Ikke kast den gamle mobilen i søpla

Se hva du kaster hvor når alle julegavene er åpnet.

Mobiltelefoner som ikke lenger er i bruk, skal ikke i søpla!       Foto: Berit B. Njarga
Mobiltelefoner som ikke lenger er i bruk, skal ikke i søpla! Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dukket det opp en ny smarttelefon, et nettbrett eller andre duppeditter blant årets julegaver?

Ingenting å klage på, det, men bare pass på hva du gjør med den gamle mobilen du ikke vil ha lenger. Den skal nemlig ikke kastes i søpla.

– Ta miljøansvar og sørg for at utdaterte produkter havner riktig sted – og det er ikke i søppelbøtta, sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i RENAS i en pressemelding.

Elektronikk inneholder miljøgifter

Årsaken er enkel: Elektriske produkter som mobiltelefoner, nettbrett og andre duppeditter inneholder en rekke miljøgifter, som bromerte flammehemmere, kvikksølv og andre tungmetaller. Dette gjelder også batteridrevne leker.

Produktene er ikke farlige så lenge de er i bruk, men havner de i restavfallet vil miljøgiftene kunne komme på avveie. Da kan de gjøre skade både på mennesker, dyr og naturen, ifølge RENAS.

Det er nettopp derfor alle slike brukte gjenstander skal leveres inn.

Batteridrevne leker skal ikke i restavfallet! Foto: Berit B. Njarga
Batteridrevne leker skal ikke i restavfallet! Foto: Berit B. Njarga Vis mer


– Alle forhandlere har et lovpålagt ansvar for både å informere og å ta i mot kasserte produkter, alternativt kan de leveres på avfallsstasjoner, forteller Murvold.

Han oppfordrer alle om å ta med de gamle, elektriske produktene til forhandlere av liknende produkter når man uansett skal og bytte julegaver i romjula. En annen mulighet er å teste ut tjenester som pantmobilen.no, der du får en symbolsk sum for å sende inne gamle mobiler og nettbrett.

Les også: Joda, du kan bruke disse posene som søppelposer!

Utbrente telys skal gjenvinnes - ikke i det vanlige søppelet. Foto: PER ERVLAND
Utbrente telys skal gjenvinnes - ikke i det vanlige søppelet. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Husk å kildesortere disse

Det er også flere andre ting som er i bruk i jula, som det er viktig å kaste på riktig sted. Som DinSide fortalte nylig, skal heller ikke brukte telys kastes i restavfallet. Derimot skal de kildesorteres, og kan kastes sammen med glass og metall på returpunkter rundt om i landet.

Brukte lyspærer og lysstoffrør skal heller ikke i restavfallet, men kan leveres til kildesortering på butikker som selger lyspærer. Forhandlerne er nemlig pålagt å ta i mot disse produktene når de ender som avfall, ifølge bruktepærer.no. Hele 40 millioner giftige lyspærer skal være på avveie.

Batterier skal også leveres til gjenvinning, og også her har kan de leveres til forhandlere eller på miljøstasjoner. Nytt fra desember er at samtlige batterier nå skal gjenvinnes, ifølge Klima- og forurensningsdirektoratet. Fram til nå har det vært tillatt å kaste vanlige husholdningsbatterier i restavfallet.

Les også: Dette gjør du med ribbefettet. Og husk, det skal ikke tømmes i do!

Hvor skal julegavepapiret?

Man stiller seg det samme spørsmålet hvert år, når gavehaugen er pakket opp og man sitter med en hel sekk med brukt gavepapir.

Her er det faktisk hvor du bor som avgjør hvor det brukte gavepapiret skal kastes.

I de fleste kommuner skal man kaste gavepapir i restavfallet. Et viktig unntak er Oslo kommune, som tvert i mot vil at gavepapiret sorteres som papir og papp. Andre steder vil de ha julepapiret for seg selv - og gjelder dette der du bor, vil du få en egen julepapirsekk fra kommunen.

Er du usikker på hva du skal kaste hvor i ditt nærområde, kan du finne ut dette på sortere.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer