Nyttig kaffegrut - tips og triks:

Ikke kast denne!

Eksperttips: Derfor bør du ta vare på kaffegruten.

KAFFE: Kaffegrut kan brukes til veldig mye, her får du tre fine kaffegrut-tips. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

I og med at Norge er et av verdens mest kaffetørste land, sier det seg selv at det kastes flere tonn med kaffegrut hvert år.

Men faktisk burde vi tenke oss om to ganger før vi slenger kaffegruten i søpla. Kaffegruten kan nemlig brukes til masse nyttig i hjemmet!

Gode næringsstoffer

Nordmenn elsker kaffe. Ifølge Statistisk sentralbyrå importerer vi rundt 40.000 tonn kaffe til Norge hvert år, altså over ti kilo per voksne innbygger. Norsk Kaffeinformasjon opplyser at dette tilsvarer 1370 kopper per innbygger over 18 år, eller nesten fire kopper per dag. Dette gir oss andreplassen over de mest kaffetørste nasjonene i verden, på førsteplass troner våre venner i Finland.

Det blir mildt sagt sabla mye kaffegrut som går rett i søpla.

Men neste gang du har brygget deg en kanne med kaffe, kan det være lurt å ta vare på kaffegruten som ligger igjen i filteret.

Siri Mittet ved selskapet Gruten, kan nemlig fortelle at kaffegrut kan brukes til svært mye på grunn gode næringsstoffer og den ruglete konsistensen:

- Kaffe inneholder en del næring, blant annet nitrogen, koffein og cellulose. Mye av dette er igjen i gruten, mindre enn én prosent havner i kaffekoppen. Kaffegruten har i tillegg en ruglete konsistens som for eksempel er fin å bruke som skrubbemiddel, har Mittet uttalt til Dinside.

Skrubb med kaffegrut

Når det gjelder kaffegrut som skrubbemiddel, kan dette være nyttig for både hud og redskaper, ifølge Mittet.

Flere kaffegrut-tips

 • Luktfrisker: Lukter det dårlig i kjøleskap eller under vasken? Sett inn en skål med kaffegrut, dette vil absorbere lukten.
 • Kompost: Bruk kaffegrut i kompostbingen. Gruten tilfører nitrogen og energi til komposteringsprosessen. Meitemarken elsker kaffegrut!
 • Dyrking: Dyrk smakfull og supersunn østerssopp.
 • Brunsnegler: Hold brunsneglen borte fra hagebedet – snegler, insekter og uønskede krypdyr liker ikke kaffegrut.
 • Striper i treverket: Mørke tremøbler med lyse skrapestriper i, kan få seg en rask oppfriskning med litt fuktig kaffegrut
 • Stinkende sko: Det anbefales også å forsøke kaffegrut for å friske opp odøren i ikke-så-velduftende sko. Tørket kaffegrut ,vel og merke.
 • Ovnsrens: Skal du fjerne aske fra peis eller ovn, kan du redusere støvplagen ved å legge våt kaffegrut på før du skuffer ut asken.
 • Kunst og håndverk: Vær kreativ med kaffegrut – bruk den i trolldeig og til å farge egg og papir.
 • Mat: Inviter en venn på kaffebeter – vend rødbeter i kaffegrut, bak i ovnen på 180 C i ca. to timer.

Informasjon hentet fra: Gruten.no , Nytting kaffe / Dinside

- Koffeinen i kaffegruten strammer opp huden og gjør at den ser yngre ut. Og gruten er veldig god å bruke som kroppsskrubb, sier hun.

Om du har skåret hvitløk eller fisk, kan du også skrubbe hendene med kaffegrut etterpå, da dette vil fjerne lukt og mykgjøre hendene, tipser eksperten.

På samme måte kan du skrubbe hendene med gruten etter at du for eksempel har mekket på sykkelen eller bilen, i og med at kaffegrut vil fjerne skitt og olje, hevder Mittet.

Du kan også lage din egen kroppsskrubb med kaffegrut.

Kaffegrut som skrubb: Enkelt, og det funker! Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen
Kaffegrut som skrubb: Enkelt, og det funker! Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen Vis mer

Det finnes mange oppskrifter, her får du én av dem:

Ingredienser til kaffegrut som skrubb:

 • 2/4 del kaffegrut
 • ¼ del havsalt
 • ¼ kokosolje
 • Noen dråper lavendelolje

Slik gjør du:

 1. Bland kaffegrut og havsalt i en bolle.
 2. Tilfør kokosolje (varm forsiktig opp om den er hard) og lavendelolje.
 3. Bland alt godt sammen.
 4. Oppbevar i en tett beholder og bruk når du trenger en pleiende kroppsskrubb.
 5. Du påfører miksen på huden ved å massere den godt inn.
 6. La skrubben virke i noen minutter før du skyller bort

Kilde: Gruten.no

Har matrester og smuss brent seg fast i kjøkkenpannen din, kan du for øvrig også bruke ren kaffegrut til å skrubbe bort dette, tipser Mittet.

Lag «maling» med kaffegrut

Du kan til og med lage «maling» med kaffegrut, opplyser kaffeeksperten.

Oppskriften får du her:

Ingredienser:

 • 1 stk. Norgesglass
 • Eddik (7%)
 • Kaffegrut
 • Stålull (uten såpe)
 • Ubehandlet treplate

Slik gjør du:

 1. Legg stålull i bunnen av glasset
 2. Fyll opp med ca. 1 dl. kaffegrut og 4-5 ganger så mye eddik
 3. Rist innholdet og sett på lokk
 4. La det stå over natten
 5. Ta ut stålull og påfør treverket
 6. Du bør påføre minst tre lag med maling. La malingen tørke 10-15 minutter mellom hver påføring

Spre kaffegrut i hagen

Kaffegrut kan også være nyttig å bruke som gjødsel i hagen og blomsterbed.

Ifølge Mariell Klungtveit, hageekspert ved Selvåg Gartneri, vil kaffegruten kunne gjøre jorden mer fruktbar og næringsrik. I tillegg kan kaffegrut holde insekter som er skadelig for plantene borte, samt bekjempe sopp og ugress, noe som for øvrig også gjelder brukte te-poser.

- Mange kunder hos oss forteller om positive erfaringer med å bruke for eksempel kaffegrut - særlig rundt rosene sine, sier Klungtveit til Dinside.

Hun mener at kaffegrut først og fremst kan brukes som jordforbedring da gruten tiltrekker seg meitemarken, som bidrar til mikrobakterier og skaper god jordstruktur.

- Nedbrytingen av gruten vil frigi det som måtte være igjen av næringsstoffer, og det igjen gir et bedre miljø for mikroorganismene i jorden din, sier hun.

Klungtveit opplyser også at flere kunder har fortalt at kaffegrut i bedet skremmer bort katter som graver og legger fra seg avføring i bedet.

- Lukten fra kaffegrut sies også å avskrekke skadelige insekter fra å forsyne seg av blomster og grønnsaker, sier hageeksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer