Miljødirektoratet advarer:

Ikke kjøp dette

Har du gått til innkjøp av en ozongenerator til hjemmet? Den bør du kvitte deg med.

SKADELIG: En ozongenerator kan virke svært skadelig på helsa ifølge Miljødirektoratet. Foto: Elena Bellart / Shutterstock / NTB
SKADELIG: En ozongenerator kan virke svært skadelig på helsa ifølge Miljødirektoratet. Foto: Elena Bellart / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har gått til innkjøp av en ozongenerator med hensikt å rense luften og fjerne lukt, bør du kvitte deg med den med en gang.

Den kan nemlig være svært helseskadelig.

- Ozongenerator er en maskin som lager ozon fra oksygen i lufta, og maskinen brukes til å fjerne lukt i biler og hus, forteller Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet.

Han opplyser at Miljødirektoratet nå varsler vedtak til virksomheter som omsetter ozongeneratorer til privatpersoner.

- Virksomhetene bør stanse salg til privatpersoner allerede nå før Miljødirektoratet treffer vedtak. I tillegg til stans om omsetning vil Miljødirektoratet pålegge virksomhetene om å sende advarselsinformasjon til privatpersoner som har kjøpt ozongeneratorer.

Flere virksomheter som Miljødirektoratet har vært i kontakt med har bekreftet salgsstans av ozongeneratorer til privatpersoner.

Selges på nett

Flere selger slike typer maskiner brukt på nett i tillegg til noen nettforhandlere.

- Salg av disse maskinene til privatpersoner er ulovlig, da ozon er en akutt giftig gass, sier han.

Til nå har salg av dette produktet vært i strid med to bestemmelser i det norske lovverket som Miljødirektoratet forvalter. Aktsomhetsplikten i produktkontrolloven og produktforskriften som forbyr salg av farlige kjemikalier til private uten tillatelse fra Miljødirektoratet.

Ber om å stanse salget

Miljødirektoratet har kartlagt markedet og sjekket i første omgang 14 nettforhandlere som selger slike maskiner til privatpersoner.

- Vi sender ut brev til disse nettforhandlerne, hvor vi ber dem om å stanse salget, sier han og legger til:

- Vi er også i kontakt med Finn.no for å få de til å fjerne alle annonser om salg av slikt utstyr til privatpersoner.

Miljødirektoratet vil fortsette å sende brev til relevante aktører for å sørge for stans av omsetning til ozongeneratorer til privatpersoner.

Det er kun tillatt å bruke ozongeneratorer i yrkessammenheng.

- Flere er blitt henvist til lege og sykehus

Miljødirektoratet har også vært i kontakt med Giftinformasjonssentralen, som melder om en seksdobling av henvendelser fra privatpersoner sammenlignet med 2010. De er bekymret for skadene av å ha brukt slikt utstyr.

- Flere er blitt henvist til lege og sykehus for behandling. Ozon kan gi alvorlige lungeskader, skader på hud og øyne og indre organer, forteller Veulemans.

Ifølge Folkhelseinstituttet var det 40 henvendelser så langt i 2022.

- De aller fleste eksponeringene gjaldt bruk av ozon til desinfeksjon eller luktfjerning, men våre tall gir dessverre ikke svar på hvor mange av disse som skyldes ozongeneratorene. Noen av eksponeringene skjedde i arbeidssammenheng, og det er mulig det der brukes andre systemer for ozonering, forteller Jartrud Wigen Skjerdal, seniorrådgiver for avdeling ved akutte forgiftninger i Folkehelseinstituttet.

Ozongeneratorer kan kun selges til det profesjonelle markedet. Foto: Red_Shadow / Shutterstock / NTB

Ozongeneratorer kan kun selges til det profesjonelle markedet. Foto: Red_Shadow / Shutterstock / NTB

Vis mer

- Kan økningen av salg og skader som følge av ozongeneratorer ha en sammenheng med coronapandemien å gjøre?

- Det er vanskelig for oss å si noe om dette, men vi kan skal ikke se bort ifra det. Folk har vært mer hjemme under pandemien og noen virksomheter har reklamert med at ozongeneratorer kan drepe virus. Det kan være en påvirker til mer salg og deretter flere skadetilfeller, forteller han.

Men igjen understreker Veulemans at det ozongeneratoren ikke er godkjent for bruk for å drepe organismer som bakterier og virus bortsett fra vannrensing. Ozongeneratorer er forbudt å omsette til bruk for skadedyrbekjempelse og til fjerning av blant annet mugg, midd eller skjeggkre.

Stanser salget

DinSide har kontaktet bedriftene som har fått tilsendt vedtaket fra Miljødirektoratet og bedt om kommentarer. Vi har fått svar av flere av dem:

- Vi stanset salget umiddelbart. Dette får veldig lite konsekvenser for oss, da vi primært har solgt disse til bedrifter, skriver Marius Torkehagen, daglig leder av Poleringskongen AS til DinSide.

Men han opplyser om at de fortsatt vil selge til næringslivet.

- Vi selger fortsatt til bedrifter, men kun etter opplæring, forteller han.

Kundeservice hos Bilnerden.no forteller at de også har stanset salget:

- Vi har stanset salget til privatpersoner, ja. Ozongenerator vil fremdeles være tilgjengelig fra oss, men kun til profesjonelle brukere. Vedtaket vil ikke gi store utslag for oss.

Stig M. Elverum i Bilradiospesialisten AS opplyser det samme:

- Vi har stanset salget og kontaktet de fire som har handlet denne varen hos oss. De har fått opplysning om farene ved bruk, forteller han.

MENER DET ER BEDRE MED GOD INFORMASJON: Andreas Skotner i Bilpleiekongen AS er ikke enig i at man bør totalforby produktet. Foto: Bilpleiekongen AS
MENER DET ER BEDRE MED GOD INFORMASJON: Andreas Skotner i Bilpleiekongen AS er ikke enig i at man bør totalforby produktet. Foto: Bilpleiekongen AS Vis mer

Ikke enig

Andreas Skotner i Bilpleiekongen AS forteller at de også er blitt varslet av Miljødirektoratet og ønsker å samarbeide med norske myndigheter.

Men helt enig er han ikke i det totale forbudet på privatmarkedet.

- Vi mener det er bedre med å sørge for god informasjon til forbrukeren slik at de selv har kunnskap til å kunne foreta en riktig vurdering til bruken av slike maskiner, forteller han og legger til at de bruker god tid på å gi kunden kunnskap om hvordan produktet fungerer og sikkerheten rundt, forteller Skotner.

Han forteller at de skulle ønske å se en villighet fra Miljødirektoratet om et samarbeid med fagbransjen i stedet for å ty til raske konklusjoner.

- Hvilke konsekvenser det får for vår bedrift er minimalt slik sett. Vi stopper salget av disse maskinene til forbrukere, men majoriteten av vårt salg med slike produkter er uansett til profesjonelle aktører. Så vi taper noe salg til enkelte forbrukere, men det vil ikke påvirke oss nevneverdig, forteller han.

BADEROMSVIFTE: Dårlig ventilasjon på baderommet kan i verste fall føre til muggsopp og dårligere inneklima. Slik sjekker du om du må rengjøre din baderomsvifte. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Bilpleiekongen stanset salget sitt 1. juli for å samarbeide med Miljødirektoratet.

- Men det finnes andre aktører i Norge som nok ikke tar dette like seriøst. Og da forventer vi jo at Miljødirektoratet også jobber videre med dette slik at det blir likt for alle, sier Skotner.

Til dette svarer Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet i en e-post til DinSide:

«Som myndighet er det Miljødirektoratets oppgave å forvalte produktkontrolloven og produktforskriften. Produktforskriften forbyr salg av ozon til privatpersoner uten tillatelse fra Miljødirektoratet fordi ozon er helseskadelig og en farlig kjemikalie. Miljødirektoratet vurderer at det å selge maskiner til privatpersoner som enkelt lager ozon er i strid med virksomhetenes aktsomhetsplikt etter produktkontrolloven. Dette innebærer at salg av ozongeneratorer til privatpersoner er ulovlig, og må stanses.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer