Ikke la deg lure

Dette har ikke utleier lov å ha i kontrakten. - De som blir mest lurt er de unge, sier advokat.

EKKELT: Muggsopp funnet i norske utleiebolig. Foto: privat
EKKELT: Muggsopp funnet i norske utleiebolig. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er om lag en halv million leieforhold i Norge. Mange av disse på ulovlige kontrakter, mener eksperter DinSide har snakket med.

Emilie Bjoland er utdannet blant annet som barnevernspedagog og jobber nå som ungdomsveileder på UngInfo i Oslo. Hun sier til DinSide at de er en instans som prøver å hjelpe.

- Mange unge sliter på leiefronten og blir utnyttet av utleiere. Det er trist å se på, sier hun til DinSide.

UngInfo er et informasjonstilbud til unge. Tilbudet gjelder hovedsakelig de som befinner seg i et aldersspenn på 13 til 27 år i Oslo, men de får andre henvendelser. Det siste året har det vært en økning av henvendelser innen leieforhold.

- Vi får mange e-poster med forferdelige historier. Mange unge vet ikke hvor de skal henvende seg til for å få juridisk hjelp. Derfor finnes vi.

Utallige skrekkhistorier

Justering av husleie, vedlikehold, oppsigelsestid og depositum er ifølge Bjoland klare gjengangere i innboksene deres. Et eksempel som kommer inn ukentlig er det som handler om renter og strøm. Noe annet som går igjen er folk som har flyttet inn i en bolig, til en bestemt leiepris på høsten, som økes over nyttår. Ofte skyldes det på høye strømpriser.

- Det er ikke lov. Det skal gå minst ett år før utleier kan KPI-justere leien. Man kan ikke KPI-justere leien bare fordi det er et nytt år, og så skylde på høye strømpriser, sier Bjoland til DinSide

Andre gjentakende henvendelser handler om vedlikehold og mangler. Bjoland forteller til DinSide at Oslos leieboliger er fulle av mugg.

Nylig var de vitne til en så muggbefengt leilighet at det nærmest ikke gikk an å puste der inne. To rotter bodde på kjøkkenet, og soverommene hadde minusgrader.

Som et tiltak mot muggen, skal utleier ha bedt dem om å holde vinduet åpent konstant. Dermed skal det ha regnet og snødd inn i leiligheten.

- Dette er selvfølgelig et unntak, men ut av alle som leier, fins det nok mange mørketall.

En tredje gjenganger er ulovlige gebyrer. Det er enormt mange gebyrer som utleier ber om underveis i et leieforhold, som ikke eksisterer.

Enda et eksempel fra UngInfo viser til en leieboer som fikk gebyrer for å ha besøk, andre har fått strømavtaler uten strømmåler, og blir belastet strømgebyrer på slutten av måneden som knuser privatøkonomien.

- Gebyrer finnes ikke. Det er de unge som i størst grad blir utnyttet. Når jeg leser e-postene, sier jeg «herregud» til meg selv, sier Bjoland videre.

En ukultur

Advokat Ola Fæhn, jobber nå i forbrukeradvokatene, og har jobbet mye med husleiesaker. Han har vært med i leieboforeningen siden 90-tallet, og sitter som representant i husleietvistutvalget.

Fæhn sier at det er nærmere 600 000 leieforhold i Norge i dag. Blant dem er det helt klart et flertall av profesjonelle utleiere i byene. I bygdene er det privatpersoner som leier ut leiligheter og kjellere. Ulovlige kontrakter finnes overalt, ifølge advokaten.

- For øyeblikket er det tøft å finne seg bolig i leiemarkedet. Det gjør igjen at folk takker ja til dårligere standard. De verste eksemplene gjelder de profesjonelle utleierne. Spesielt i de store byene, sier Fæhn til DinSide.

Dette er det de prøver seg på

En leiekontrakt bør inneholde: husleie, depositum, leietid altså oppsigelsesadgang, og eventuelle bestemmelser om vedlikeholdsplikt. Administrasjonsgebyrer er ulovlig. Det skal ligge i kostnaden.

- Eierskiftegebyrer er et eksempel på et typisk gebyr som utleier vil kunne kreve dekt av leier. Det har de ingen rett til, sier advokaten.

Andre eksempler er gebyrer for å opprette depositumskonto, få navn på postkassa, for å ha besøk over en lengre periode eller for at en ikke har hatt mulighet til visning på samme tid som utleier.

- Som utgangspunkt er det ikke lov til å ta et eneste gebyr fra utleiers side. Det står veldig tydelig i loven hva man kan ta og ikke, likevel er det mange som synder, sier advokaten.

Alle gebyrene nevnt over er ifølge advokat utleiers kostnader for å bedrive utleie. Blir du bedt om penger for opprettelsen av en depositumskonto; - ja da kan du krangle, sier han videre.

- Da kan du nekte og vise til loven direkte.

Andre læremetoder

En annen ting prøver seg på, er, ifølge en leietaker som har tipset DinSide, bestemmelser rundt vedlikehold.

Etter signert kontrakt begynte inventaret å falle sammen, hevder hun. Det skal verken ha vært brannvarsler, røykvarsler, eller brannslukningsapparat til stede i leiligheten. En vannlekkasje gjennom taket skal ha forårsaket store mengder mugg og gjorde at hun til slutt flyttet.

Hun skal fortsatt ha måttet betale full husleie selv om leiligheten var ubeboelig. Huseier lot henne gå av litt før, men holdt tilbake hele depositumet i flere måneder etterpå.

- Dette er en klassiker, sier Bjoland fra UngInfo. Her har utleier leid ut noe med så klare mangler at leietaker etter loven skal ha lov å gå fra kontrakten tidligere. Likevel pakker utleier inn leietakers rettigheter i at utleier er snill, som lar henne gå.

En annen leietaker hevder at utleiere prøver seg på hvitevarer. Et eksempel på dette fikk vi fra en annen leietaker. Etter et år tids leie, skal både vaskemaskin, og oppvaskmaskin streiket på samme uke. Oppvaskmaskinen ble erstattet, men ikke vaskemaskinen. Dette var fordi utleier bare erstattet integrerte hvitevarer.

- Vaskemaskiner står jo fritt på gulvet. Hvis du har leid ut med en vaskemaskin, skal den erstattes om den blir ødelagt, sier Fæhn til DinSide.

I utgangspunktet, hvis du som utleier har leid ut en leilighet med elektrisk utstyr, og det er beskrevet i annonsen, skal dette fungere. Hvis hvitevarene blir ødelagte av normal bruk og er utdaterte, hviler ikke dette på leietakers regning, helt uavhengig av om det står integrerte hvitevarer eller ikke.

- Det som er i leiligheten, følger med. Om det blir ødelagt skal det erstattes. Hvis ikke må det motsatte komme tydelig fram. Og her skal det ikke engang være rom for tvil.

Dette må du også vite

DinSide har bedt nevnte kilder å ramse opp det viktigste en må legge merke til i en ny leiekontrakt.

- Utleierne vil fortsette å prøve seg, men det betyr ikke at de skal få viljen sin, sier Fæhn videre.

MØKKETE STEKEOVN?: Stekt eddik kan gjøre susen. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Et depositum er en sikkerhet om leier forårsaker problemer – ikke betalt leie, eller ødelagt inventar. Depositumet er som regel 3 ganger husleien, og skal settes inn som samlet sum på en sperret konto, i begges navn. Deretter skal kontrakten ettersendes til banken, og det opprettes en avtale om at pengene ikke kan frigis uten begge parters samtykke. Med unntak av hvis leieboer ikke betaler leien.

UngInfo legger merke til en trend i de kontraktene de leser, at depositumskonto, og leiekonto er det samme.

- Dette er et lovbrudd, og straffbart. En av konsekvensene er at leietaker kan kreve tilbake pengene med renter uten forvarsel, sier Fæhn til DinSide.

Oppsigelsesforhold er også en klar gjenganger. Det er to forskjellige måter å avtale leieforhold på. Det ene er tidsbestemt, og det andre er tidsubestemt. En tidsbestemt avtale skal normalt vare i tre år. Derimot en tidsubestemt kontrakt løper, helt til den sies opp av noen. Her finnes det mange rare varianter. Se opp!

Og til slutt:

På det siste punktet i en husleiekontrakt kan huseier bestemme egne ønsker. Nulltoleranse for røyking og kjæledyr er legitime ønsker. Urimelige gebyrer, og urimelige bestemmelser for vedlikehold og plikter er ikke det.

- Les den kontrakten som om det er en eksamen, sier Bjoland. Men frykt ikke! Husleieloven trumfer kontrakter. Står det noe som ikke er lov, er det ugyldig. Kjenn rettighetene dine og tør å ta kampen!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer