Ikke la deg lure av nytt bad

Syv av ti nye norske bad har feil, ifølge inneklima- og sikkerhetseksperten Anticimex.

Selv om baderommet er nytt, betyr det ikke at det er fritt for feil. Foto: Colourbox.com
Selv om baderommet er nytt, betyr det ikke at det er fritt for feil. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke la deg lure av fristende ord som ’’nytt’’ eller ’’nylig oppusset’’ bad i boligannonsene.
Det er ikke bare de beryktede 80-tallsbadene som er fulle av råte. Bekymringsfullt mange nye bad har feil eller mangler, skriver Newswire i en pressemelding på vegne av Varme og Bad.

– Som boligkjøper skal man være på vakt når det reklameres med at badet er nylig oppusset. Be om dokumentasjon på hvordan jobben er gjort. Får man ikke det, bør man forlange et prisavslag som dekker kostnaden ved å bygge opp badet på nytt, mener daglig leder Vidar Wold i rådgivningsselskapet VW Consult.

Les også: Dette bør du vite om ditt nyoppussete baderom.

Syv av ti nye bad har feil

Selv om flisene ser pene ut, er det viktigste mellom flisene og veggen: Membranen. Foto: Rekkehus
Selv om flisene ser pene ut, er det viktigste mellom flisene og veggen: Membranen. Foto: Rekkehus Vis mer


Ifølge servicebedriften Anticimex, som jobber med alt fra forebygging av skader og bevaring til forsikring av norske boliger, er det feil på syv av ti nye bad. I flere større byggeprosjekter må alle bad rives.

– I nybygg skyldes feil ofte dårlig prosjektering og manglende samarbeid mellom håndverkerne. Slurv, uvitenhet, språkproblemer og ukyndige håndverkere er dessverre gjengangere, sier Wold.

Og dette er håndverkere du får fra større entreprenører, som skal være faglærte, eller under veiledning av fagfolk. Mange som bygger nytt eller pusser opp velger ufaglærte til små og store oppgaver. Det kan bli ekstra dyrt, ikke minst fordi du, etter omleggingen av reformen rundt oppussing av baderom, sitter med ansvaret for at jobben blir forsvarlig utført. Blant annet gjennom å hyre inn kvalifisert arbeidskraft.

Nå er det du som er byggherre: Slik finner du en skikkelig rørlegger

Størst problemer med sluket

Baderommenes skal - skal ikke

Som om oppussing av baderommet kan være slitsomt nok, har det de siste årene vært både innskjerpinger og oppmykninger av reglene. Det utviklet seg også til å bli en papirmølle av gigantiske dimensjoner. Til slutt gjorde regjeringen helomvending, og fra 1. januar i år ble det igjen enklere å bygge om våtrom.


Ifølge Varme & Bad er det sviktende fuktsikring, det vil si punktert, for tynn, eller manglende membran i våtsonen som er skyld i de fleste feilene. Det mest kritiske området er rundt sluket.

– Vi reiser ofte ut på oppdrag til nyoppussede bad der membranen er montert feil rundt sluket. Mange boligselgere mangler dokumentasjon på jobben som er gjort, og i etterkant kan det være vanskelig å få tak i disse firmaene, sier Baard Aas, rørlegger i Varme & Bad.

Han mener det heller ikke er lett å være forbruker eller boligkjøper, både fordi det er så mange useriøse firmaer som gjør våtromsjobber og fordi forskriftene stadig endres.

Les også: Ungdommers dusjvaner får skylden for ødelagte bad

Rørlegger på visning

Det er paradoksalt at vi, når vi kjøper bolig, ofte bruker langt mindre tid på å bestemme oss enn når vi skal velge kanalpakke til TV-en. Og selv om det er mye vi kan sjekke selv på visning (du kjenner vel til klinkekuletrikset?) er det også en del man burde få hjelp av fagfolk til.

– Det er mulig å få utført en fagmessig gjennomgang av våtrom i en bolig. Rørleggere kan gi tilstandsrapport. Det vil i mange tilfeller lønne seg å ta med rørlegger på visning, sier Aas.

Dette kan bli kostbart om du skal på mange visninger, men du kan også legge inn forbehold om dette i budet ditt.

En rekke rørleggerfirma tilbyr ulike varianter av en gjennomgang eller tilstandsrapport over VVS-anlegget, og dette koster rundt 2.000 kroner. Rørleggere tilknyttet Varme & Bad tar 2.000 kroner for jobben, og du får 500 kroner i rabatt om du er medlem i Huseiernes Landsforening.

Har du ikke råd til å ta med rørleggeren? Her er rørleggerens beste tips når du er på visning

Dusjer oss til fant

– Hadde alle som skal kjøpe bolig visst hvor mange alvorlige skjulte feil og mangler det er, hadde de undersøkt våtrom mye nøyere før kjøp.Baard Aas, rørlegger


Ifølge Wold er endrete dusjvaner årsaken til at vi nå ser en oppblomstring av vannskader. Vannbruken på norske bad er tredoblet bare de siste ti årene.

Dusjing produserer mer damp enn karbad, og til slutt blir det for stor konsentrasjon av fukt i rommet.

– Dermed er risikoen stor for at fuktighet trenger inn i treverk og gipsplater. Det blir en vokseplass for bakterier som gir svartsopp, sopp og råte, sier Wold.

– Slike skader er det umulig for boligkjøpere å oppdage på en kjapp visning, og de dekkes ikke av forsikringen, men fagfolk vil kunne avdekke det, mener Aas.

Les også: Ungdommers dusjvaner får skylden for ødelagte bad

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer