Ikke la deg lure

Dette har ikke utleier lov å ha i kontrakten. - De som blir mest lurt er de unge, sier advokat.

EKKELT: Muggsopp funnet i norske utleiebolig. Foto: privat
EKKELT: Muggsopp funnet i norske utleiebolig. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er om lag en halv million leieforhold i Norge. Mange av disse på ulovlige kontrakter, mener eksperter DinSide har snakket med.

Emilie Bjoland er utdannet blant annet som barnevernspedagog og jobber nå som ungdomsveileder på UngInfo i Oslo. Hun sier til DinSide at de er en instans som prøver å hjelpe.

- Mange unge sliter på leiefronten og blir utnyttet av utleiere. Det er trist å se på, sier hun til DinSide.

UngInfo er et informasjonstilbud til unge. Tilbudet gjelder hovedsakelig de som befinner seg i et aldersspenn på 13 til 27 år i Oslo, men de får andre henvendelser. Det siste året har det vært en økning av henvendelser innen leieforhold.

- Vi får mange e-poster med forferdelige historier. Mange unge vet ikke hvor de skal henvende seg til for å få juridisk hjelp. Derfor finnes vi.

Utallige skrekkhistorier

Justering av husleie, vedlikehold, oppsigelsestid og depositum er ifølge Bjoland klare gjengangere i innboksene deres. Et eksempel som kommer inn ukentlig er det som handler om renter og strøm. Noe annet som går igjen er folk som har flyttet inn i en bolig, til en bestemt leiepris på høsten, som økes over nyttår. Ofte skyldes det på høye strømpriser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer