toveis kamera med innebygget sirene, kan du faktisk snakke til, og skremme unna inntrengere, selv når du er milevis unna hjemmet ditt, sier Fellerman.

#6. Hjelp naboene dine

- Å samarbeide i nabolaget er en effektiv måte å redusere risikoen for innbrudd, sier kommunikasjonssjefen.

Dessuten burde du også la naboene vite at du reiser på ferie, og spørre om de kan holde et ekstra øye med huset ditt mens du er borte.

- Spør naboen om du kan få pakker levert dit i løpet av ferien, slik at posten ikke hoper seg opp, og gir beskjed om tomt hus, råder Fellerman.

Petter Lassen, skadesjef i Frende Forsikring, har også fortalt til Dinside tidligere at han anbefaler deg å alliere deg med naboen.

- Få naboen til å ta inn posten din om du er bortreist. En full postkasse skriker «jeg er bortreist». Det er også lurt å legge noe i søppelspannet og få naboen til å holde et lite øye med huset ditt, sa Lassen den gang.

#7. Ikke ha for lite innsyn til eiendommen din

Et punkt svært få tenker over, er at boliger som har lite innsyn rundt huset, kan være ypperlig for innbruddstyver.

- Faren for å bli oppdaget er det som stresser tyven mest. Vi nordmenn liker ikke innsyn på eiendommen vår når vi soler oss eller griller. Tette, høye tujahekker er populære mange steder, sa Clementz i If Forsikring tidligere.

At disse helårsgrønne hekkene skaper godt skjul hele året, kan samtidig være en stor fordel for tyvene.

- Tyvene jubler når det er tilbud på tuja på hagesenteret! Tenk derfor over at mer innsyn er med på å gjøre boligen din lite aktuell for tyver, rådet Clementz.

#8. Hold øye med unormale ting

Det siste året har en ny innbruddsmetode blitt kjent: nemlig at tyver overvåker private hjem før et boliginnbrudd, og gjør dette ved å legge ut bananer eller poteter på trappen eller i bakhagen.

Dette var blant annet en familie i Bærum så uheldig å oppleve ifjor høst.

Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i forsikringsselskapet Tryg, fortalte i den anledning at det ikke var noe nytt at tyvene holder oppsyn eller merker boliger.

- Men at de legger fra seg frukt og grønnsaker på trappa har jeg ikke hørt om før, fortalte Setnes.

Han kunne fortelle at han selv har opplevd å finne både sikkerhetsnåler, mynter, småstein og strømper på dørmatten sin.

- Det som har gått igjen de siste åra er mynter på dørmatten eller trappa, og merking med kritt eller en teipbit, sa Setnes den gang, og påpekte at kreativiteten blant tyvene er høy med tanke på å holde øye med huset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer