Ikke kjøp kjøperforsikring

Får du tilbud om kjøperforsikring ved kjøp av bolig? Dropp det. Den vil antagelig ikke hjelpe deg hvis du får problemer.

Publisert
Sist oppdatert


Forsikringsbransjen lanserte eierskifteforsikring for å gjøre det sikrere å selge bolig.

Begrenser

Konsekvensen av dette er - dessverre for kjøperne - at boliger ofte selges "som de er". Det får konsekvenser.

Kjøper du en bolig der selgeren har eierskifteforsikring kan du kun kreve erstatning for "vesentlige" mangler eller mangler som skyldes at selgeren har gitt gale opplysninger om boligen.

I praksis fratar dette boligkjøpere muligheten til å få erstatning for de fleste skjulte feil og mangler.

Skapt marked

Denne muligheten er det forsikringsselskapene "selger tilbake" til boligkjøperne gjennom kjøperforsikring.

Smart? Snedig? Forsikringsbransjen har med dette skapt to nye markeder som ikke eksisterte for noen år siden. Forsikringene selges gjennom eiendomsmeglere, og millionene fosser inn.

Dette er grunnen til at du kun kan tegne kjøperforsikring hvis boligselgeren har tegnet eierskifteforsikring.

Forbrukermyndighetene er kritiske. De mener kjøperforsikringen gir deg rettigheter du allerede har.

Du har bevisbyrden

- Dersom du oppdager en mangel som skyldes at selger har brutt opplysningsplikten, kan du kreve erstatning selv om mangelen ikke er vesentlig. I slike tilfeller vil du ikke trenge en kjøperforsikring, sier Christina Moestue, underdirektør ved Forbrukerrådet i Oslo og Akershus.

Hun peker også på at det uansett er du som boligkjøper som må dokumentere at mangler er "vesentlige".

- Dette er vanskelig, og det er en lang vei fram for de fleste. Jeg har faktisk ikke hørt om noen kjøpere som har fått erstatning gjennom kjøperforsikring, sier Moestue.

En mangel regnes som vesentlig dersom kostnadene ved å utbedre den er tre - fem prosent av kjøpesummen. For en leilighet til en millon kroner utgjør det minst 30.000 kroner.

Diskusjon

Her kommer egenandelen inn i bildet. Moestue mener egenandelene på kjøperforsikringer er for høye.

- Ace har for eksempel enn egenandel på 10.000 kroner. For en millionleilighet dekker kjøperforsikringen kun det som er mellom 10.000 og 30.000 kroner, altså bare 20.000 kroner, sier hun.


Hos Ace må dessuten skjulte feil innebære et avvik fra "forventbar stand" - altså den tekniske standen ut fra boligens alder, bruk, bygningsmåte, materialvalg, terrengforhold og klimatiske forhold.

- Det kan lett bli uenighet mellom deg og forsikringsselskapet om det foreligger et avvik fra forventbar stand, og da vil heller ikke kjøperforsikringen hjelpe deg. Folk bør derfor vurdere grundig om dette er en risiko de vil betale for, sier Christina Moestue.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer