Test av vaskemaskiner

– Ikke kjøp denne vaskemaskinen

– Den verste vi har testet, sier forbrukermagasin.

BUNNPLASSERING: Logik L814WMS17 får med sine 25 prosent bunnplassering blant alle vaskemaskinene Which? har testet i løpet av åtte år. Foto: Currys
BUNNPLASSERING: Logik L814WMS17 får med sine 25 prosent bunnplassering blant alle vaskemaskinene Which? har testet i løpet av åtte år. Foto: Currys Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Treg og ineffektiv. Dårlig vaskeresultat generelt, og direkte forferdelig resultat med syntetiske tekstiler. Svært dårlig skylling. Bomullsprogrammet tar evigheter.

Dette er bare noen av beskrivelsene det britiske forbrukernettstedet Which? (krever abonnement) gir en vaskemaskin fra merket Logik med modellbetegnelsen L814WMS17.

– Dårligst på åtte år

Nettstedet utnevner modellen til den aller dårligste de har prøvd i løpet av de åtte årene de har holdt på med sine grundige, tekniske vaskemaskintester.

I Norge er det Elkjøp som forhandler Logik, et billigmerke som i Storbritannia bare selges gjennom Dixons og Currys. Begge disse selskapene er en del av Dixons Carphone-konsernet. Det samme er Elkjøp, noe som forklarer at merket selges gjennom denne kjeden her i landet.

«Slektninger» hos Elkjøp

Modellen som nærmest blir kjølhalt på det britiske forbrukernettstedet, finner vi imidlertid ikke hos Elkjøp i Norge.

Derimot selger de tre andre Logik-modeller: L14WM15E, L612SWM16E og L914WM17E.

TRE «BRØDRE»: Elkjøp selger disse vaskemaskinene fra Logik. En av dem er nevnt i den britiske testen, og får litt mbedre skussmål enn L814WMS17. Faksimile: Dinside/Elkjøp
TRE «BRØDRE»: Elkjøp selger disse vaskemaskinene fra Logik. En av dem er nevnt i den britiske testen, og får litt mbedre skussmål enn L814WMS17. Faksimile: Dinside/Elkjøp Vis mer

Av disse er L914WM17 (uten «E») på Which sin «Don’t buy»-liste, og denne maskinen får noe høyere score enn «verstingen» L814WMS17 (32 mot 25 prosent).

Til sammenlikning får testens beste maskiner en score på 82 prosent. Blant disse er maskiner fra Siemens, Samsung og Bosch.

– Dette kan vi ikke leve med

– Vi er overrasket over at vi kommer så langt ned i testen og at resultatene er så dårlige. Et slikt resultat kan vi jo ikke leve med, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp Nordic til Dinside.

Selv ser han Logik som et godt alternativ til de som ikke har all verdens penger å rutte med.

– Dette er et tilbud til de som har lyst på en rimelig modell. Målgruppa er studenter eller andre som ikke har lyst på eller råd til en dyrere vaskemaskin.

OVERRASKET: Elkjøp kan ikke leve med så dårlige testeresultater, sier Øystein Schmidt. Foto: Elkjøp
OVERRASKET: Elkjøp kan ikke leve med så dårlige testeresultater, sier Øystein Schmidt. Foto: Elkjøp Vis mer

Schmidt forteller at Elkjøp nå vil gjennomgå produktene for å se om noe kan gjøres annerledes.

– Vi har allerede tatt kontakt med vårt hvitevareteam i Hong Kong for å se om det er noe vi kan gjøre. Kundene våre skal vite at produktene de finner i Elkjøps butikker holder mål, både etisk og kvalitetsmessig. De skal kunne stole på at de får god verdi for pengene de bruker hos oss. Og er noen misfornøyd med kjøpet, kan de benytte seg av 50 dagers åpent kjøp.

Han påpeker at det er ytterst få negative kundekommentarer om Logik-vaskemaskinene på Elkjøps nettsider.

– De fleste er positive og mener at de har fått god valuta for pengene.

I 2014 skrev Dinside om hvordan Elkjøp ga bort gratis produkter mot at mottakeren la igjen en omtale , men denne praksisen er ifølge Schmidt endret i samsvar med Forbrukerombudets anbefalinger.

– Vil unngå sammenlikning

Det britiske nettstedet UK Whitegoods hevder at tyrkiske Vestel produserer Logiks vaskemaskiner i den lavere prisklassen, mens sørkoreanske Daewoo står for de dyrere modellene.

Schmidt opplyser derimot at det kinesiske selskapet Midea står bak vaskemaskinene som selges hos Elkjøp.

UK Whitegoods mener nærmest at merket er innhyllet i en slags kommersiell tåke.

– Lite er kjent når det gjelder dette merket. Men på grunn av det lave prispunktet er det grunn til å tro at det blir brukt effektivt som et billigmerke av butikken for å unngå prissammenlikning med andre, skriver nettstedet.

De konkluderer med at Logik er ett av flere egne kjedemerker som etter deres mening ikke betyr gode kjøp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer