Ikke la deg stresse av megleren

Flere meglere DinSide har snakket ned anbefaler å selge nå - før eventuelle renteøkninger. Er det virkelig så prekært?

Det er ikke monopol, det er snakk om hjemmet ditt, så ikke la deg stresse til å gjøre forhastede beslutninger. Foto: Colourbox.com
Det er ikke monopol, det er snakk om hjemmet ditt, så ikke la deg stresse til å gjøre forhastede beslutninger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter knekken boligmarkedet fikk i fjor, har boligprisene i år klatret sakte men sikkert tilbake til toppnivået fra 2007, godt hjulpet av et rekordlavt rentenivå.

Det er ventet at onsdagens rentemøte vil bringe den første av mange renteøkninger, og flere meglere DinSides journalister har vært i kontakt med i privat øyemed, har anbefalt å selge nå - så fort som mulig - før rentemøtet, og renten går opp.

Når vi i DinSide Bolig så har tatt kontakt som journalister, er det imidlertid ingen som vil bekrefte dette. De fleste meglerne får ikke lov å uttale seg direkte til pressen, og vi får beskjed om å ringe kontorets, eller regionskontorets ledere. Samtlige gir oss pent innpakkete svar, som gir megler delvis rett, men det er ingen som vil bekrefte den hastefølelsen våre kollegaer har fått ved private henvendelser.

10.000 kroners spørsmålet - eller kanskje heller 100.000 kroners spørsmålet - er altså: Bør man selge nå?

Har du planer om å selge? Her finner du alt om å selge bolig på DinSide

- En kvart prosent eller to har ingen ting å si!

Sjeføkonom Kjell Senneset tror ikke et kvart prosents renteøkning vil ha noen stor innvirkning på boligprisene.  Foto: Prognosesenteret
Sjeføkonom Kjell Senneset tror ikke et kvart prosents renteøkning vil ha noen stor innvirkning på boligprisene. Foto: Prognosesenteret Vis mer


Ifølge Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret, vil enhver renteøkning være med på å legge en demper på boligprisene. Det betyr imidlertid langt fra en bråstopp i prisøkningen, eller at utviklingen vil snu til et prisfall.

- Den psykologiske effekten av at renten evt går opp et kvart prosentpoeng tror jeg er veldig svak, sier Senneset til DinSide Bolig., og avblåser samtidig hastemeldingen fra meglerne: - Boligprisene kommer ikke til å synke selv om rentene skal opp. Det skal mye mer til enn en kvarting.

Han tror de fleste på boligmarkedet er klar over at renten skal opp. - Det er tross alt ikke så lenge siden forrige gang renten steg mot et normalnivå på fem-seks prosent.

Det er altså ingen grunn til å føle at det haster med salget, og at boligprisene skal falle med det første, skal vi tro sjeføkonomen.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Blir vi lurt?

Et spørsmål det er opplagt å stille her er om meglerne presser litt ekstra på for å lande et salg, eller for å opprettholde det hete boligmarkedet. Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, tror imidlertid ikke det er dette som er den største grunnen til at meglere råder forbrukere til å selge nå.

- Det er alltid en sammensatt årsakssammenheng. De fleste vil bekrefte at svingningene vil gå på den måten, at en renteøkning kan legge en demper på boligmarkedet, sier Dreyer til DinSide.

Han presiserer at det ikke er noe dårlig råd å anbefale å selge i dagens marked, framfor å vente en måned eller to.

- Det er som alltid veldig vanskelig å spå om boligprisene fremover, men de normale svingningene i markedet tilsier at vi får en prisoppgang i august og september, og at prisene flater ut i oktober, før de faller litt i november og desember, sier Dreyer.

- Markedet blir roligere utover høsten, og spesielt julen påvirker aktiviteten, og det presser prisen ned. Det har ingen ting med renten å gjøre, sier han og legger til: - Renteeffekten vil nok være mer psykologisk, men en økning vil kunne ha noe effekt.

Har du planer om å selge, er dette en god tid, mener lederen av Norges Eiendomsforbund.  Foto: NEF
Har du planer om å selge, er dette en god tid, mener lederen av Norges Eiendomsforbund. Foto: NEF Vis mer


Bør vi høre på meglernes råd og selge nå?
- Dersom alternativet er å vente til november eller desember, er dette definitivt et godt råd. Men det er ikke så prekært at du bør selge boligen din nå, dersom du ikke har flytteplaner.

Du nevnte normale svingninger i boligmarkedet, hva med å vente til over nyttår, når prisene tradisjonelt øker?

- Januar og februar er en god tid å selge på, sier Dreyer, og avslutter. - Det vi må huske på er at de to siste årene har vært veldig spesielle. Det er vanskelig å forutsi hvor prisene skal, og jeg tror mange vil bomme nå - slik de har gjort i det siste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer