Rengjøring med tannkost

Ikke kast den gamle tannbørsten

Sjekk alt du kan bruke den til!

TA VARE PÅ DEN: Bruk tannkosten til mye mer enn tannpuss. Foto: Linn M. Rognø.
TA VARE PÅ DEN: Bruk tannkosten til mye mer enn tannpuss. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er jo den private utgaven av fiskebørste, som igjen er enhver profesjonelle rengjørers høyre hånd.

Line Mercedes Åramnes snakker om sin gamle tannbørste. Hun er leder for kvalitet og opplæring ved rengjøringsselskapet CityMaid, og kan avsløre fiffige triks hun gjerne tar i bruk når hun vasker huset.

Én av hemmelighetene hennes er altså å bruke tannbørsten som et allsidig hjelpemiddel.

– Jeg bruker absolutt tannbørste til å rengjøre med. Hjemme hos meg finner du fiskebørsten på kjøkkenet, og den gamle, rene tannbørsten sammen med mikrokluten klar til aksjon på badet, smiler hun.

BRUKER TANNBØRSTEN: Line Mercedes Åramnes ved CityMaid, bruker tannbørsten til flere områder når hun vasker. Foto: CityMaid.
BRUKER TANNBØRSTEN: Line Mercedes Åramnes ved CityMaid, bruker tannbørsten til flere områder når hun vasker. Foto: CityMaid. Vis mer

Tannbørste, vann og sitron

– Tannbørster kan brukes til å få bort skitt rundt kraner, sluk og ikke minst til fugene, forteller Åramnes.

Vil du prøve selv? Her får du nøkkeltipsene fra Åramnes:

  • Det som er viktig er å ha flere tannbørster slik at man har én til hvert område og sted i huset.
  • Tannbørsten er helt genial dersom du har fått ett belegg på fugene i dusjen. Vann, sitron og tannbørste hjelper deg med fjerne kalk som ofte fester seg i fugene i dusjen. Den er ofte også såpass myk at den ikke skader fugen. Er du derfor noenlunde lett på hånda, forblir fugene sittende på veggen, i motsetning til om du hadde bruk sterk kjemi som skader fugene.
  • Ett annet område hvor tannbørsten leverer er dersom du skal ta et oppgjør med proppen i vasken. Her samler det seg mye smuss! Det kan være vanskelig å komme til med en svamp, og man ønsker ikke å gå løs med sterk kjemi eller barberblad. En tannbørste i kombinasjon med litt fettløsende såpe, vil gjøre jobben for deg. Du kommer godt til i krinker og kroker, samtidig som du ikke skader hverken belegg eller selve vasken.
  • Er det kalk som skal vekk, kan du bruke litt sitron som du spruter på et skittent, vanskelig område, og deretter pusser du med tannbørsten.
  • Jeg pleier å bruker et miljøvennlig, alkalisk produkt i kombinasjon med tannbørsten, men om du ikke har noe tilsvarende, kan du forsøke med litt vanlig såpe egnet for håndoppvask.
KOM SKIKKELIG TIL: Tannbørsten er genial når du skal rengjøre vasken. Foto: Linn M. Rognø.
KOM SKIKKELIG TIL: Tannbørsten er genial når du skal rengjøre vasken. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Søker du på nettet, vil du også finne mange kjerringråd for rengjøring ved bruk av tannbørste. For eksempel kan du prøve å bruke rikelig med eddik som du blander ut med vann, dyppe tannbørsten flere ganger i blandingen for så å pusse fugene rene.

I servant og blomstervaser

Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken Rent, så enkelt, er også fan av å bruke tannbørste når hun vasker huset.

BRUKER TANNBØRSTEN: Rengjøringsekspert og forfatter Else Liv Hagesæther, er også glad i å bruke tannkosten til husvasken. Foto: Privat.
BRUKER TANNBØRSTEN: Rengjøringsekspert og forfatter Else Liv Hagesæther, er også glad i å bruke tannkosten til husvasken. Foto: Privat. Vis mer

– Hvis jeg skal rengjøre overløp og bak blandebatteri i servant, vil tannbørsten være til god hjelp, sier Hagesæther.

Hensikten med å bruke tannbørsten er altså å komme til på områder som ellers er vanskelige å vaske med klut eller svamp.

– Jeg syns også at det er praktisk å bruke tannbørsten til å rengjøre nedi slanke blomsterglass og vaser, tipser Hagesæther.

FJERN KALK OG SMUSS: God grunn til å ta vare på den gamle tannkosten. Foto: Linn M. Rognø.
FJERN KALK OG SMUSS: God grunn til å ta vare på den gamle tannkosten. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Kombiner med mikrofiberklut

Rengjøringsprodusenten Lilleborg tipser om å bruke tannkosten til husvasken ved å spraye på en universalspray på kraner og knotter før du pusser området med tannbørsten. Her anbefales det samtidig å avslutte med å tørke over med tørkepapir eller mikrofiberklut.

Dette mener Åramnes er smart.

En god mikrofiberklut fungerer utrolig bra, og erstatter mye såpe og vann. I tillegg fjerner den bakterier svært effektivt. Bruk den med så lite vann som mulig. En huskeregel er at dersom noe har vært vått, må du løse det med vann. Ellers bruk tørre metoder, tipser hun.

Les mer:
Gi bilen en innvendig vask
Hvordan vaske fliser
Denne veien skal bestikket stå

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer