Unngå brannfarene i julen

Ikke kast dette i vedovnen

Tiden da ovnen ble brukt til å brenne søppel er forbi.

PRIPPEN PIPE: Moderne vedovner og piper kan ta skade dersom du brenner julegavepapir og fettrester. Foto: Sebastian Holsen/NTB scanpix.
PRIPPEN PIPE: Moderne vedovner og piper kan ta skade dersom du brenner julegavepapir og fettrester. Foto: Sebastian Holsen/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Julekos medfører en god del søppel, og da er det ikke snakk om ullgenseren som klør eller nok en porselenskatt til pyntehyllen.

Tom Erik Galambos, leder i Feiermesternes landsforening.
Tom Erik Galambos, leder i Feiermesternes landsforening. Vis mer

Det blir nemlig en god del pakkepapir og matrester, som det kan være fristende å hive inn i peisen når søppeldunken begynner å bli full. Men det er ikke så lurt.

- Julepapir gir høy varmeutvikling veldig raskt, og kan derfor skade ovn eller pipe, i tillegg til at det er veldig forurensende, sier Tom Erik Galambos, leder i Feiermesternes landsforening.

Dette gjelder hovedsakelig nye, rentbrennende ovner, som er mer miljøvennlige og økonomiske, såfremt de brukes riktig.

Ømfintlige vedovner

Fett, talg og andre ting som inneholder fett eller oljer må heller ikke kastes i ovnen, ifølge Galambos. Dette gir altfor høye temperaturer og vil skade ovnen og pipa.

Derfor bør du kaste ribbefettet et annet sted, men heller ikke i vasken.

- Tiden da ovnen ble brukt til å brenne søppel er forbi. Ildsteder i dag er mer vare på alt man kanskje før kastet inn i ovnen, til og med avispapir skal man unngå å bruke nå, sier Galambos.

Dagens ovner og peiser er laget kun for å fyres med ved, og fyrer du riktig vil du får mer varme ut av ildstedet, mindre soting på glasset og mindre vedlikehold, ifølge lederen i Feiermesterforeningen.

Kjøkkenbrann er vanligst

Brannvesenet i Rogaland er enig med Galambos, verken julepapir eller juletrær hører hjemme i vedovnen. Bruker du vedovnen som søppel- eller makuleringsmaskin, kan det oppstå skorsteinsbrann.

- Det brenner mer i desember enn de andre månedene, og vi har dermed flere utrykninger, sier informasjonsrådgiver Gry Solem.

De vanligste årsakene til brann hjemme i julemåneden er matlaging, levende lys og økt press på det elektriske anlegget.

- Glemte gryter og overoppheting på komfyren er den vanligste enkeltårsaken til boligbrann i dag, sier Solem.

Hun anbefaler å installere en komfyrvakt, slik at strømmen blir kuttet automatisk dersom det oppstår en brannfarlig situasjon mens du lager mat.

I tillegg er det viktig å rengjøre filteret i kjøkkenviften. Det samler nemlig opp en del fett og smuss, som tar raskere fyr og gjør det lettere for flammene å spre seg.

Smart med seriekoblede røykvarslere

Vi bruker også mer strøm i julen, både til oppvarming og matlaging. Dette øker presset på det elektriske anlegget i boligen din.

- Skjøteledning på skjøteledning er sjelden en god idé, sier Solem.

Derfor kan det være lurt å kontakte en elektrisker for å montere flere stikkontakter der behovet er størst, så reduserer du også riskikoen for benbrudd i julen hvis du snubler i skjøteledninger med ribbefatet i hendene.

Det viktigste tiltaket mot boligbrann er å sørge for at røykvarslerne fungerer, samt at du har tilstrekkelig med slokkemiddel på plass.

- Vi anbefaler seriekoblede røykvarslere. Piper det en plass, piper det i resten av huset også, sier Solem i Rogaland brannvesen.

Hun understreker at det er krav om minst én detektor eller røykvarsler som skal dekke kjøkken og stue, i tillegg til sonen utenfor soverom og teknisk rom.

Alarmen skal kunne høres tydelig når dørene mellom rommene er lukket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer