Ikke kast telys i søppelet

Telys bør kildesorteres, som annet metall. Men ja, det er litt plunder med det.

Utbrente telys skal gjenvinnes - ikke i det vanlige søppelet. Foto: PER ERVLAND
Utbrente telys skal gjenvinnes - ikke i det vanlige søppelet. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjenvinning av aluminium er svært energieffektivt, ifølge generalsekretær i WWF, Nina Jensen. Likevel kaster halvparten av oss utbrente telyskopper sammen med annet resteavfall. Det vil de få en slutt på.

Joda, du kan putte restavfall i Kiwi-poser

Aksjonerer

Mer enn 22.000 skoleelever deltar i år i prosjektet Telysjakten, en miljøkonkurranse i regi av WWF og Ikea, som handler om å samle inn brukte telyskopper til gjenvinning.

– Telysjakten handler om å lære barn mer om miljørelaterte temaer som kretsløpstankegang, gjenvinning og energibruk. En konkurranse for å samle inn brukte telyskopper er ikke bare en spennende lek. Det er også enkelt og gir en konkret miljøgevinst, sier Nina Schefte, leder for bærekraft i Ikea Norge i en pressemelding.

Det er imidlertid ikke bare skoleelever og deres foreldre som bør sortere ut telysene. Dette gjelder alle. Ifølge Aftenbladet.no kaster vi 200 millioner telys i året. Hadde vi resirkulert dem, ville vi hatt nok aluminium til å lage 30.000 nye sykler.

Hvilket telys bør du velge? Vi testet hvor lenge de brenner

Slik gjør du

Det er litt plukk med denne resirkuleringen, riktig nok: Det viktigste du må gjøre er å løsne vekeholderen (den lille metallbiten som holder veken på plass). Du trenger ikke fjerne den, det holder at den er løs. Det gjør du ved å trykke på bunnen av telyskoppen. Er det stearin igjen i lyset bør du også fjerne dette - men det er ikke så farlig.

Telysholdere kan kastes sammen med flasker og metall, på returpunkter rundt om i landet.

sortere.no finner du nærmeste returpunkt for ulikt søppel - fra pappkartonger og maling, til lyspærer, syltetøyglass - og telysholdere.

NB! Telysholdere i plast skal selvsagt ikke kastes med flasker og metall - men med plastavfall, dersom du kildesorterer dette.

Få system på søppelet: Se disse smarte systemene - og hva leserne våre har gjort

Søppelsortering

Søppelsortering er på plass de aller fleste steder i Norge i en eller annen grad. Noe gjør man hjemme - mens annet avfall må leveres på ulike miljøstasjoner.

Metall er blant de materialene som er lettest å gjenvinne, og ifølge Sortere.no har svært mye av det metallet som er i omløp i nye produkter, vært smeltet om flere ganger. Innsamlet metallemballasje sorteres og selges til smelteverk som produserer nye metallgjenstander som spiker, skruer, binders, hageredskaper, emballasje, bilfelger og sykkeldeler.

Les mer om søppelsortering hjemme, og se hvordan søppelroboten virker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer