God plantejord

Ikke kast de brukte te-posene

I alle fall ikke hvis du vil ha et flott og frodig blomsterbed.

IKKE KAST: Brukte te-poser og kaffegrut gir god næring til jorden, ifølge hageekspert. Foto: Linn Merete Rognø
IKKE KAST: Brukte te-poser og kaffegrut gir god næring til jorden, ifølge hageekspert. Foto: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert

Sommer- og høsttid er for mange synonymt med hagearbeid, og er du nybegynner er det lett å bli hekta når du ser hvor flott du kan få blomsterbedet!

Noe av det mest essensielle for å lykkes med plantene, er god jord. Men du trenger ikke alltid å bruke den aller dyreste jorden fra hagesentre. Det finnes nemlig mange måter å holde en helt grei plante-, leir-, eller sandjord frodig, uten at det behøver å koste skjorta.

Å benytte brukte te-poser er en slik billig-løsning.

Riktig næring til jorden

- Ikke all jord er lik, så hvilken jordtype og hva vi skal dyrke er med på å bestemme hvordan behovet for type næring din hagejord trenger, sier Mariell Klungtveit, hageekspert ved Selvåg Gartneri.

Kompostjord fra avfallsetaten

Visste du at du kan kjøpe klar kompostjord fra avfallsetaten?

Du kan sjekke hvor i ditt område du kan få kjøpt dette, via Kompostportalen.no.

Hun har likevel et generelt råd: Når plantene er kommet i god vekst skal du tilføre næring, og da helst i form av naturgjødsel

- Det er kukompost som selges i sekker, eller en bøtte pelletert hønsegjødsel. Noen hageeiere lager egen kompost i en eller annen variant, men felles for all kompostering er at det tar litt tid og krever litt plass, understreker Klungtveit.

Hvis du ikke tilhører «hjemmekomposterne» så kan du likevel gjøre mye med enkle grep.

Her er Klungtveits tips:

  • Ikke kast gressklipp og annet hageavfall i brundunken, legg den under hekken, rundt vekstene i kjøkkenhagen, rundt rabarbraen eller rundt andre vekster.
  • På høsten når løvet faller, kan du samle det opp og legge det rundt busker og trær, legg litt jord oppå og vanne godt så flyr det ikke avgårde i første vindkast.
  • Spre løvet utover plenen og kjør over med gressklipperen, la det ligge på plenen - det gir det god næring og en fin start til plenen neste vår.
  • Ikke la jorden i kjøkkenhagen/pallekarmene dine stå bar etter at du har høstet inn det du har sådd. Fyll på med mer gress og løv slik at overflaten er dekket gjennom hele vinteren.
  • Bor du i nærheten av sjøen kan du gjerne bruke tang som jordforbedring, del den gjerne litt opp i mindre biter, grav den ned hvis du ikke allerede har plantet, eller la den ligge på overflaten.

- Styr unna «sphagnum»

Hageentusiast og damen bak bloggen Moseplassen.no, Anne Havåg Holter-Hovind, mener at det første du bør gjøre når du skal kjøpe jord til blomsterbedet, er å lese på pakken.

Står det «sphagnum», mener hun at du bør styre unna denne jorden.

- Sphagnum er torv, og det vil du ikke ha. Du vil ha god jord som er fri for torv, sier Holter-Hovind.

Hun anbefaler heller kompostjord til hagebruk, alternativt at du bruker den jorda du allerede har i hagen.

Gjødsle ofte og lite

  • Gjødsle blomsterbed og kjøkkenhage ofte og lite i stedet for mye og sjelden. Gjerne en gang per uke gjennom hele sommeren.
  • Bruker du en gjødsel som passer på alle planter i hagen, og legger på noen centimeters lag med kukompost oppå, lager dette fest for makken!

Tips fra Mariell Klungtveit.

- Det er mye bedre jord enn den du får kjøpt, sier Holter-Hovind.

- Plante tett

Når du har et nytt blomsterbed som du skal fylle, er det smart å plante tett slik at du unngår naken jord, råder Klungtveit.

- Når plantene står tett er det ikke plass til ugress, du slipper å luke og jorden holder også bedre på fuktigheten. Når du skal så frø - dekk jorden med gressklipp først, har du ikke tilgang til det så dekk til med duk inntil frøene har spirt og plantene har kommet opp, tipser hun.

Et annet råd er å ikke plante de samme ettårs-plantene på samme plass hvert år - men bytt litt rundt, så minsker du faren for sykdom.

Te-poser og kaffegrut i bed

Googler du i timesvis etter gode hagetips, vil du se at det finnes en rekke kjerringråd for hvordan holde jorden frodig og plantene friske. Ett av disse rådene handler om å grave ned brukte te-poser i hagen.

De brukte te-posene skal gjøre jorden mer fruktbar og næringsrik, i tillegg skal de holde insekter som er skadelig for plantene borte, bekjempe sopp og ugress, samt holde katter borte fra å gå på do i bedet.

Tiphero.com kan du lese mer om dette tipset.

Spørsmålet er: Kan te-posetipset virke?

Ja, mener Klungtveit.

- Mange kunder hos oss forteller om positive erfaringer med å bruke for eksempel kaffegrut - særlig rundt rosene sine. Noen for at de mener plantene blir finere, andre fordi det holder katter borte fra bedene. Lukten fra te-og kaffegrut sies også å avskrekke insekter fra å forsyne seg av blomster og grønnsaker, sier hageeksperten.

Hun mener at teblader og kaffegrut først og fremst kan brukes som jordforbedring da gruten tiltrekker seg meitemarken, som bidrar til mikrobakterier og skaper god jordstruktur.

- Nedbrytingen av gruten og tebladene vil frigi det som måtte være igjen av næringsstoffer, og det igjen gir et bedre miljø for mikroorganismene i jorden din, avslutter Klungtveit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer